Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Az illiberális miliő

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Anna Politkovszkaja, Borisz Nyemcov és most Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék legkiemelendőbb személyiségei. Ők nem csak abban hasonlítanak, hogy élesen harcoltak Putyin rendszere ellen, és próbálták a nyilvánosság elé tárni az orosz rendszer működését, egyre sötétebb oldalát, a burjánzó korrupciót. Hanem sajnos abban is – Navalnij kivételével, aki jelenleg súlyos állapotban van -, hogy az életük erőszakos módon ért véget. Máig tisztázatlan körülmények között.

Úgy tűnik, a jelenlegi orosz politikai berendezkedésben egyre inkább bevett szokás az ellenvéleményt megfogalmazók elleni erőszakos beavatkozás, ami lehet lelövés a nyílt utcán vagy éppen mérgezés. Jobb esetben csak bebörtönzés. Ez pontosan mutatja Putyin orosz elnök magabiztosságát is, mert tisztában van vele, hogy a nyugati hatalmak a határozott felháborodáson, valamint ilyen-olyan módon bevezetett szankciókon túl nem tesznek semmit. Mindenesetre az nyilvánvaló, hogy a nyugati világ vezetői nem akarják kockáztatni Oroszországgal kialakított gazdasági kapcsolataikat. Erre jó példa a 2018-ban Salisburyben történt mérgezéses eset is, amikor az ott élő volt orosz tisztet, Szkripalt és lányát bizonyíthatóan orosz eredetű, novicsok nevezetű idegméreggel megmérgezték. Ennek ellenére a néhány hónappal később megrendezésre került moszkvai labdarúgó-világbajnokságon már jelen voltak azon nyugat-európai országok csapatai, amelyeknek a kormányai harcosan felszólaltak a mérgezés ellen.

Annak ellenére, hogy elítélte a jelenleg Németországban ápolt Navalnij megmérgezését, Angela Merkel német kancellár pontosan tudja, mi Németország és Európa érdeke. Így az Északi Áramlat 2 befejezését nem (sem) fogja befolyásolni Navalnij esete, még akkor sem, ha épp ennek az ellenkezőjét hirdetik. Mert még akkor sem történt semmi különösebb, amikor tavaly Berlinben fényes nappal, egy vélhetően moszkvai kötődésű, álnéven beutazott orosz ember lelőtte az Oroszországnak sok kellemetlenséget okozó Zelimkhan Khangosvili csecsen-grúz katonát.

Ebben a környezetben, a koronavírus okozta válsághelyzetben, a túlságosan is bizonytalankodó nyugati kormányok szankciókat vezetnek be orosz magánszemélyek ellen, alacsonyabb beosztású tisztviselők ellen. Mindeközben azonban nagyon ügyelnek Putyinra és az érdekeire, tudva, hol vannak ezeknek a szankcióknak a határai. A másik oldalon Putyin magabiztosan változtatta meg az alkotmányt saját hatalmon maradása érdekében. Ezen kívül, Oroszország egyáltalán nem túl kedvező gazdasági helyzete ellenére próbálja bebizonyítani a világnak, hogy világszínvonalú katonai képességekkel rendelkezik.

A demokráciák értelemszerűen nyitott társadalmak, ahol a nyilvánosságnak nagy szerepe van. Ennek olyan országok vezetői nem örülnek, ahol egyértelműen félrevezetik az állampolgárokat, és többek közt saját és családjuk meggazdagodására használják fel a néptől kapott felhatalmazást. Ez az ideológiai vírus – amelyet hívhatunk nyugodtan illiberális vírusnak is – akadályozza az átláthatóságot, és szép lassan gyengíti és megöli demokratikus politikát, valamint mindenkire veszélyes, aki ellene küzd. Így van ez most Oroszországban, és minden olyan országban, ahol a politikai vezetőknek van félnivalójuk a néptől. Hogy ez a torz politika meddig tartható, az még nem látható, de az biztos, hogy ha eljön a felismerés pillanata, akkor nagy lesz a kiábrándultság.      

Kalmár Benedek 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.