Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Rendszerré érik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Érdekes vita bontakozott ki a törökbálinti képviselőtestület szeptember 30-i ülésén. Törökbálint az a város, ahol a tavalyi önkormányzati választáson az ellenzék hét mandátumot szerzett, szemben a Fidesz öt mandátumával. Csakhogy a listán bejutó MSZP-s képviselő – arcul csapva választóit – csatlakozott a Fideszhez, és így minden lényeges szavazásnál 6-6-os patthelyzet alakult ki. (A renegát szocialistát, aki megmentette a helyi Fideszt a teljes bukástól, állítólag kirúgták az MSZP-ből.) A patthelyzet következtében nem alakultak meg a bizottságok, ahol komoly előkészítő munka folyhatna, és ahol információkat lehetne kapni. Így aztán a Törökbálint Holnap néven futó hattagú ellenzék kénytelen közérdekű adatigénylést beadni, ha valamit meg akar tudni. Márpedig sok mindent szeretne megtudni, mert az előző ciklusban sok furcsaságot – köztük pénzügyeket – talált.

Ez a patthelyzet annyira tetszett a fideszes polgármesternek, hogy nem is igyekezett rajta változtatni. Ehelyett minden hatalmát, eszközét és befolyását egyetlen cél szolgálatába állította: lejáratni kíváncsi ellenzékét. Eszköze és ötlete pedig volt bőven. Ha a hatok nem szavazták meg az ellenőrizetlenül költhető polgármesteri keret nagyságát, akkor közhírré tette, hogy „akadályozzák az önkormányzat munkáját”. Ha ragaszkodtak ahhoz a testületi határozathoz, hogy a vegyi szúnyogirtásról álljanak át a biológiaira, akkor „önös politikai érdekeikből kiszolgáltatták a lakosságot a szúnyogcsípésnek”. A polgármester önkényes működését akadályozó sok apró lépés a fideszes propagandában így állt össze: „ezek csak rombolni tudnak, építeni nem”.

Azért minden információszerzési nehézség ellenére kezdtek kiderülni a disznóságok. Például az, hogy az új városháza építésénél megsértették a közbeszerzési törvényt, és emiatt súlyos milliókat kellett büntetésül fizetni. Vagy például az, hogy a polgármester a nyilvánosság teljes kizárásával értékes telkeket adott el féláron. (Törökbálinton minden telek értékes.) Utóbbiból rendőrségi ügy is lesz, nem tudni, milyen eredménnyel.

Amikor a közbeszerzési bírság kapcsán a hat ellenzéki képviselő fölvetette a felelősség kérdését, a polgármester és fideszes társai egészen különleges módon reagáltak. Nem azt mondták, hogy bocsánat, tévedtünk, és ezzel több milliós kárt okoztunk a városnak, hanem előadták, hogy azért csaltak, mert ez hasznot hozott volna a városnak. Hősi tettként állították be a törvényszegést, amit a város érdekében követtek el. Majd ugyanazzal a lendülettel azt kezdték firtatni, hogy ki „jelentette föl” őket a közbeszerzési bizottságnál. Kezdett formálódni a Fidesz újabb kampánytémája: a várost eláruló ellenzék képének fölfestése.

És itt álljunk meg egy pillanatra! Adott egy polgármester, aki elvileg a törvényesség őre. Ő és kormánypárti elvtársai elfogadható, sőt dicséretes tettnek tartják a törvényszegő ügyeskedést, ha az a „város érdekét” szolgálja. Azt pedig, aki őrködni akar a törvényesség fölött, árulónak bélyegzik, aki a város érdekei ellen cselekszik. Persze törvénytelenségből van kiről példát venni. A magyar miniszterelnök évek óta figyelmen kívül hagyja a strasbourgi bíróság és a magyar Alkotmánybíróság határozatait, mert bosszút akar állni Iványi Gáboron. A törökbálinti példa azt mutatja, hogy rendszerré érik a becstelenség.

De vajon valóban az a város érdeke, hogy működése törvénytelen stiklikre épüljön? És a törvénytelen stiklik mocsarában hogyan lehet észrevenni, amikor már nem a város, hanem valaki más érdekében csalnak? Mint ahogy a féláron eladott önkormányzati telkek esetében nem is hivatkoztak a város érdekeire, hiszen ezzel nyilvánvalóan megrövidítették a várost. Ha egy polgármester megszokja, hogy következmények nélkül hághatja át a törvényeket, akkor a település lakói nem sok jót várhatnak. Akkor az önkénynek semmi nem fog határt szabni. Egy szép napon majd elkergetik a párttitkár szomszédját, mert nem tetszik neki, hogy éttermet üzemeltet mellette. Vagy elveszik Józsi házát, mert megtetszett egy potentátnak.

Ez az „árulós buli” olyan jól jött a polgármesternek és csapatának, hogy úgy vélik, ha most lenne a választás, simán nyernének. Már pedzegetik, hogy a patthelyzet egyetlen feloldása egy előrehozott választás lenne. Az eredményt nem merném megjósolni, de ha lesz, egyet biztosan meg lehet majd tudni: felnőtt-e már a város arra a polgári szintre, hogy belássa, a törvények betartása védelmet ad a hatalmasságok önkényeskedésével szemben, vagy nem nőtt fel, és a zavarosban halászást választja.

Andor Mihály

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.