Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Felmerül a kérdés, hogy mi a valódi funkciójuk?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Végre sikerült meghozni a helyes lépést a tisztifőorvosnak is, amelynek értelmében csak különleges esetekben látogathatóak a szociális otthonok Magyarországon. Ez a járvány második hullámának kialakulását követően logikus döntés. Nyilván nem lehet az országot még egyszer leállítani, de az fontos, hogy a legvédtelenebb polgárainkat megvédjük, és mindent megtegyünk azért, hogy ne fordulhasson az elő még egyszer, hogy a koronavírus egy ilyen otthonba beszabadulva több tucat ember halálát okozza. Határozott, jól követhető szabályokra van szükség, amelyeket még időben meghoznak azok, akik ezért felelősek. Müller Cecília az a személy, akine a nevéhez ezek a döntések kapcsolódnak, még akkor is, ha valójában legfeljebb egy szóvivő ebben az egész járványügyi helyzetben. Kötve hiszem, hogy ő lenne az, aki érdemben meghozza a döntéseket.

Tehát különleges eseteket kivéve a szociális otthonok látogatása mostantól tilos, ami egyértelműen egy jó döntés, csak ha megnézzük, hogy mi vezetett ide, akkor kicsit nehezebb sikerekről beszélni. A Népszava cikkéből kiderül ugyanis, hogy a látogatási tilalomról már több intézmény is döntött saját hatáskörben, hiszen nem volt elég egyértelmű a korábban Kásler Miklós által kiadott utasítás. Ebben rájuk hárította a felelősséget, ha bejut hozzájuk a vírus, ám szigorítás helyett mégis azt kérte, hogy csak valóban indokolt lépéseket vezessenek be, mert az ellátottak kapcsolattartáshoz és szabad mozgáshoz való joga indokolatlanul nem korlátozható. Ez lényegében egy olyan intézkedés, amely védhető, ha bármi gond történne, de közben arra is felhasználható, hogy a felelősséget át lehessen hárítani másokra.

Olyan ez, mint mikor a kórházkiürítések után Kásler azt állította, hogy ő az orvosokra bízta, hogy kit küldenek haza és kit nem. Az a döntés egyértelműen a miniszteré volt, amelyért egy demokratikus országban felelnie kellett volna, hiszen ki tudja, hány ember halálához vezetett. Magyarország azonban, mint jól tudjuk, nem egy ilyen ország, ezért Kásler a mai napig a helyén maradhatott. A fenti utasítás is hasonló volt, csak aztán valaki beláthatta, hogy ez nem biztos, hogy a legjobb döntés jelen helyzetben, hiszen van elég felháborodásra okot adó ügy most az országban, nem hiányzik még egy ilyen is.

A hétfőn végre elrendelt központi kijárási és látogatási tilalom értelmében csak az léphet be az intézmények területére, aki végstádiumú hozzátartozójától akar elbúcsúzni, s az ott lakó is csak dolgozni, egészségügyi ellátásra vagy az intézményvezető külön engedélyével mehet ki. Új ellátottat csak 2 negatív Covid-teszt eredménnyel vehetnek fel.

A tisztifőorvos tehát utasításba adta azt, amit már egyébként is tudott mindenki, vagyis a látogatási tilalom elrendelését. A főváros intézményeit tekintve már jóval a tisztifőorvos előtt jár, ugyanis ott nem csak akkor szükséges két negatív PCR-teszt, ha új gondozottról van szó, hanem akkor is, ha egy már ott lakó kórházba került, és onnan később visszahelyeznék az idősotthonba. Karácsony pontosan tudja, hogy a Pesti úti tragédiát az okozhatta, hogy egyes lakók a kórházból becipelték a vírust az intézmény falai közé, mivel határozott kérése ellenére sem tartotta fontosnak a kormány, hogy csak két negatív teszt elvégzését követően engedjék őket vissza. Ezzel már nem lesz probléma, mint ahogy a minden visszaérkező számára előírt 2 hét karantén megoldása sem, amelyet vagy saját szobájukban, vagy egy erre a célra kijelölt izolációs szobában tölthetnek majd el.

Ebből is az derül ki egyébként, hogy Müller Cecília szerepe továbbra is kérdéses, mint ahogy maga a tisztifőorvosi pozíció fontossága is. Ha ugyanis az intézmények vezetői már bőven a hivatalos állami, kormányzati szervek utasításait megelőzően hozzák meg a fontos döntéseket, akkor mi a funkciója Müller Cecíliának? Az ő feladata pont az lenne, hogy mindenki előtt járva hozzon meg átgondolt, szakmailag kifogásolhatatlan döntéseket. Ehhez képest azt látjuk, hogy folyamatos fáziskésében hoznak sokszor hibás döntéseket, amelyek néha nagyobb kárt okoznak, mint amennyit segítenek. Sem Kásler, sem pedig Müller nem tűnik úgy, hogy a helyzet magaslatán lenne, pedig jól láthatóan megérkezett a járvány második hulláma, amely szemlátomást súlyosabb, mint a korábbi volt.

Most még nem emelkedik számottevően a halottak száma, de mi lesz, ha ez is bekövetkezik? Van terve arra az operett-törzsnek, hogy kézbe vegyék az irányítást, és még időben meghozzák a megfelelő intézkedéseket? Nekem vannak kétségeim efelől, amely kétségeket az elmúlt napok rossz döntései csak még inkább alátámasztanak. Az országnak eddig szerencséje volt, de nem biztos, hogy ezután is így lesz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.