Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ők már most készülnek 2022-re. Vajon az ellenzék is?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már korábban is felvetettük mi is azt, hogy a jelenlegi kormány célja az lehet, hogy eladósítja az országot, de ez a felvett hitelek miatt csak a választások után fog igazán meglátszani, ezért bárki is örökli majd az ország vezetését, az kénytelen lesz megszorítások mellett dönteni. Ez vélhetően nem opcionális lesz, hiszen az államkassza nem csak kiürült, de minden bizonnyal több ezer milliárd visszafizetendő hitelre lehet majd számítani. Ez persze egyrészt a koronavírusnak és a miatta kialakult gazdasági válságnak is köszönhető, de nem magyarázható csupán azzal. Egy megfelelő járványkezeléssel ugyanis ez az összeg csökkenthető lett volna. Ha átgondolt gazdasági döntéseket hoz a jelenlegi kormány, ha jó helyre csatornázzák át a megmaradt pénzeket, és ha a felvett hitelekből valóban a gazdaság újraindítására koncentrálnak, akkor a baj sokkal kisebb lehetett volna.

Jelen állás szerint azonban nem úgy néz ki, hogy ez igaz lenne. Az egészségügyi eszköz-beszerzésekkel vélhetően egy jól behatárolható kör járt jól. És nem százmilliókról, hanem vélhetően tíz-, illetve százmilliárdokról beszélhetünk. Ezek a pénzek igen jól jöttek volna a gazdaság egyes szereplőinek, akiket mondjuk nem Tiborcznak vagy Mészárosnak hívnak. A szemünk láttára adósítják el az országot, amivel a szocialistákat vádolták 2008 után. A szocialisták valóban hibáztak, valóban felelőtlen gazdálkodást folytattak, aminek mindannyian megfizettük az árát. Volt viszont egy Bajnai Gordon, aki bele mert állni abba, amiről pontosan tudta, hogy a kormányzása végét fogja jelenteni. Nem véletlen, hogy noha a rendszerváltást követően talán a legjobb miniszterelnök volt, sokan a mai napig úgy tekintenek rá, mint a libatolvajra.

A propaganda megtette a hatását, és úgy csináltak belőle egy negatív figurát, hogy ha a propaganda mögé nézünk, akkor sokan megköszönhetnék neki, hogy meg merte lépni azt, amit meglépett. Most azt látjuk, hogy a Fidesz csapdát állít egy esetleges ellenzéki kormánynak, amely 2022-ben kerülhetne hatalomra. Úgy tűnik, egyre inkább ezzel számolnak már az úgynevezett nemzeti oldalon is, amit mi sem mutat jobban, mint a teljesen elszállt költségvetési hiány. Ez természetesen nem hír, és nem is lesz hír a pártsajtóban. Nekik erről nem kell tudniuk, elég ha az új stadionokat és templomokat látják, nem fontos, hogy ezek finanszírozása miből történt, hiszen az nem rájuk tartozik. A Fidesz-szavazó nem érzékelheti, hogy a párt felélte nem csak a jelent, de az elkövetkezendő éveket is.

Egy hónap alatt 700 milliárd forint hiány jött össze a központi költségvetésben, november végére az összesített hiány így messze túllépte a 3000 milliárd forintot. A 2021-es költségvetés hiányát a kormány a GDP 6,5 százalékára emelte a törvénnyel elfogadott 2,9 százalékról.

2020 első tizenegy hónapjában az államháztartás központi alrendszere (ebben az önkormányzatok nincsenek benne) 3298,1 milliárd forintos hiánnyal zárt – írja közleményében a Pénzügyminisztérium (PM). 

Pont a fentiek miatt is óriási bűne a németeknek, hogy hagyják azt, hogy Orbán megnyerje a vétó kérdésében indított háborúját. Ezzel ugyanis Orbán eléri, hogy 2022-ig hitelekből és vissza nem térítendő támogatásokból fenntartsa annak látszatát, hogy az ország gazdasága tökéletesen működik. Továbbra is van pénz stadionokra és templomokra, nincs itt semmi látnivaló. Az, hogy 2022 után mi lesz, az már nem a Fidesz baja, hiszen ha veszítenek a választásokon, akkor mindent az ellenzék nyakába varrnak majd, ami már korábban is bejött. Ha ez most is beválik, akkor – ahogy azt már több propagandista is megszellőztette egyébként – egy előrehozott választást harcolnak ki, és már akár 2026 előtt újra Orbán lehet hatalmon.

Rosszul hangzik, tudom, de jelenleg egyáltalán nem túlzás erre számítani. Orbán és kampánycsapata eddig is előre megtervezte, hogy mi legyen az irány, és noha hibáztak néhány alkalommal, az elmondható, hogy többségében beváltak a terveik. Ha idejében megérkezik az EU-tól a szükséges pénz jövőre, akkor az egyre növekvők államháztartási hiány ellenére is ki fogják tudni húzni a választásokig anélkül, hogy a keménymag felfogná, hogy egyébként időközben a Fidesz kiüresítette az államkasszát. A német alkura van szükség ahhoz, hogy a gazdasági sikerek látszatát fenn tudják tartani addig, ameddig szükséges. Mert noha a GDP idén egészen biztosan csökkenni fog, ez nem fogja érdekelni se Mari nénit, se Józsi bácsit. Neki jön a nyugdíja vagy a fizetése, sőt, talán még emelkedett is a korábbiakhoz képest. Őket nem érdekli, hogy ezek a pénzek honnan érkeznek, csak érkezzenek.

Még az sem teljesen kizárható, hogy az uniós pénzeknek hála Orbán nem fog veszíteni 2022-ben, a megszámlálhatatlan baklövés ellenére sem. Egészen biztosan erre az eshetőségre is előálltak már valamiféle tervvel, amiről még korai lenne találgatni. De egy dolog biztos: Orbán már erősen készül a lehetséges forgatókönyvekre, amire ha az ellenzék nem készül fel, akkor történjék is bármi 2022-ben, veszíteni fog. Az a program, hogy leváltjuk Orbánt, már bőven nem elég. Még akkor sem, ha a legtöbben úgy gondoljuk esetleg, hogy bármi jobb a Fidesz rablópolitikájánál. Csak remélni merem azt, hogy az összefogás politikusai már most dolgoznak olyan gazdasági terveken, amelyek még egy teljesen eladósított országot is képesek lehetnek kihúzni a gödörből 2022-öt követően. Mert ha ilyennel nem rendelkeznek, akkor teljesen mindegy, hogy mekkora győzelmet aratnak kevesebb, mint másfél év múlva, újra Orbán fog vezető szerepbe kerülni.

Ha valami, hát az EU-s döntés egészen biztosan megmutatta, hogy utálják is bármennyire Orbánt Európa-szerte, azért sajnos még mindig tudja, hogy mit csinál. Nem szabad, és nem is lehet alábecsülni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.