Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mindannyiunkat óvodásnak néznek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hogy a kormány elszámította magát a járvány második hullámával kapcsolatban, az úgy vélem, senki számára nem titok. A kormánytagok és Orbán Viktor is pontosan tudja, hogy hibát követtek el a védekezésben, ami vélhetően annak köszönhető, hogy a járvány első hullámának mérsékelt halálozási adatait illetően túlbecsülték a saját szerepüket. Nyáron teli volt a Balaton, az emberek egymásnak adták át a vírust, előbb a fiatalokat megfertőzve, akik aztán később átadták az idősebb korosztálynak a betegséget. Az eredmény: Európa lakosságarányosan egyik legsúlyosabbban érintett területévé vált Magyarország. Csak a mai napon 165 ember veszítette életét a járványban, amely rekordnak számít. Csak összehasonlításképpen a követendő példaként és laboratóriumként emlegetett Ausztriában az eddig koronavírusban elhunytak száma 3446, míg Magyarországon ez a szám 5142. Szlovákiában 898, Szerbiában pedig 1704.

Régiós szinten sereghajtók vagyunk, bár hiba lenne nem beszélni a katasztrofális romániai számokról, a szomszédos országban eddig 11 665-ön haltak meg. Az is igaz viszont, hogy közel dupla annyian élnek Romániában, mint Magyarországon, vagyis ha megkétszerezzük a magyar számokat, akkor gond nélkül kijön Románia halálos áldozatainak száma. Arányaiban tehát egyáltalán nem teljesítettünk jobban, mint az általában lenézett keleti szomszédunk. Akkor mégis miért beszél idehaza mindenki sikeres védekezésről? Nyilván politikai okai vannak ennek inkább, mintsem bármi egyéb. Hamarosan választásokra kerül sor, és Orbánnak van elég problémája már így is, egyáltalán nem hiányzik neki az, hogy még azért is felelnie kelljen, mert az első és a második hullám idején is elrontotta a védekezést.

Az első hullám idején túlbecsülték, a második hullám idején pedig alábecsülték a vírust. Erre nincs nagyon épeszű magyarázat és azzal is nehéz példálozni, hogy de egyébként van 20 000 lélegeztetőgépünk. Az üggyel kapcsolatban az Origo megkérdezte Kásler Miklóst – aki véleményem szerint maximum szemlélője a vírus elleni védekezésnek, valódi döntési joga már régen nincsen -, hogy mit gondol a jelenlegi helyzetről, és mire lehet még számítani a közeljövőben. Lássunk néhány gondolatot a professzor doktortól:

Origo: Említette, hogy van elég orvos és ápoló. Úgy is elegendő a számuk, hogy az egészségügyi dolgozók közül is többen megbetegednek – így kiesnek a munkából?

Kásler: A fertőzött egészségügyi dolgozók többsége szerencsére tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkezik, és két hét elteltével visszatérhet a munkába. Ekkor már a szervezetében jelen van az ellenanyag, vagyis védett. Ezzel – vagyis az esetleges megbetegedésekkel – együtt elegendő az orvos és az ápoló a kórházakban. Azt nyomatékosan hangsúlyozom, hogy az orvosok, szakápolók és nővérek többsége nem a kórházban kapja el a vírust a legtöbb esetben, hanem máshol fertőződik meg.

Az nagyszerű, hogy ez Kásler véleménye, de akkor az orvosok, főorvosok és szakápolók miért nyilatkoznak ennek teljesen ellentmondó dolgokat? Tudom, gyurcsányista liberális csürhe mindenki, csak hát azért elég nehéz elhinni, hogy minden egészségügyben dolgozónak a kormány megdöntése lenne a célja. Attól még, hogy a kormány utasításba adja, hogy elég orvosnak és ápolónak kell lennie mindenhol, még nem lesz így. Vajon miért segítenek be altatóorvosok, szemészek vagy épp fogorvosok a vírus elleni munkába? Miért kell egyáltalán tagadni a nyilvánvalót? Még csak azt sem mondom, hogy ez mind a kormányzat hibája, hisz Európa más országaiban is előfordul – itt, Spanyolországban is –, hogy olyan orvosokat vagy orvostanhallgatókat vetnek be a vírus elleni védekezésbe, akiknek túl sok tapasztalatuk még nincs.

