Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Kamuznak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A mi virtigli fiatal demokratáink az éj leple alatt nyújtották be a választási törvény újabb módosítását. Orbán Viktor retteg egy esetleges választási vereségtől, rokonai és üzletfelei szintúgy, a koordinált indulás reményt adhat az ellenzéknek, szóval ilyen „rizikófaktor” nem maradhat a rendszerben, punktum.

Kis személyes: jómagam még 2012 szeptemberében írtam a Galamus nevű portálon a választási törvény akkori változtatása kapcsán (n.b. a Galamus sincs többé, annak ellenére, hogy „Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk” -Orbán Viktor, 2018. szeptember 11.).

Abban az írásban az akkori ellenzék figyelmét próbáltam felhívni arra, hogy a választási törvény sosem lesz „kész”; mindig, akár a legutolsó pillanatig változni fog, és mindig úgy fog változni, ahogy a Fidesz érdeke éppen megkívánja.

Igazam lett, és ennek nem örülök egyáltalán.

A mostani változtatásokat a Fidesz a kamupártok visszaszorításával próbálja magyarázni – ami egyébként teljesen legitim cél – úgyhogy most ebből a szempontból vizsgálódjunk kicsit.

A kamupártokról legelőször a 2014-es választásokon hallottunk, nem véletlenül: a választási törvény fideszes változtatása tette lehetővé a kamupártok megjelenését, mégpedig egy apróság, a megváltozott jelölési rendszer segítségével, 2014-től egy választópolgár több jelölt indulását is támogathatja. Ez a változás, és így a kamupártok megjelenése eminensen a Fidesz célja és érdeke volt,  a Fidesznek akkor is, most is egyik elsődleges célja az ellenzéki oldal megosztása, fragmentálása, „zavarórepülések” végrehajtása, a szavazók megtévesztése (sok kamupárt használt létező ellenzéki párthoz hasonló nevet, pl. Összefogás Párt, Együtt 2014 Párt), és informális csatornákon eljutott a jelzés a megfelelő helyekre, hogy komoly ellenőrzés, nyomozás, retorzió nem lesz; bár több tízmilliárd forint égett el az akcióban, sajtóhírek szerint az egyik 2014-es ügyben nemrég pár ezer forintos bírságot szabtak ki!

A régi, ajánlócédulás rendszerben, amikor egy választópolgár egy ajánlócédulával rendelkezett, erre nem volt lehetőség. Gondoljunk csak bele, ha van nyolcmillió választópolgár, viszont befut huszonnégymillió ajánlószelvény, az akkora ellentmondás lenne, ami talán még Polt Péternek is feltűnne!

A mostani rendszerben lehet akármennyi ajánlás, ennek megfelelően a kamupártok száma is lehet bármennyi; írjuk gyorsan ide a konkrét számokat is: 2010-ben hat párt tudott országos listát állítani, 2014-ben tizennyolc (!), 2018-ban tizenegy.

A többes jelöléssel a fentieken kívül számtalan egyéb probléma is van, de most  csak maradjunk a fideszes érvnél, és magunkat megerőltetve higgyük el, hogy valóban a kamupártok felszámolása a céljuk! Ebben az esetben semmi mást nem kell tenniük, mint a jelölés régi rendszerét visszaállítani!

Minden más csak kamu.

Ráczkevy Miklós

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.