Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kirabolni Mária országát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt kívánok! Mióta múlt héten, pontosan egy csütörtöki napon Orbán Viktor, nyomában a ketrec- és utcai harcosok klubjával kisajátította és azóta is folyamatosan a józan észre és annak diadalára hivatkozik, én elengedtem. Pedig régóta meggyőződésem, hogy a legnagyobb kihívást egy olyan évtized után, amit magunk mögött tudhatunk, éppen a józan ész megőrzése jelenti. De ha az a józan ész, ami náluk van, akkor nekem inkább nem kell.

Induljon a nap, mondjuk a csütörtököt. Ezt csak úgy a hangulat megalapozásáért teszem ide, éppen belebotlottam, a kilencedik gránitfércelésre pont rímel:

Bejött. 1988 után 22 évvel elkezdte, azóta többször is kitörölte vele a hátsó felét. Nyilván nem ment egyik napról a másikra, el kellett jutni odáig, mint egyeseknek a bárgyú mesekönyvektől és a nyitott ajtó mellett pisiléstől a miniszterségig, de végül sikerült? De még mennyire. Bár a guszustalanul homofób alkotmánypiszkálási vergődések fölötti megbotránkozásban elsikkadt, de ha a fent látható szimpatikus fiatalember szóba hozta az alkotmányt. Van ennek egy, az anya nő, az apa férfi elhíresült kitételnél (annyira elhíresült, hogy a német konzervatív sajtó is arra jutott ezzel kapcsolatban, amire mindenki, aki nem a Fidesz: Orbánéknak semmi közük a kereszténységhez és az európai értékekhez) jóval kevesebb figyelmet kapott módosítása, amely a különleges jogrend eddig hatályos 6 esetét 3-ra csökkenti (veszélyhelyzet, hadiállapot, szükségállapot). Ha őket kérdezzük, csupáncsak egyszerűsíteni akartak a nertársak. Ez is sikerült. Egyfelől az úgynevezett Honvédelmi Tanács megszüntetésével még a politikai ellenőrzés (beleszólásuk eddig sem volt semmibe) jogát is megvonják az ellenzéktől, másfelől pedig eltüntettek egy elég fontos szót a szövegből. Szükségállapot esetén már nem szükséges, hogy egy megmozdulás (értsd: lázadás, felkelés) fegyveresen történjen, vagyis akkor is szükségállapotot hirdethetnek, ha fegyverek nélkül mozgolódik a nép. Nem nagy ügy, csak véletlenül ez is a szabadságjogok korlátozására irányul (mozgás, sajtó, szólás, és így tovább). Ha erre volt elég az elmúlt tíz év, hogy immár ilyenekre kell vetemedniük, hogy nyugodtan tudjanak aludni, akkor tényleg nem vitás, hogy érdemes volt felrobbantani azokat a fülkéket 2010-ben.

A jogok korlátozásához kapcsolódik. Nem tudom, kinek mekkora öröm, hogy az Európai Néppárt – a Fideszhez hasonlóan – egyszerűen képtelen meglepetést okozni. Mint kiderült tegnap este, természetesen nem zárták ki az ártatlan sorosozástól, junckerezéstől, brüsszelezéstől a gestapózásig jutott magyar állampárt fenegyerekét a frakcióból. Biztos meghatódtak attól, hogy Deutsch a sorsáról döntő ülésen most már megszámlálhatatlanul sokadszor újra bocsánatot kért, gyakorolta az önkritikát és közölte, hogy elfogadja a döntést. Nem rúgják ki, csak az lesz, hogy a továbbiakban nem szólalhat fel néppárti színekben a plenáris üléseken (máshogy meg nem tud), nem készíthet jelentéseket, és minden bizonnyal meg kell válnia alelnöki tisztségétől is a parlament költségvetési ellenőrző bizottságában. Jó, én azt se nagyon értem, hogy egyáltalán mit keresett ebben a bizottságban, de azt a szerelmi vallomást végképp nem tudom értelmezni, amivel közösségi oldalán a döntést kommentálta a jogfosztott hazafi. A bővebb kommentárjával sem nagyon tudok mit kezdeni. Bármekkora is a homály, az lenne a logikus, hogy a szuverenitás legnagyobb európai szájhősei nem tűrjék ezt a megalázást, és végre megcseledjék azt, amit a rajongóik várnak tőlük. Ha ugyanis egyszer az életben következetesek akarnának lenni az EU-EPP-EP-ellenes szabadságharcukhoz, és főleg ahhoz, hogy őket sem kirúgni, sem felfüggeszteni, sem becsicskítani nem lehet, mindent csak az ő beleegyezésükkel lehet megcselekedni velük, akkor most további  parttalan hercehurcák helyett felemelt fővel, büszkén, harciasan távoznak a néppártból.

