Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Üres kasszából elég nehéz takarékoskodni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét mindenkinek! A 2019-es központi költségvetési számok nemrégiben jöttek ki, a HVG ki is elemezte őket. Ebből kiderül, hogy a Pénzügyminisztérium szinte minden lehetséges mutatót elszámolt, ami alapvetően nem lenne baj, hiszen a számok lényegesen jobbak voltak, mint ahogy azokat tervezték, a gond viszont az, hogy a jóval magasabb bevétel ellenére sem maradt egy forinttal több sem az államkasszában. Az eredeti tervekhez képest 2,3 ezer milliárd forinttal több bevétele volt az államnak, ami akár azt is jelenthette volna, hogy lett volna miből csökkenteni az államadósságot. Ez azonban nem történtek meg, mivel minden egyes plusz forintnak talált helyet a kormány, és szépen elszórta. Elszórta akkor – nyilván nem láthatták előre a járványt, bár ez nem menti fel őket –, amikor vélhetően igen nehéz évek elég nézünk.

Orbánék azon lamentálnak, hogy nincs elég pénz a vírus elleni védekezéshez a központi költségvetésben, ezért lejmoltak pénzt az önkormányzatoktól. Pár száz milliárd forintról van szó, ami alapvetően nem oldotta meg az állam problémáit, az önkormányzatokat – itt elsősorban az ellenzéki és független településekre érdemes gondolni – viszont annál nagyobb bajba sodorta. Az adóbevételeik jelentős részét pont akkor vették el, amikor arra a legnagyobb szükségük lett volna azokra. Ha viszont a kormány nem herdálja el azt a plusz 2,3 ezer milliárd forintot egyetlen év alatt, akkor vélhetően nem kellett volna tönkretenni az önkormányzatokat se. Megtehették volna persze bármilyen mondvacsinált okkal, viszont a pénzhiánnyal egészen biztosan nem jöhettek volna.

És hogy ezek a pénzek mégis mire mentek el? A szokásos: sport, vallás és egy sor értelmetlen látványberuházás, amelynek semmiféle gazdaságélénkítő hatása nem lesz. Orbán pont azt csinálja, amire számítani lehetett. Kiüríti a kasszát, mert ha 2022-ben bukik, akkor nem hagyhat egy működőképes és pluszforrásokkal rendelkező gazdaságot az „ellenségre”. El kell költeni minden egyes adóforintot, mindegy mire, csak fogyjon el a pénz. Igen ám, csak mivel ebben az évben óriási mértékben visszaestek a bevételek, nem biztos, hogy jövőre nem fognak bajba kerülni Orbánék. Nem lesz ugyanis mit elkölteni, mivel üres lesz a kassza. Egy normális kormány ilyenkor a látványberuházásokon, a sporton, az egyházakon és a propagandagépezeten spórolja meg ezeket a pénzeket, hiszen jelen állás szerint a szociális ellátás megerősítése lenne a prioritás.

Lenne, ha nem egy Orbán Viktor nevű ember vezetné ezt az országot. De ő vezeti, ezért álmodni sem érdemes arról, hogy akik most elvesztették a munkájukat, azok bármiféle valós segítséget fognak kapni. Inkább lesz vadászati világkiállítás milliárdokért, futball Eb lehetőleg szintén milliárdokért és talán egy Giro d’Italia is megrendezésre kerül majd. Lesz itt minden, ami majd azt mutatja az egyszerű állampolgár számára, hogy minket még a vírus sem képes padlóra küldeni, csak a hazug máz alatt a valóság az éhezés, a nyomor lesz, amely elől sokan lehet, hogy külföldre menekülnek majd. Épeszű, átgondolt kormányzással most akár még jó helyzetben is lehettünk volna, de a kapzsiság és az ellenség ellehetetlenítése fontosabb volt, mint a magyarok érdeke. Ennyire nemzeti ez a kormány.