De a különbség az, hogy itt erről nem hazudnak. Nyilván nem ezzel plakátolják teli az országot, de ha megkérdezik, hogy ez igaz-e, akkor nem az az első reakció, hogy azonnal letagadják, majd megtiltják minden ott dolgozónak, hogy nyilatkozzon bármivel kapcsolatban. Teljességgel átláthatatlan a kormány járvány elleni védekezése, ami nem csak a lakosság számára veszélyes, de a szakemberek számára is, hiszen egyszerűen nem kapják meg azokat az adatokat, amelyek ismeretében a leghatékonyabb munkát tudnának végezni. Nem látják előre a járvány alakulását, hiszen nem rendelkeznek megfelelő adatokkal ezzel kapcsolatban. Az nem elég sem nekik, sem nekünk, hogy Kásler szerint van elég orvos, meg ápoló. Csak azért, mert ő ezt állítja, még nem lesz azonnal igaz.

Kásler utolsó kijelentését viszont egyszerűen nem értem. Mi az, hogy az orvosok és ápolók nem a kórházban, hanem valahol máshol kapják el a vírust? Mi ez az eszement baromság? Ezek az emberek a napjaik jelentős részét a kórházban töltik, valódi szabadnapok nélkül. Mégis hol a búbánatban kapnák el? Ők nem járkálnak szexpartikra, mint egyes fideszes politikusok, és azt is kétlem, hogy egy 24 órás műszak után mondjuk szórakozni mennének a barátaikkal, pláne, hogy egyrészről kijárási tilalom van, másrészről pedig minden zárva van. Komolyan nem értem, hogy mire akart célozni Kásler ezzel a kijelentéssel, ha csak nem arra akart utalni, hogy az ő munkájuk tökéletes az intézményen belül, ha valaki megfertőződik, az bizony a saját hibája.

Origo: Néhány hete azt mondta nekünk, hogy körülbelül három hétre látnak előre. Most is ugyanennyi időre látják előre a járványhelyzetet? Év végére már nagyjából meg lehet becsülni, hogy mi várható járványügyi szempontból?

Kásler: Amikor a járvány a közösségi terjedés szakaszába lépett, az epidemiológiai számítások lényegesen bizonytalanabbá váltak, és két hétre rövidültek. A becsléseink most megalapozottan hosszabb időre vonatkoznak. NAGY BIZTONSÁGGAL MEG TUDJUK MONDANI A MORBIDITÁSI PARAMÉTEREKET HÁROM HÉTRE ELŐRE, ÉS ÉPPEN MA BECSÜLTÜK MEG A VÁRHATÓ ESEMÉNYEKET AZ ELKÖVETKEZENDŐ HETVEN NAPRA. Ez persze nem száz százalékig pontos természetesen, hiszen a járvány folyamatosan változik, de ha a tendencia ilyen marad, és nem történik semmi rendkívüli, akkor nagyjából helyesek lesznek a becsült adatok, amelyek bizakodásra adnak okot.

Itt megint azt láthatjuk, hogy a kormány rendelkezik megfelelő adatokkal a járvánnyal kapcsolatban és számításokat is végeznek, de ezeket nem közlik a lakossággal. Megtartanak mindent maguknak, mi pedig kénytelenek vagyunk mindent elhinni nekik, valamint követni a folyamatosan változó szabályozásokat anélkül, hogy rálátásunk lenne a valódi helyzetre. A saját kormányunk óvodásoknak néz bennünket, akik elől olyan információkat zár el, amelyek szerintük nem tartoznak ránk. Milyen más példát kell még annak érdekében felsorakoztatni, hogy az emberek végre felfogják, a kormány már a saját szavazóiban sem bízik? Az emberek megbíztak bennük egymás után három alkalommal is – hibásan –, de a bizalmat nem viszonozzák saját szavazóik felé. Ez talán mindennél többet elmond a mostani kormányról.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.