Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Kaleidoszkóp


Járványügyi kisokos

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Országos Nyunyókafelelős újra megnyilvánult, és én megint kihegyezett billentyűzettel ittam szavait (súlyos képzavar).

Elmondta, hogy az eljárásaiknál továbbra is figyelembe veszik azt a tudást, ami felgyülemlett az első hullám alatt, de mostanra már bennem is felgyülemlett a tudományos alap, úgyhogy kezdem a saját megfigyeléseimmel az összefoglalást:

  • A vírus külföldről érkezik, ezért külföldiek előtt zárva a határ, azonban cseh, lengyel és szlovák turisták nem terjesztik, ők jöhetnek nyugodtan.
  • A külföldről érkező bérvadászok szintén immunisak, valamint a rézfaszú bagoly, de az amúgy is – nem csak a járványtól – védett állat.
  • A stadion állítólag megvéd a vírustól, ezért emberkísérleti céllal az UEFA szuperkupára is várjuk a külföldieket. (Különösen a magyar egészségügyben dolgozóknak kiosztott ajándékjegyeket tartom okos gesztusnak, bár nyilván ez is a járványügyi kísérlet része, ne szóljak bele.)
  • A vírus átszínezi az országokat pirosra, egyedül Magyarország egy kis zöld sziget a kommunista ármány tengerében.
  •  A határtól 30 kilométeres körzetben még biztonságban van mindenki a járványtól, mert jóindulatúan kiterjesztettük egy picit országunk védőburkát az ingázók kedvéért.
  • Ha az ingázó hazatér, és a határon a rendőr 35,4 fokos hőmérsékletet mér nála, nincs szükség aggodalomra, mert biztosan nem Covidos, maximum halott. Isten hozta!
  • A Balatonon nem terjed a járvány, csak az Adrián.
  • A tesztelés nem véd meg a betegségtől, sőt, azóta kiderült, hogy a lázmérés sem, ami szintén megdöbbentő információ.
  • A nemzeti inzultáció ezzel szemben hatásos védekezést nyújt, és ha Hadházy nem darálta volna le, már rég immunis lenne az összes mimagyarok a vírusra. Is.
  • Szórakozóhelyeken este 11 előtt nem terjed a járvány (ezek nyitvatartását azért kellett szabályozni, mert ezeken a helyeken a korábbi tapasztalatok szerint nagyon sok helyről verődnek össze az emberek, ezt a bölcs megfigyelést Cilinéni fejtette ki a szájával ebben a formában).
  • „Állig felfegyverkezve várjuk a második hullámot” – mondta Orbán Viktor. Nekem viszont úgy tűnik, hogy állig letolt maszkkal, pedig leginkább álltól fölfelé kellene védekezni.
  • Maszkot csak videokonferencián kell hordani, de előtte fontos meggyőződni róla az adott politikusnak, hogy egyedül van a szobában. Ez fontos, mert ha többen vannak, természetesen nem kell maszk, mehet a kézfogás és a távolságtartás sem fontos – ezeket a kifinomult részleteket a sajtóban megjelent fotókon figyeltem meg.
  • Október 1-től az iskolák is biztonságosak lesznek, mert belépéskor kötelező lesz a testhőellenőrzés, addig még van egy kis idejük az iskoláknak kuporgatni eszközbeszerzésre vagy esetleg az EMMI-vel levelezgetni, hogy küldjenek már egy rohadt lázmérőt (meg egy doboz krétát).
  • A háziorvos már teszt nélkül, tünetek alapján is megerősítheti a fertőzést. Gondolom telefonos beszélgetés alapján. (Aki nagyon rosszul van, inkább Viktort hívja, mert ő mindenkit meggyógyít.)

És akkor kiegészítésképpen visszakunkorodok a szappanoperatív törzs kabaréjára, amitől a kedves kolléga (helló, Bálint!) valamilyen rejtélyes okból kifolyólag 2 perc után spontán megőrült.

„Az új szabályokról említenék néhány szót. (…) Ezeknek a szabályoknak alapvetően a sokasága az nem lett jelentős.” (Megnyugodtam.)

„A pándémia valóban az egész világon újabb fertőzötteket eredményez, Európában is és ugyanígy Magyarországon is.” (Magyarországot mindig külön ki kell emelni, mert az nem a világ része, hanem egy külön kis univerzum.)

Az idősebb korosztály körében „ennek a fertőzésnek az elkapása súlyosan zajlódik”.

Ha valaki influenza ellen „vágyik oltakozni”, az sajnos nem tudja megtenni telefonon, hanem el kell fáradnia a háziorvoshoz. (Döbbenet.)

A 14 napos karantén 10 naposra csökkent, mert „úgy tűnik, hogy a 10 napos otthontartózkodás kellő biztonságot ad a betegségnek a továbbadását illetően”. (Erre hagyok időt.)

(Maszkot) „nem csupán a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben kell viselni, hanem számos egyéb helyen.” (Ez nem igazán került kifejtésre, végül is minek fáradni ezzel a járványügyi tájékoztatón, ennek mindenki utánanézhet, hiszen „olvashatók ezek a nyilatkozatok”, és benne van a jogszabályban.) Viszont annyit mégis elárult Nyunyónéni, hogy egyéb helyként „olyan zárt helyeket határoztunk meg, amik nyitva állnak a közönség előtt.”

És végül a kedvencem, a Minden, amit tudni akarsz a lélegeztetőgépek működéséről, de sosem merted megkérdezni című színes, szélesvásznú bullshit újságírói kérdésre nem válaszolva („Van-e megfelelő mennyiségű technikai személyzet a lélegeztetőgépek működtetéséhez?”):

„Mindenki, aki lélegeztetőgép körül dolgozik, illetve azt használja, tájékoztatásban, tulajdonképpen kioktatásban, egy bemutatásban részesül. A személyzet kezeli a lélegeztetőgépeket a megfelelő formában, az utasítások szerint. Amennyiben ezzel bármi probléma adódna, akkor egy tartalék gép kerül a helyébe, hogyha ki kell cserélni, és egyébként ha csak apró, elhárítható probléma, akkor van szükség egy megbízással foglakoztatott szervízre, tulajdonképpen egy technikusra, aki az apró hibát helyben is eszközölni tudja, (…) az aktív jelenléte teljesen felesleges, az elérhetősége, az adott.”

Mai friss intelem: „Változatlanul az az üzenetünk, hogy a lehető legbiztonságosabb az, hogy ha nem kapjuk el a vírust.”

Szerintem egyértelmű, hogy jó kezekben vagyunk. Nyugodtan dőljünk hátra. Egy támla nélküli széken.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.