Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tolják a lóvét a rezsicsökkentés kormányának, ne akadékoskodjanak, és akkor nincs vétó

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hogy is mondta a nagyember tegnap Varsóban? Hogy jó esélyünk van a győzelemre az EU-s költségvetési vitában. Egyik oldalon állunk mi, lengyelek és magyarok, másik oldalon áll a soros német elnökség és a többi ország miniszterelnöke. Orbán Viktor szerint jelenleg közelebb állnak egymáshoz az álláspontok, mint hetekkel, vagy akár napokkal ezelőtt. 

Ehhez képest ugyannak a témának, illetve a valóságnak a másik olvasata így szól: egyelőre nincs megoldás az EU-s források körüli kérdésekre. Ezt mondta Angela Merkel német kancellár szerdán, vagyis ma a szövetségi parlamentben.

Az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője a csütörtökön kezdődő EU-csúcs tervezett témáiról szólva kiemelte, hogy a hétéves keretköltségvetés (MFF) és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alappal (NGEU) kapcsolatban már a júliusi csúcson folytatott „nehéz tárgyalásokon” világos volt, hogy nemcsak az összegek meghatározása, hanem a felhasználásukat jogállami feltételekhez kötő mechanizmus is „probléma”. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy a csomagot a jelenlegi formájában nem tudja elfogadni.

Ezért „keressük a megoldásokat, hogy miként lehet feloldani ezt a blokádot, természetesen a jogállamisági mechanizmus megtartása mellett”. Sajnos, egyelőre nem tudom megmondani, hogy ez sikerül-e”.

A kancellár arról is szólt, hogy az EU új klímavédelmi célkitűzésének ügyében sem biztos a megállapodás a kétnaposra tervezett EU-csúcson. A soros elnökség támogatja a bizottság javaslatát, miszerint 2030-ra nem 40, hanem legkevesebb 55 százalékkal kell csökkenteni az éghajlatváltozást erősítő gázok kibocsátását 1990-hez képest, az viszont nagyban függ a pénzügyi kérdésekben elért eredményektől, hogy sikerül-e valamennyi tagország támogatását elnyerni az új célkitűzéshez – mondta Angela Merkel. (via MTI)

Kezdjük a végén. Miután tegnap az újság megírta, hogy a csütörtök-péntekre szervezett brüsszeli EU-csúcson Orbán nem pusztán a közös költségvetést, hanem a klímavédelmi célokat is vétózhatja, a kormánypárti Mandiner előrángatta Palkovics László, sok mindennek a szétveréséért felelős (az SZFE csak az egyik) innovációs minisztert, hogy elmagyarázza – mint az operatív koronavírus sajtótörzs -, hogy mindenki hülye, természetesen nem erről van szó. Hanem arról van szó, hogy az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács azt akarja kimondani, hogy 2030-ra a jelenleg érvényben lévő hivatalos 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkenjen az EU károsanyag-kibocsátása az 1990-es szinthez képest (igen, az újság is ezt írta), ám Magyarországnak nem kell azon aggódnia, hogy képes lenne-e teljesíteni az 55 százalékos kibocsátáscsökkentést 2030-ig.

De, amúgy kurvára azon kell aggódnia, tekintve, hogy bár Orbán tavaly októberben azzal dicsekedett, hogy Magyarország egy klímabajnok”, egy egészen friss szakmai rangsor szerint (amit nem Soros György hamisított) az EU klímavédelmi teljesítményéért együttesen felelős uniós tagországok közül csak Szlovéniában rosszabb a helyzet, mint Magyarországon. Úgyhogy ehhez képest értelmezendő Palkovics prünnyögése, miszerint nem tartják fairnek, hogy egyes tagállamok potyautasként viselkedjenek, és az EU a szegényebb, a nyugati országokétól eltérő történelmi múlttal – ezáltal eltérő iparral – bíró országok felé nagyobb elvárást támasszon.

Azt javasoljuk, hogy minden tagállam vállaljon 2030-ig 40 százalékos kibocsátás-csökkentést, a fennmaradó 15 százalékot pedig együttesen az európai közösség teljesítse

– mondta az innovációs ember, vagyis ez azt jelenti, hogy de, Orbán simán vétózhatja a klímavédelmi célokat is. Ezt onnan is lehet tudni, hogy az 55%-os csökkentés erőltetése helyett Palkovics szerint az EU-nak arra kellene törekednie, hogy az energetikai rendszerek megújítására költhető modernizációs alapból a volt szocialista országok nagyobb mértékben részesülhessenek a gyorsabb korszerűsítés érdekében. Vagyis küldjék a lóvét a rezsicsökkentés kormányának, ne akadékoskodjanak, és akkor nincs vétó.

Ami az elejét illeti: tehát Orbán tegnap elrepült Varsóba, ahonnan azt üzente, hogy jó esély van a győzelemre, mert közelednek az álláspontok, amelyek még soha nem voltak ilyen közel egymáshoz, mint az elmúlt hetekben. Ehhez képest ma Merkel lényegében minimális esélyt adott annak, hogy az Európai Uniót zsaroló magyar és német kormánnyal belátható időn belül érdemi megállapodásra lehessen jutni. Nincs megoldás, és nem is nagyon látszik. (Elég baj az Európai Uniónak és az EU-párti Magyarországnak isnagy baj, hogy a megtalált tökeivel ezek szerint mégsem igazán tud mit kezdeni, pedig állítólag van B-tervük, nem úgy, mint a felcsútinak.)

Egyáltalán nem szeretném félremagyarázni ezeket a szavakat, de nem túl nehéz úgy érteni, hogy szó nincs itt semmiféle közeledésről. Ha csak nem arról van szó, hogy Orbánnak és lengyel haverjainak éppen az jelentené a legnagyobb győzelmet, ha nem sikerülne megállapodásra jutni. Amire tehát elég jó esély van, hiszen arról nem beszélt Merkel, hogy a jogállamisági mechanizmust el akarnák vetni, ellenkezőleg. Akkor csak nem megint a szemfényvesztés iskolapéldájával állunk szemben? Csak nem megint a kommunikációval akarja a félisten legyőzni a valóságot és a magyarokat? Hát dehogynem.

Frissítés és duplacsavar, hogy mindehhez képest megvan a terv a magyar-lengyel vétó feloldására. Érdemes lesz hosszasan emészteni a tartalmát.