Tartok tőle, hogy Deutsch Tamás jogfosztott mártírnál és az ő könnyesbús sorsánál jóval nagyobb problémáink vannak. Amelyek  túlmutatnak azon, hogy Selmeczi Gabriella a német rendszámú, alapáron 30 milliós luxusautójával (X7-es BMW terepjáró) csak félreállt, vagy valóban három parkolóhelyet foglalt el, amikor keresztben állt be kedden a Duna-parti Képviselőház elé. Kocsis Mátétól tudjuk, hogy a manyup-felelős szenátorasszony férje „jómódú üzletember, övé az autó, amely azért német rendszámú, mert egy német cégtől lízingelik”, egészségére. Autópiaci forrásoktól pedig azt tudjuk (via), hogy a német lízing kényelmes megoldás: egyrészt így a jóval magasabb, uniós rekordot érő 27 százalékos magyar helyett az alacsonyabb német áfát kell kifizetni az autó után, másrészt a bírságokat is nehezebben tudják behajtani a magyar hatóságok, mivel azt a német adatbázisból kell lehívniuk. Nahát. Szlovák rendszám, német rendszám, így megy ez hazafiéknál, akik felállították magukat arra az erkölcsi piedesztálra, ahonnan tíz éve megállás nélkül köpködnek a fejünkre. Csak valahogy az erkölcsös, plebejus, szentéletű kereszténység álcája mögül állandón belelóg a pofánkba a hipokritizmus szőrös lólába.

Miközben folyik a szemfényvesztés, a propagandával etetés, a riogatás, az Európai Unió ellen hergelés, az emberek magánéletébe való beleugatás, és a kioktatás arról, hogyan kellene élni a kéményen csodálkozó kisembernek ahhoz, hogy Istennek és a Pártnak tetsző legyen, ők így élnek. Adót optimalizálnak, rázzák a rongyot és a magánéletük szentségére hivatkoznak. De nem csak hogy így élnek, hanem kiépítették az orbánista (plebiszciter) vezérdemokráciát, amelyben a felcsúti tudatrepedésnek immár fejedelmi hatalma van. Ez főleg három dolgot jelent Körösényi András politológus szerint. A karizmatikus vezetés mellett leértékelődik a parlament és a pártok szerepe. Stimmel. A politikai folyamatokba az állampolgárok csak minimálisan tudnak beleszólni. Stimmel. A liberális demokráciákban megszokott keretek jóval kevésbé korlátozzák az uralmon lévőket. Stimmel, Kövér nem hiába nevezte baromságnak a fékek és ellensúlyok rendszerét, és az sem tegnap volt. Az is stimmel – ez az orbánizmus újítása állítólag -, hogy minden egyes szakpolitikai, intézményi kérdést alárendelnek a barát-ellenség fogalompárnak. Vagyis ha mindenre az a válasz, hogy Soros, akkor nincs vita, a kormánypolitikát bírálni sem lehet. Én már azt is megkérdőjelezem, hogy a kormánynak van-e egyáltalán politikája, és azt is felvetem (Kis János filozófus után szabadon), hogy egyáltalán az a kérdés még mindig, hogy az orbánista Magyarország jogállam-e, vagy már sokkal inkább az, hogy egyáltalán állam-e még. Hagyok időt magunknak ennek a kérdésnek a megválaszolására, mert van itt egy érdekes állítása Körösényinek:

Mészáros nem stróman, minimum kliens. Neki is van autonómiája, és vannak stratégiai politikai célok: a nemzeti tulajdonosi réteg felépítése. A tulajdonok újraosztásánál, mint a Simicska- vagy a Spéder-vagyon újraosztásánál, vagy a KESMA-nál látszik nagyon egyértelműen, hogy ez mennyire tisztán politikai döntéseken alapul. A patrónus-kliens viszony nem pusztán gazdasági természetű, az egész uralmi gépezetnek a komplex viszonyáról van szó. A stróman fogalom durva leegyszerűsítés. 

