Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Pattanjon velünk nyeregbe

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szeretnénk az olvasóink figyelmébe ajánlani egy nagyszerű filmet.

Cím: Két keréken Szászföldön
Rendező: Ferkó Zoltán
Fényképezte: Mészáros Tamás Márton, Video Factory
Narrátor: Pócsi Dávid

A Kárpát-medence kultúrtörtének egyik legkülönlegesebb fejezete, az erdélyi szászság története nyolc évszázaddal ezelőtt kezdődött. Az erdélyi szászok őseit a 12-13. században uralkodott II. Géza és II. András királyunk telepítette Erdély déli részére, hogy gazdaságilag fellendítsék a régiót és gondoskodjanak a határvédelemről. Cserébe széles körű önrendelkezést és messzemenő előjogokat kaptak. Az új telepesek hamar teljesítették a királyi elvárásokat. Egy évszázad sem telt bele és a Gyulafehérvártól Brassóig terjedő, mintegy 8000 km2-nyi területet virágzó térséggé varázsolták.

Később, a 16. században Luther Márton tanai termékeny talajra hullottak a Királyföldön. A wittenbergi reformátor imádsága: „Erős vár a mi Istenünk, jó fegyverünk és pajzsunk.” sehol máshol a világon nem öltött olyan kézzel fogható formát, mint a bevehetetlen szász erődtemplomokban. Az eredetileg a tatár és török betörések ellen épített sajátos multifunkcionális erődtemplomok az erdélyi szász vidék máig élő kulturális márkavédjegyévé váltak. A 19. század második felében a szászok korábbi kiváltságaik fokozatos elvesztésével kényszerültek szembenézni. Ceaușescu egy évszázaddal későbbi teljhatalma idején életterük végzetesen beszűkült, évszázadokon át élvezett privilégiumaikat végképp eltörölték. A tömeges kivándorlás következtében a 20. század elején még nyolcszázezres erdélyi németség létszáma mára tízezer fő körülire apadt. A nyolc évszázad alatt felépített és megvédett egyedülálló szellemi és anyagi örökségük néhány évtized leforgása alatt ebek harmincadjára jutott.

Ennek a kulturális hagyatéknak állít emléket ez a film, különös tekintettel a Medgyes, Segesvár és Nagyszeben kijelölte vidék kincseire. Bár forgattunk az impozáns egykori szász városokban is, ebben filmünkben a falvakra fektetjük a hangsúlyt. Bemutatunk olyan helységeket, amelyek a teljes pusztulás szélére sodródtak, mint Gerdály, Felmér vagy Kóbor és ellenpontként olyanokat is, amelyeket sikerült megőrizni és új élettel, tartalommal, koncepcióval megtölteni, mint Szászfehéregyháza, Riomfalva, Mese és Holcmány. Filmünk a hiánypótlás szándékával is készült, hiszen Erdélynek ez a varázslatos szeglete itthon kevésbé ismert, pedig olyan magyar szigetfalvak is találhatók itt, mint Nagymoha, vagy az asszimiliációtól legjobban veszélyeztetett Dombos és Kóbor. Pattanjon velünk nyeregbe és járja be az egykori Szászföld közepét két keréken! Sütkérezzen a medgyesi napsütésben, érezze a málló falú kóbori erődtemplom hűvösét, vegyüljön el a nagyszebeni Nagypiac forgatagában! Vissza fog vágyni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.