Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Veszélyes játék ez

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Eddig is tudható volt, hogy vannak a fideszes önkormányzatok és mindenki más. Ez önmagában több száz millió, vagy akár milliárd forint különbséget is jelenthet. Az Orbán-kormány rendelkezik az összes adóforint felett és azt úgy osztja, ahogy úri kedve tartja. Nyilván elviekben vannak erre szabályok, csak ha e szabályok közül valami nem tetszik a vezetésnek, akkor egyszerűen átírják. Volt probléma, nincs probléma, ennyire egyszerű. Kétharmaddal a kezükben nincs olyan, amit ne tehetnének meg, akár törvényes keretek között is, pláne, hogy a törvényeket is ők maguk írják. Úgy csinálják ki az ellenzéki, vagy valóban független vezetésű települések önkormányzatait, ahogy akarják. Eddig és éltek az elvonások lehetőségeivel, azonban most a koronavírus-járványt kihasználva szolidaritásra kötelezik őket úgy, hogy már nincs igazán miből szolidárisnak lenni.

A kassza sok helyen kiürült, mivel a védekezés felemésztette a települések önkormányzatainak adóforintjait. Maszkok, tesztek beszerzése, a bajba jutott emberek támogatása, és még sorolhatnánk. Egy sor olyan intézkedésről döntöttek sok helyen, amelyben a kormány nem kívánt segíteni, az önkormányzatokra bízták a problémák megoldását. Ezzel vélhetően nem is lett volna baj, ha van miből. A legtöbb nem kormánypárti településen azonban nincs miből, miután jelentősen megkötötték a kezüket, és kifosztották a kasszájukat. Budapest igen komoly anyagi helyzetbe került, a Fidesz mégis azt kéri, hogy a fővárosi önkormányzat segítse ki a fővárosi vállalkozókat, akik a vírus miatt bajba kerültek. De miből, kérdem én? Nyilván ez is csak politikai fogás, de akkor is kérdéses, hogy ettől mit remél a fideszes államvezetés.

  • Csór község 18,2 millió forint
  • Esztergom  150 millió forint
  • Kiskutas község  1 millió forint
  • Piliscsaba  65,7 millió forint
  • Rákóczifalva  30 millió forint
  • Szakoly község 75 millió forint
  • Mórahalom 14 millió forint

Ezekről az egyedi támogatásokról a Fidesz döntött nemrégiben. Gondolom, azt már el sem kell mondanom, hogy a listán egyetlen ellenzéki vezetésű település sem szerepel. Az összesen 354 millió forintnyi támogatást a települések meghatározott projektekre használhatják csak, ami talán csökkenti a korrupció kockázatát, bár az, hogy nem írtak ki pályázatot a pénzek kiosztására, csak egyszerűen odaítélték ezeket az összegeket, legalábbis érdekes. Van a listán persze olyan település, amelynek valóban szüksége volt támogatásra, de olyan is, amelynek nem feltétlenül. Pláne nem most, amikor önkormányzatok százai kerülhetnek komoly válságba a több milliárd forintos kormányzati elvonásoknak köszönhetően.

Ha valamikor, hát most megmutathatja a kormány, hogy a párthűségnél semmi sem fontosabb, hiszen azokon a településeken, ahol fideszes vagy KDNP-s a polgármester, egészen biztosan nem lesznek olyan súlyos problémák, mint ott, ahol a település lakói nemet mertek mondani az állampártra. A gondok most fognak csak igazán meglátszani, hiszen sok település tartalékai mostanra fogytak el teljesen, noha itt a koronavírus-járvány második hulláma, amely szemlátomást sokkal nagyobb mértékben terjed az országban, mint az első. Ha valamikor, hát most egészen biztosan szükség lenne azokra a támogatásokra, sok helyen mégsem érdemes ebben reménykedni.

A gond csak az, hogy önkormányzati választások nem lesznek 2022-ben, szóval azzal, hogy most kicsinálják az ellenzéki településeket és felhergelik a szavazókat, kétlem, hogy okosan cselekszenek. A parlamenti választások bizonyos értelemben másodlagos fontosságúak a települések fenntartása, napi működésének biztosítása szempontjából. Az embereket viszont egészen biztosan fel tudják idegesíteni azzal, ha szimplán politikai megfontolásból élhetetlenné teszik településeiket. Ha valamire, hát arra biztosan jók lehetnek ezek a döntések, hogy a kormánypárt szavazatokat veszítsen a soron következő választásokig. Mint ahogy pont ezt érik el az Index és az SZFE ügyével is. Lehet, hogy van még másfél év a választásokig, de nem biztos, hogy az emberek addig el fogják felejteni a mostani eseményeket.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.