Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szerintem ezt a pofont sokan alábecsülik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Szájer-ügy kapcsán sok mindent elmondható, de az bizonyosan nem, hogy ne rengette volna meg a Fideszt. Nem csak azért, mert az Európai Parlamentben a legerősebb, legbefolyásosabb képviselőjüket veszítették el, hanem azért is, mert hála a külföldi sajtónak, a hír konkrétan körbejárta a teljes világsajtót. Külföldi ismerőseim Facebook-oldalán is találkoztam Szájer-mémekkel, ami jól mutatja az ügy valódi súlyát. Sokan találgattak annak kapcsán, hogy mekkora kárt is okozhat ez az ügy a nemzeti oldalnak, és véleményem szerint sokan alábecsülték. Nem állítom, hogy ez fogja a Fidesz 2022-es vereségét okozni, de hogy ez most egy olyan pofon Orbánéknak, amiből időbe telik felocsúdni, az egészen biztos. Mint ahogy az is, hogy még saját híveik között is lesznek olyanok, akik a sorozatos botrányok után elpártolnak a Fidesztől. Hogy mennyien lesznek ilyenek, azt megjósolni is nehéz, de egészen biztosan lesznek.

Ennek a cikknek csak az a szépséghibája, hogy,, tőlük”nem is várunk mást, de sokan – naivan- még hiszünk abban, hogy – bár nyilvánvalóan- senki nem tökéletes, de a,, mi” oldalunkon még létezik erkölcs, jó érzés, méltóság, emberi tartás… Röviden: ezért mélységes csalódás…

Ez csak egy a sok kormánypárti komment közül, de valamilyen szinten azért megmutatja: még ha a legostobább híveket ez az ügy nem is rendíti meg, azért vannak olyanok, akik igenis át fogják gondolni, hogy kire voksolnak majd a jövőben. A Szájer-ügy nem csak a Fidesznek ciki, de a magyarok többségének is, hiszen egy országot járatott le az EP-képviselő. És nem azért mert meleg – a kutyát nem érdekelné, hogy kit szeret és kivel tölti a szabadidejét vagy az életét -, hanem azért, mert meleg létére, sok egyéb mellett a hozzá hasonló szexuális irányultságú honfitársai megbélyegzésében segédkezett. Tudom, hogy Szájer ügyével kapcsolatban érdemes foglalkozni egy ember tragédiájával is, hiszen ha valamit, hát azt egészen biztosan bebizonyította ez az eset, hogy a fideszes alapító atyák egyikének olyan életet kellett élnie, amit senkinek sem kívánok.

Ezzel nem felmenteni akarom, hiszen senki sem kényszerítette erre, mégis érdemes megjegyezni. Elég csak megnézni, mit gondol róla mondjuk párttársa, Bayer Zsolt és rögtön kiderül, hogy borzasztó emberi selejtekkel vette magát körül. Véleményem szerint jobban járt Szájer azzal – leszámítva a mostani időszak brutalitását -, hogy kénytelen elfogadni a valóságot, hiszen így talán életében először szabadon élhet majd. Itt az emberről beszélek, nem a politikai döntéseiről, vagy arról, hogy milyen gusztustalanságokhoz adta a nevét, mert az egy másik történet. Szájer bűnrészes a NER kiépítésében, ezt kár lenne tagadni.

De visszatérve az elején vázolt gondolathoz, nem csak én vélem úgy, hogy az ügynek sokkal nagyobb hatása volt, mint sokan gondolnák. Az Euronews reprezentatív felmérést készített 1320 ember megkérdezésével – ez több, mint a kormánypárt udvari, közvéleményt kutató intézetek megkérdezttjeinek száma lenni szokott – arról, hogy mit gondolnak a szóban forgó ügyről. Az eredmények pedig véleményem szerint azt mutatták meg, hogy teljesen mindegy, mivel próbálkozott a propaganda, az emberek már nem hitték el a hazugságokat és helyén tudták kezelni az ügyet.

Ebből kiderül, hogy az emberek több mint kétharmada drogfogyasztással egybekötött szexorgiaként tekint a történtekre, a kormánypárti médiumok és Szájer által használt „házibuli” kifejezést mindössze két százalék véli a legpontosabbnak.

Ez nem mást jelent, mint hogy a propagandamédia már nem tudott mit kezdeni ezzel az üggyel. Megítélésem szerint ebben nagy szerepe lehetett annak is, hogy nem csak a hazai média, de a világsajtó is felkapta a hírt. A házibulis védekezés egyszerűen nem jött be, ami azt mutatja, hogy a temérdek agymosási eszköz ellenére sem tudták befolyásolni a közvélekedést. Ez még veszélyes lehet a pártra nézve a későbbiekben, hiszen ha a propaganda értéke csökken, akkor ezzel egyidőben a hatása is a választókra. A kutatás legfontosabb megállapítása szerintem mégsem ez, hanem a következő:

A megkérdezettek csupán 5 százaléka ért egyet azzal a közmédiában is megjelent nézőponttal, hogy Szájer József elsődleges hibája a karanténkorlátozások megszegése volt. 65 százalék viszont úgy érzi, az a leginkább kifogásolható, hogy a politikus az alaptörvény egyik szerzőjeként az abban foglalt értékekkel ellentétesen cselekedett. A válaszadók korával nőtt azok arány, akik ezt érzik a legsúlyosabb bűnnek a volt EP-képviselőtől.

Akár tetszik, akár nem, a Fidesz szavazóbázisa az idősebb korosztály, amely ha esetlegesen kiábrándulna a Fidesz hazugságaiból, akkor óriási gondba kerülnének. Nincs az a rezsicsökkentés, ami egy éven belül megfordíthatná az állást. De az sem segít most a Fidesznek, hogy az elbaltázott koronavírus elleni védekezésnek szintén az idősebb korosztály képviselői isszák meg a levét. Ugyan nem nagyon szeretnek róla beszélni, de egyre több beszámolóból is az derül ki, hogy már vannak olyan kórházak, ahol nem azért halnak meg többen, mert súlyosabb eseteket kapnak, hanem egyszerűen nem rendelkeznek már elegendő kapacitással a betegek ellátásához, vagyis olyanok is idő előtt halhatnak meg, akik egy jól működő rendszerben túlélhették volna a vírust.

Véleményem szerint iszonyatosan elszámolja magát a Fidesz és a legtöbb elemző is, akik úgy értékelik, ez az ügy nem befolyásolhatja nagyobb mértékben a párt megítélését. Lehet, hogy csak 1320 ember véleményét látjuk itt, de az ő túlnyomó többségük csalódott a pártban. Nem csak Szájerben, hiszen naiv az, aki komolyan azt hiszi, hogy a fideszesek nem tudták pontosan, milyen életet él a párttársuk. Ezért ez nem csak Szájer, hanem a Fidesz lebukása is. A károk jelentősek, és még az sem kizárható, hogy újabb csapás fogja érni őket. Egyfelől Deutsch néppárti kizárása még mindig a levegőben lóg – annak ellenére is, hogy bocsánatot kért kijelentéséért –, másfelől az is elképzelhető, hogy végül a lengyelek mégis visszalépnek a vétótól. Ha ez megtörténik, és Orbán valóban egyedül marad a harcával, akkor teljesen hülyét fog csinálni saját magából Brüsszelben, ami még nagyobb károkat fog okozni a pártnak. Igen érdekes év elé nézünk, ami 2021-et illeti, ez egészen biztosan kijelenthető.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.