Mai cikkeink:

Ha büdös nekik a demokrácia cserébe diktátumokkal kormányoznak és sértetten vicsorognak

Hát így vagyunk Mutyisztán-külsőn

Hálapénz nélkül a világ

Szépen csöndben kifosztanak bennünket

Dr Pol Péter rendkívüli módon meg van elégedve magával 

Az európai értékek nem eladók? Ugyan már 

Ha Iványi Gábort ütni kell

Párbeszéd magammal

Alighanem befutott a napi felmérés eredménye a pártközpontba

A magyar divatipar mióta nemzeti érdek?

Mai kiemelt kommentjeink:

Arra még senki nem gondolt, mi van ha nem MO. akar kilépni az EU- ból hanem a demokratikus országok állampolgárai megunva a sorozatos lopásokat, jogállami leépítéseket kezdeményeznek népszavazást arról, hogy az országunkat dobják ki mint macskát carni ?
Eljöhet még ez is. Vagy nem ? (Zsanett)

Eletem soran tobb orszag egeszsegbiztositasi rendszerehez volt kozom, a magyarhoz csak az utobbi idoben, ezert egbekialtoan szembetuno volt a lenyeg: mig mindenhol mashol felnotkent viszonyultak hozzam, Mo.-on infantilizalnak, ugy viszonyultak hozzam, mint a kis hulyegyerekhez (es ebben az orvosok megcsak nem is villogtak annyira, mint beosztottjaik/asszisztenseik). Ugy tunik itt ez egy nemzeti sport: mihelyt nemi hatalmat (vagy csak poziciot) tolnak valaki ala, az rogton lekezeli a hatalmaba kerult „nyajat”. A masodik hatalmas kulonbseg: Nyugaton a hangsuly a megelozesen van, itt a gyogyitason (amihez a bajnak mar ott kell lennie es ami nagysagrendekkel tobbe kerul mint a megelozese). A harmadik a aktus fizetese (nem reszletezem, az orokolt kommunista rendszerek messze a legrosszabbak ezen a teren es megalazoak is mindket fel szamara).
Aztan jon a kozepkori hierarchikus felepites (ami a kivulalloknak nem annyira feltuno – de kozvetetten kihat ra, de a kezdo orvosoknak kalvariat jelent amig el nem erik az „egeszsegugyi uralkodo osztaly” szintjet). Komoly reformok nelkul nincs az a tarsadalmi rendszer, amely ezt hatekonyan kepes lenne fenntartani. (János)

Minderről az jutott eszembe : ha a zembereknek nem az a nyomorult internet adó lett volna a legfontosabb — mert azelőtt és azóta is számolatlanul sorakoznak a provokatív kormányzati lépések — ma már tényleg lehetne büszke a magyar.
De nem lehetünk azok.
Nem érdemeljük meg ! ! (Éva)
Ez a két pénzcsap nő nem tudja, hogy bő 10 éve civilek gyűjtenek ruhát, élelmiszert, tanszert és minden egyebet a rászorulóknak, mert a kormány nem velük, hanem a milliárdosaival foglalkozik? Novák asszonyságnak nem azért kéne harcolnia a kormányon belül, hogy a családi pótlék legalább megduplázódjon, és a minimál nyugdíj legalább a létminimum összegét érje el? Túl naiv vagyok, ha azt hiszem, a családügyi miniszternek ezt lenne a feladata? (Virág)
A magyar tiltakozik a hálapénz ellen, de rosszul van ha nem adhat valamit a dokinak…. (Károly)

A mai nap kommentje Attilától:

Egy borús őszi éjszakán a díszesen faragott íróasztali lámpa nyugodt derengésénél 217 millárd forint elveszti közpénz jellegét és mire az ország apraja nagyja felébred, addigra fehérarany melszoborrá lényegül át ami a bankvezért ábrázolja, de súrlófényben a szemlélő egy falloszt lát a műben.