Stróman vagy nem stróman Mészáros Lőrinc? Fontos, hogy minek nevezzük Mészáros Lőrincet? Fontos ez olyan körülmények között, amikor a NER tündöklésének sokadik évében egyetlen napra három olyan, egyenként sokmilliárdos ügy pattan ki Mészáros körül, ami – ahogy Szél Bernadett képviselő tegnapi posztjában figyelmeztet – kőkemény vagyonkimentésre utal egy olyan járványidőszakban, amikor elvileg nem kirabolni kellene Mária országát, hanem segíteni a pórnépet?

  1. Mészáros köre feltűnik a TV2 körül egy 23 milliárdos óriáshitel formájában, amelyet a jelentős részben a Mészáros-család ellenőrzése alatt álló MKB Bank és Takarékbank nyújtott. Értsd: az állami eszközökkel feltőkésített MKB és Takarékbank (vagyis Mészáros Lőrinc) segítséget nyújt Mészáros Lőrincnek, hogy megvásárolhassa a fideszes párttévévé züllesztett csatornát.
  2. Mészáros Lőrinc megveszi a kormányközeli MET-csoporttól az ország legnagyobb gázszolgáltatójának felét (az első felét már régebben megvette). Az eladó sem akárki: a szintén erősen kormányközeli MET csoport. Egyik zsebből a másikba pakolják a zsetont.
  3. Mészáros Lőrinc cége elnyer egy újabb 25 milliárdos közbeszerzést az elmúlt években több százmilliárdos költséggel felújított Budapest-Hegyeshalom vasútvonal további felújítására.

Nos, nekem aztán tökmindegy, hogy minek nevezzük. Strómannak vagy kliensnek vagy farfekvéses jalapeño-sünnek. Itt olyan brutális közpénzek tűnnek el ennek az autonóm (?) zseninek a cégbirodalmában, hogy azt fel sem lehet fogni. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért kapcsoltak ilyen turbófokozatra a szabadrablást illetően, miközben választási törvényt, alaptörvényt módosítanak a járvány kellős közepén? Hova sietnek a nertársak? És hogyan illeszkedik ehhez több tíz biztonsági cég NAV átali lerohanása, a vezetők elhurcolása? És az, hogy Bige Lászlóra is most csaptak le?

A kollégáim által felvetett kérdést tök jogosnak tartom: ezek most újraosztják a piacot? Amit még nem sikerült, azt most kicsavarják a NER-en kívüli szereplők kezéből, és a nevükre veszik? Lehet, hogy mégis előbb készülnek kifelé az EU-ból, mint amennyire a nagy brüsszeli győzelem alapján azt gondolnánk? Vagy egyszerűen csak a 2022 utáni időkre gyúrnak, amelyekről tegnap reggel volt szó? Még nem elég mély és nem elég párhuzamos az az állam, amelynek kézben tartásával kibekkelhetnek egy esetleges bukást, és megakadályozhatják, hogy bárki akárcsak megkísérelje újjáépíteni ezt a lepusztított trágyadombot, amit maguk után hagynak? És egyáltalán lesz még választás 2022-ben? Tudom, ezekre a felvetésekre rendszerint az a válasz, hogy a hazaáruló balliberálisok már megint faszságokat beszélnek. De ahogy a dolog kinéz, és ahogy Edgar barátom mondaná: nekünk is, és az uniónak is hamarosan sokkal nagyobb gondjaink lesznek ezzel az alakkal és az udvartartásával, minthogy mennyire büdöset fingtak a brüsszeli liftekben, hogy éppen kit sértett vérig Deutsch, és hogy Mészáros stróman-e, vagy kliens.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.