Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Inflációban is verjük Európát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az, hogy 2,8 százalékos volt a novemberi infláció Magyarországon, csökkenést jelent a korábbiakhoz képest, de ez is a második legnagyobb drágulás az Európai Unióban. Az Eurostat most kiadott számai szerint az EU legnagyobb inflációja a 3,7 százalékos lengyel, ez után következik a cseh és a magyar 2,8 százalékos adat.

Mit is jelentenek a fenti számok? Természetesen azt, hogy Lengyelország és Magyarország ismét Európa élvonalában van! Ezúttal az inflációról van szó, amelyet az Eurostat a KSH adataira alapoz, amely már igen régóta nem annyira független intézmény. Csak találgatni lehet azt, hogy mik is a valós inflációs számok, de az szinte biztos, hogy a létfenntartást tekintve magasabbak a hivatalos statisztikákban megjelenő átlag inflációnál. Ezt nem csak én mondom, hanem szinte mindenki, aki elmegy vásárolni és szembesül az akár havonta emelkedő élelmiszerárakkal. Már jó ideje vannak olyan termékek a hazai boltokban, amelyek külföldön jóval olcsóbbak. Sokan Németországból vagy Angliából visznek, vagy küldenek haza termékeket, hiszen olcsóbb, mint Magyarországon. Vajon miért van ez így?

Az nagyszerű, hogy folyamatosan emelkednek a fizetések, csak hát ami igazán fontos, az a fizetések vásárlóértéke, nem pedig a forint összege. Hiába keres az ember 1 millió forintot, ha mondjuk a zöldségek ára az elmúlt években 30-40 százalékkal emelkedett meg, a fizetése viszont annak tizedével. A magyar infláció vélhetően sokkal rosszabb a lengyelnél is, ezért – ha az élelmiszerkosarat néznénk-, akkor most sikernek örülhetnénk. De ebben a történetben van egy másik siker is, hiszen ameddig nálunk szép magasan van az infláció, addig Európa többi országában ennek ellenkezője igaz. Ennek az oka pedig a következő:

Részletes adatokat csak az eurózónából közöltek, de ez alapján is nyilvánvaló, mi okozza azt, hogy a nullához közelít az infláció: az energiaárak 8,3 százalékkal zuhantak.

A magyar gazdaságot viszont ez nem befolyásolja, hiszen mi rezsit csökkentettünk. Ennek hála tehát minket nem érintett ez a nyugati liberális ármány. Nálunk az infláció a járvány ellenére is szép magasan van, ami egybevág a gazdasági visszaeséssel – amely szintén az EU egyik legrosszabbja volt -, valamint  a vásárlóerő gyengülésével. De a járványkezelés területén is az egyik legrosszabbak vagyunk az Unióban, ami a lakosságarány figyelembevételével értelmezhető. Mint ezt egy kommentelő meg is jegyezte, ez nem is jelenthet mást, mint a Fidesz 2022-es győzelmét. Ezen az ember jót nevet, de ha belegondolunk, lényegében nem mond butaságot. Az embereket a valóság ugyanis sokszor nem érdekli. Ők elhiszik, hogy a magyar Covid elleni védekezés a világon a legjobb, mi tesztelünk a legtöbbet, és a gazdaságunk is úgy fog felpattanni jövőre, hogy majd Kína is csak bámulni fog minket.

Ez a szavazói magatartás persze nem egyedi, elég megnézni a nemrégiben zajlott amerikai választásokat. Trump elkövethetett szinte bármit – a járvány elleni védekezés elhibázása amerikaiak százezreinek halálát jelentette – még így is 74 millió szavazatot kapott, ami az összes szavazat 46,9 százaléka volt. Az emberek valamiért ma sokszor bálványaikra szavaznak, akik elkövethetnek bármit, ők mellettük állnak a végsőkig. Kérdés persze, hogy ezt Orbán is képes lesz-e kihasználni, vagy Trumphoz hasonlóan elbukik a következő választásokon. Mert hazudhatnak az inflációról, ameddig csak akarnak, de azért Mari néni és Józsi bácsi is érzékeli, ha a krumpli vagy a kenyér idén kétszer annyiba kerül, mint tavaly ilyenkor. Ez egy látszólag banális dolog, de a gazdaság állapota és a fizetések fizetőértéke sokszor fontosabbak, mint az, hogy ki mennyit lopott.

Mutatjuk, ki nyerné most az országgyűlési választást!
A Fidesz-KDNP szövetség 107, míg az ellenzék 92 mandátumot érne el egy most vasárnapi választáson!
Összesítettem az elmúlt hetekben megjelent közvélemény-kutatási eredményeket, és azok alapján készítettem egy mandátumbecslést.

Ezek Kovács András origós propagandista szavai, ami annak is a bizonyítéka, hogy még az ő elgondolásuk szerint is bajban lehetnek, ha minden így folytatódik. A főváros egésze, valamint a vidéki nagyvárosok szinte mindegyike ellenzéki „kézbe” kerülne, ami még akár változhat is a jövőben. Ki tudja, a járványt követő gazdasági válságot hogyan és miből tudja majd kezelni Orbán. Ki tudja, hogy mi lesz azokkal a munkahelyekkel, amelyek most megszűntek, ezzel munkanélkülivé vált emberek tíz, ha nem százezreit hozva lehetetlen helyzetbe. Ezentúl a Fidesz előbb-utóbb kiszorul a Néppártból, és a Szájer-ügyet sem fogják hamar elfelejteni a választók. Deutsch Tamás EP jogosítványait lényegében megvonta a Néppárt, ezzel szinte teljesen némává téve a Fideszt az Európa Parlamentben.

Orbánnak most egy sor olyan problémát kellene megoldania kicsit több, mint egy év leforgása alatt, amire egyszerűen nem lesz ideje, ha esetleg arra akar koncentrálni, hogy hogyan lophatna ki még több pénzt a közösből, és hogyan fizettethet le elegendő szavazót ahhoz, hogy a választásokon ne legyen gondja. Valódi gazdasági változást egészen egyszerűen nem lesz képes ennyi idő alatt elérni, ezért más eszközökhöz kell nyúlnia. Kérdés viszont, hogy ez elég lesz-e akkor, amikor szinte minden hazai mutató a legrosszabb az Unión belül. Hol vannak már a sikerek? A megnyert csaták? Minden, amit manapság láthattunk, a vereség kategóriájába sorolható.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.