Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hát mi lesz így veled, Viktor?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagyon úgy tűnik – bár még nyilván nem végleges –, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Sokan úgy vannak vele még az Egyesült Államokban is, hogy nem a legjobb opció Biden, de ha ő kellett, hogy szembeszálljon a történelem egyik legkárosabb elnökével, akkor rá fognak szavazni. Biden lesz az Amerikai Egyesült Államok történetének legidősebb elnöke, ami nem feltétlenül a legjobb dolog, de a kor alapvetően még nem tesz senkit butábbá, vagy kevésbé alkalmassá egy ilyen fontos posztra. Trump fiatalabb Bidennél (három évvel), mégis igen sokakban felmerült a kétség, ami az alkalmasságát illeti. Nem azért mert idősödik, hanem azért mert több ember véleménye szerint is szociopata. Saját magán kívül szinte semmi sem érdekli, ezért egy sor olyan döntést hozott, amivel talán jóvátehetetlen károkat okozott emberek millióinak. És igen, lehet, hogy a gazdasági teljesítményt növelte és emberek tízezreinek adta vissza a korábbi állását, csak milyen áron?

Nyilván Obama is megtehette volna anno, hogy szavazatokért cserébe lényegében tönkreteszi a környezetet. Itt ugyanis pontosan erről van szó. Mit gondolnak az emberek, a szénbányák újranyitása, Alaszka kőolajának további feltérképezése és több, ehhez hasonló döntés mégis mennyiben segít a globális felmelegedés miatt kialakult helyzeten? Kétféleképpen lehet munkahelyet teremteni. Az ócska, környezetromboló módszerrel, amely a korábbi munkahelyeket hozza vissza, vagy a több munkát igénylő, ámde jövőálló új munkahelyek létrehozásával, amely jóval környezetbarátabb. Trump nyilván az első opcióval élt, hiszen az vált a leggyorsabban láthatóvá, ezzel pedig szavazatok millióit tudta megszerezni. Az embereket nem érdekli a környezet, ha arról van szó, hogy újra korábbi munkahelyükön dolgozhatnak. Egy szénbányász magasról tesz arra, hogy mennyire környezetszennyező a tevékenysége, ha visszakapja az állását és lesz miből vacsorát vásárolnia a családjának, szemet huny minden negatívum felett.

Az emberek többsége sajnos ennyire önző, a saját és családja mindennapjain kívül nem sok minden érdekli. A közös jó és a környezet nem fontos, a legfontosabb az anyagi javak megszerzése, bármi áron. Most általánosítani fogok, ezért az elmondottak természetesen nem mindenkire igazak, de amennyire én láttam, a konzervatív oldal támogatóit egy dolog érdekli; a pénz. Az ő vagyonuk növelésénél nincs fontosabb ezen a világon. Ha fákat kell kivágni érte, tavakat kell lecsapolni, vagy erdőségeket kell teljesen elpusztítani, akkor az az irány, hiszen ki kell használnunk a természetet, hogy saját javunkra fordítsuk azt. Ezt a mérhetetlen önzést igen sok konzervatív embernél fedeztem fel, ami már csak azért is meglepő, mert a konzervatívok igen nagy része keresztény. Márpedig a kereszténység alapvetően igen távol áll attól a felfogástól, amit fentebb felvázoltam.

Na de kanyarodjunk egy kicsit vissza Bidenhez, akit a jobboldali média idehaza is próbál eltemetni. Szerintük egy szenilis elnökjelöltről van szó, aki nem tudja, mit akar az amerikai nép, ezért alkalmatlan lesz a feladatára. A jobboldal egyszerűen nem tud betelni Trumppal, ezért ez talán annyira nem is meglepő. Sok cikket olvastam ebben a témában az utóbbi időben, de a Mandineres Szilvay Gergely írása kiemelkedő még ebben a témakörben is. Már csak ezért is idézni szeretnék ettől a nagyszerű embertől:

Ráadásul a mentálisan – mondjuk így – hanyatló szenátor elnöksége más miatt is kellemetlen lehet majd a demokratáknak. A jobboldaliak négy évig hallgatták, hogy Trump egy kutyaütő tuskó, inkompetens barom, amatőr populista. Végül azonban Trump meglepően sikeres és értékelendő négy évet zárt mind belpolitikában, mind külpolitikában. Most majd négy évig hallgatják a demokraták, hogy az elnökük egy demens bolond.

Kölcsönkenyér visszajár. 

Kezdjük rögtön az elején, ha Biden mentális hanyatlása közepette is értelmesebb ember képét festi, mint Trump valaha is, akkor az mint mond el a jelenlegi elnökről? Na és mi van azzal a ténnyel, hogy Trumphoz közel álló emberek mondták róla, hogy egy beszámíthatatlan szociopata? Vagy ez erénynek számít a konzervatív oldalon? Trump 4 éves ciklusához több botrány fűződik, mint a legutóbbi 3 elnökhöz összesen. Politikai taktikája az állandó hazudozás és mások becsmérlése. Kommunikációjával az igazán iskolázatlan, buta embereket szólítja meg, nem véletlenül. Elég összehasonlítani Barack Obama és Donald Trump  kommunikációját, és azt láthatjuk, hogy egy borzasztóan intelligens embert az apja pénzéből meggazdagodott, buta ficsúr követett, aki számára már az összetett mondatok is problémát okoznak. Sőt, néha még egyes szavak sem mennek neki. Ahhoz nem nagyon tudok mit hozzátenni, hogy a szerző szerint egy meglepően sikeres és értékelendő négy évet tudhat maga mögött Trump, hiszen ez egy olyan ócska hazugság, amivel foglalkozni sem érdemes.

Egy Biden- (és Kamala Harris-)elnökség a magyar vezetésnek ritkább levegőt jelent a nemzetközi politikában és diplomáciában, és több csuklóztatást. Eddig mi segítettünk Amerikának, ő meg néha nekünk, és úgy nehezebb beszólni egy kis országnak, hogy hallgatólagosan mögötte áll egy nagyhatalom. Anélkül könnyebb.   

Azért örülök annak, hogy elolvashattam Szilvay írását, hiszen így már én is tudom, hogy eddig mi segítettünk Amerikának. Az sajnos kimaradt a mondandójából, hogy mégis miben, de talán majd a következő cikkében erről is értekezik. Abban igaza van a szerzőnek, hogy Trumppal jó kapcsolatot tudott kiépíteni Orbán, ami annak köszönhető, hogy mindketten álkeresztény populisták, akiket rajtuk kívül nem sok minden érdekel. Két borzasztóan önző, elborult agyú emberről beszélhetünk, akik társra találtak egymásban. Ezért mondhatta azt – állítólag – Trump találkozásuk alkalmával, hogy olyan, mintha Orbán az ő ikertestvére lenne. Biden egészen biztosan nem lesz az, ez már most kijelenthető, ami még igen komoly csapás lehet Orbánnak, hiszen a járvány elszabadult az országban, amivel egyszerűen nem tud mit kezdeni, az SZFE továbbra is ellenáll a kormányzati támadásoknak, ma pedig azt is bejelentették, hogy jogállami feltételekhez kötik az uniós kifizetéseket. Nehéz időszak ez Orbán számára, nem vitás.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.