Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hogy mindenki kétszáz évig éljen egészségben és boldogságban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vannak fontosabb és sokkal súlyosabb problémák – a járvány halálos áldozatainak növekvő száma vagy a bécsi mészárlás megdöbbentő híre -, de én most nem ezekről szeretnék beszélni. Mert vannak olyan apró, szinte mellékesnek tűnő disznóságok, melyek a mi hétköznapjainkat fogják befolyásolni. És akkor is velünk maradnak, amikor a járvány hátborzongató tombolása csak egy rossz emlék lesz. Az élet nem áll meg akkor sem, ha a járvány, és akkor sem, ha terroristák szedik áldozataikat. Ezért talán érdemes az apróságokra is figyelni, mert különben észrevétlenül keserítik a napjainkat, ürítik a kasszát, hizlalják a már most is pofátlanul dagadó NER-vitézeket.

Lázár János, aki a vidéki földesúr szerepében tetszeleg, mióta Orbán Viktor kitolta a partvonalra, csendesen munkálkodik. A nem dohányzók védelme érdekében szükséges teendők összehangolásáért felelős miniszterelnöki biztos. Ez az egyik titulusa neki. Névjegykártyára aligha férne fel, de legalább megjegyezni sem lehet. Nem is biztos, hogy különösebben érdemes. Na, ő most azt találta ki, hogy emelni kell a dohánytermékek adóját, mert az aljas Unió ezt várja el. Idáig ez még nem akkora meglepetés, azonban az is ott van az ő szép tervei között, hogy csökkenteni kell a trafikok számát. Ez már sokkal érdekesebb elképzelés. Gondoljunk csak bele, mi fog történni, ha kevesebb trafik kap engedélyt! Először is nyilvánvalóan a mostaninál is nagyobb szívás lesz találni ilyen műintézményt. Ha valaki eddig meg tudta venni a betevő cigarettáját a közelben, most esetleg távolabb fogja tudni beszerezni. Bosszantó, de aligha ez a tervezett változtatás elsődleges (vagy huszadlagos) célja.

Sokkal fontosabb ennek a következménye. Valószínűleg nem az lesz ennek a folyománya, hogy aki eddig dohányzott, az ezután nem fog füstölni. Hanem az, hogy egyes trafikosok bezárhatják a boltot, más trafikoknak pedig meg fog duplázódni, triplázódni a forgalma. Hiszen a megszűnt trafik vásárlói kénytelenek lesznek hozzá menni a dohánytermékekért. Ez ékes példája annak, hogy hogyan lehet úgy osztani a hűséges alattvalóknak, hogy gyakorlatilag már nincs is mit osztani, mert régebben kiosztotta az uralkodó. Ezt a hősi időkben úgy csinálták, hogy akinek volt – faluja, kastélya, egyéb vagyona -, arra gyorsan megharagudott a király, hiszen mindig lehet találni okot rá. Felségsértés, árulás, ilyesmi. Jött a bünti, elkobozták a vagyont, és megkapta valaki más. Lehetőleg olyan valaki, akinek a szolgálataira nagyobb szükség volt. Így bármikor oszthatott jutalmat a főnök, akkor is, ha már nem volt miből.

Valami ilyet vélek felfedezni ez esetben is. A kevéssé fontos műkörmösök, dalművesek és sírkőfaragók kieshetnek a pixisből, a fontosabb udvaroncok megkapják az ő piacaikat is, így jóval jövedelmezőbb lesz az üzlet. Több ok lesz harcolni a gazda hatalmon maradásáért. A kormánynak is jó, hiszen könnyes-nagy boci szemekkel lehet mondani, hogy hát hiszen a jómagyar, kéményen csimpaszkodó kisember érdekében van az egész. Azért csinálja a gondos kormány, mert neki mindennél fontosabb a honpolgárok élete és egészsége. Hát hiszen ő csak vissza akarja szorítani a dohányzást, hogy mindenki kétszáz évig éljen egészségben és boldogságban.

Tudtuk – írtunk is róla -, hogy el fog jönni ez az idő. A mostani – pontosabban a jövőre vonatkozóan belengetett – újraosztás nem szerves folytatása annak, ami a Simicska-Mészáros történetben látható volt. Az ott egy egyértelmű büntetésről szólt, és erődemonstrációról. Aki elárulja a királyt, az pusztulni fog. Nincstelenül, nyomorultul pusztulni. Nyilván a nincstelen erősen idézőjeles, hiszen Simicska nem hozzám vagy az olvasókhoz képest lett nincstelen, hanem az addigi Simicskához képest. Megtarthatott valamennyit a roncsokból, börtönbe sem kellett mennie. Biztos vagyok abban, hogy nem véletlenül nem dobta le a belengetett atombombát. Alighanem az volt az ára a szabad elvonulásnak. Semmi más nem történt, minthogy a vagyonnak másik intézője lett. Egy sokkal megbízhatóbb gázszerelő néha hasznosabb, mint a túlságosan okos Lajos. Ha az ember azt sem tudja, mit vásárolt tegnap nyolcmilliárdért, sejtelme sincs, hány céget birtokol, az valószínűleg nem fog összeesküvést szőni, hiszen jobbára nem is tudja, mi történik körülötte.

A trafikos történet egészen más. Itt már arról van szó, hogy újra kell osztani a birtokokat, mert elfogyott a szabad vagyon. Az pedig nagyon fontos, hogy tudják a hűségesek: viszonzásra talál a munkálkodásuk, van értelme dolgozni és küzdeni a királyi udvar dicsőséges jövőjéért. Magyarul: megéri a dolog. Igaz, az is benne van ebben, hogy csak addig tart a jó világ, ameddig elég fontos tud maradni a szolgálatuk, de ez úgy van, mint minden egyéb az életben. Fiatal korban mindenki azt gondolja, ő aztán soha nem fog megöregedni, sem meghalni. Aztán persze mindenki rájön, hogy de, ő is megöregszik – jó esetben -, és bizony, meg is fog halni. Nincs kivétel, még ő sem lesz kivétel. Az aprónépek (mert a trafikok átmeneti gazdái nem éppen a csúcsragadozók) is megöregszenek, meghalnak, ez esetben trafik nélkül maradnak, ha a felsőbb érdek azt kívánja. Ez sem most fog bekövetkezni, tehát a kedvezményezettek be kell hogy érjék a szép jövő ígéretével. Alig több a semminél.

Ez persze még apróság, csupán morzsa a dúsan terített asztalról, de mindenképpen előjele valaminek, amiről mindenki tudja, hogy be fog következni. A Nagy Játékos elkezdi átrendezni a sakktáblát, mert mindenképpen neki kell megnyernie a játszmát. Meglátjuk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.