Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Pont erre lenne most szüksége az országnak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Mi Hazánk ismét hallatott magáról, méghozzá a fegyverviselés kapcsán, amelynek átgondolása a bécsi terrortámadás kapcsán merült fel. A szélsőjobbos párt lassan hetente áll elő kreténebbnél kreténebb ötletekkel, de ez a mostani több, mint nevetséges elgondolás. Ha esetleg a Fidesz belemenne, akkor komoly veszélyt is jelenthetne a társadalomra. A terv szerint ugyanis a fegyveres testületek – sportlövők és vadászok is egyaránt – szolgálaton kívüli tagjainak fegyverviselési jogot biztosítanának. Ez annyit jelent, hogy akár az utcán is maguknál hordhatnák a fegyverüket ezek az emberek, kizárólag önvédelmi céllal. Csak pontosan tudjuk, ez mit is jelenthet. Azért, mert valaki tudja, hogyan kell használni egy fegyvert, még nagyon nem biztos, hogy jó ötlet az, ha mindenhova magával hordhatja.

Csak egy példa: pár évvel ezelőtt Granadában agyonlőttek egy rendőrt, akinek halálát a saját szolgálati fegyvere okozta. A támadó gond nélkül elvette tőle, és halálosan megsebesítette. Idén hasonló történt, csak nem Granadában, ahol a rendőrt saját szolgálati fegyverével ölte meg a támadó. Na most, ha egy erre külön kiképzett embertől is ilyen könnyen el lehet venni a fegyverét – ezzel veszélyt jelentve a körülötte lévők számára –,  akkor mennyire jó ötlet sportlövők és vadászok kezébe adni ezt a lehetőséget? Arról nem is beszélve, hogy akármennyire nem tetszik ez sokaknak, de a fegyveres testületek tagjai között egyáltalán nem ritka a családon belüli erőszak. Nem csak náluk fordul ez elő nyilvánvalóan, de a törvény szerint ők lehetnének azok, akik szabadon flangálhatnának lőfegyvereikkel. De lássuk a felvetés részleteit:

Fegyverviselési jogot adna a fegyveres testületek szolgálaton kívüli tagjainak, a sportlövőknek és a vadászoknak a Mi Hazánk.

Novák Előd, a párt alelnöke, honvédelmi kabinetének elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az önvédelemhez nemcsak jogot, hanem eszközt is nyújtanának. A változtatás szükségességét a bécsi terrortámadással indokolta, kiemelve: a bűnözők is fegyverrel támadtak, a védekezéshez, a támadás kivédéséhez azonban jogszabálymódosításra van szükség. Hozzátette: az önvédelmi fegyverek viselésének könnyítése közbiztonsági kérdés is, a támadók „kiiktatásával” ugyanis ártatlanok menthetők meg.

[…] A szolgálaton kívüli fegyverviselés lehetőségét elsődlegesen a fegyveres testületek tagjainak adná meg a Mi Hazánk, így a rendőröknek és a honvédeknek, akik egyenruha nélkül is viselhetnék szolgálati fegyverüket. Ugyancsak viselhetnének fegyvert elképzelésük szerint az önkéntes tartalékos honvédek is.

A Mi Hazánk a vadászoknak is kiterjesztett fegyverviselési jogot adna, közterületeken is. Novák Előd arra is utalt: a vadászok régóta szeretnének maroklőfegyvert is, hogy a meglőtt, agonizáló állatokkal kegyelemlövéssel végezhessenek. A párt a sportlövők fegyverviselési jogát is megteremtené. Ez a sportolói közösség a legtörvénytisztelőbb réteg – közölte Novák Előd, aki fegyverviselési jogot a minősítés megléte mellett legalább hároméves sportolói tagsághoz és évente minimum tíz igazolt versenyrészvételhez kötné. (MTI) 

Véleményem szerint egyáltalán nincs arra semmi szükség, hogy több csoport is olyan jogokat kapjon, amivel veszélybe lehet sodorni mások életét. Magyarországon terrortámadás évtizedekkel ezelőtt volt utoljára, és semmiféle fegyver nem segíthetett volna ott sem. A bécsi támadás nem nyújt semmiféle jogalapot arra, hogy mindenki megőrüljön. A szolgálatok, a rendőrség feladata pont az, hogy az ilyen esetekben percek alatt ott teremjen és a munkájukat végezve megvédjék a civileket. Semmi szükség nincs utcai hősökre, akik majd úgy hiszik, hogy megvédenek mindannyiunkat. Ha egy szolgálaton kívüli honvéd vagy rendőr véletlenül megsebesít, vagy megöl egy ártatlan embert, akkor mi történik? A fegyver nem arra való, hogy azzal csak úgy rohangásszon az ember, hátha épp rátámadnak a dzsihadista terroristák. Az angol rendőrök többségének például nem is lehet fegyvere, erre külön egységeket képeztek ki. Vajon mégis miért? De elég megnézni az Egyesült Államokat, ahol elviekben önvédelmi céllal tart a fél ország fegyvert otthon, és cipeli azt magával néha még a boltba is. Ehhez képest a gyilkosságok száma ott a legmagasabb, és nem emlékszem olyan terrortámadásra az utóbbi időből, ahol a civilek közül valaki fegyverrel vetett volna véget az akciónak. Iskolai lövöldözéseknél előfordult már többször is, hogy fegyver nélkül hatástalanították az elkövetőt, ezért az önvédelemhez nem kell mindenféleképpen lőfegyver.

Én magam – már ha Magyarországon élnék – egészen biztosan nem érezném magam nagyobb biztonságban, ha volt rendőrök, honvédek és vadászok fegyverrel rohangászhatnának az utcákon. Arról nem is beszélve, hogy emlékezzünk csak vissza arra a – ha jól emlékszem – tavalyi esetre, amikor is egy bíróságról elmenekülő, majd ott egy fegyvert szerző ámokfutó túszokat ejtett Budapesten. A férfit gyakorlatilag egy taxis hatástalanította a puszta kezével, miközben körülbelül 20 rendőr, fegyverrel a kezében nem tudta, mit tegyen. De a TEK nagyszerűen kiképzett embereit is említhetnénk, akik tudomásom szerint többször is sikeresen lelőtték már egymást. Nem azt mondom, hogy nincsenek nagyszerű rendőreink és honvédjeink, de ennek a törvénynek sokkal nagyobb veszélye lenne a társadalomra, mint amekkora problémát képes lenne megoldani.

A terrorizmus Magyarországon nem jellemző. Már csak azért sem, mert az ország nem elég jelentős ahhoz, hogy egy itt elkövetett merénylettel az ember bekerüljön a hírekbe. Nem véletlen az, hogy Londonban és Párizsban voltak a legvéresebb támadások, hiszen az szinte biztosan eljut a hírekig. Az sem mellékes, hogy Magyarországon igen kevés muszlim él, a szélsőjobboldali terrorizmus pedig még nem igazán bontogatja szárnyait. Persze bármi előfordulhat, de úgy hiszem, borzasztóan kevés az esély arra, hogy Budapesten terrortámadás történjen. Már csak ezért is teljességgel megalapozatlan egy ilyen módosítás elfogadása. Még csak azt sem értem, hogy ezzel mi a Mi Hazánk célja? Maguk mellé akarják állítani a fegyverviselésért küzdők táborát? Érdekes egy taktika, nem mondom.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.