Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Híd a munka világába 2.0

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét! Nemrégiben mi is értekeztünk arról, hogy Iványi Gábor egyháza – a MET – által fenntartott intézményrendszer a megszűnés határára kerülhet, ha csak valami csoda nem történik az elkövetkezendő időszakban. A kormány ugyanis úgy döntött, hogy az állami támogatástól megfosztja a szervezetet, ugyanis szerintük nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak. Továbbá nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket. Ez a döntés érthetően felháborította mindazokat, akik nem a Bayer showt bámulják, ha szórakozásra vágynak esténként. Orbán eddig is gyűlölte a gyermekeit korábban megkeresztelő, tízezrek által kedvelt egyházi vezetőt, hiszen nem ereszkedett térdre előtte. Nem hódolt be neki és nem volt hajlandó arra, hogy nyíltan kiálljon mellette, ugyanis Iványi fontosabbnak gondolta, hogy egyenes gerinccel kiálljon amellett, amiben hisz, mintsem hogy jó pénzért lepaktáljon a hatalommal.

Ezzel Iványi tulajdonképpen majdnem teljesen egyedül maradt, hiszen az egyházak igen nagy többsége a beígért állami támogatásokért cserébe szinte bármire képes volt és képes a mai napig. A MET harcoskodása – amely az igazáért való kiállást jelenti ebben az esetben – azonban odáig vezetett, hogy az állampárt megsemmisítő csapást mért rájuk. Hogy ez túl fogják-e élni valamilyen formában, azt megjósolni sem lehet, hiszen saját erőből egészen biztosan nem lesznek képesek tovább üzemeltetni létesítményeiket, ahhoz viszont, hogy külföldi támogatásokhoz jussanak, Orbánnak egészen biztosan lesz egy-két szava. De most elsősorban nem Iványi egyházáról szeretnék szólni, hanem arról, hogy tőlük elvettek 190 millió forintot, mondván, az nem térül meg, de emellett vannak milliárdok értelmetlen vasúti beruházásra, atlétikai stadionra, és mint nemrégiben kiderült, a tenisz szövetség kisegítésére.

Aki úgy gondolná, hogy ez utóbbi elhanyagolható összeg, az tévedne, ugyanis 3500 millió forintról van szó, amelyből a MET éves működése az elkövetkező 18 évre finanszírozható lenne. Mégis ezt a pénzt kapta most meg a frissen a Tenisz Szövetség élére kinevezett Lázár János, aki a veszteséges szövetséget egyébként Szűcs Lajos fideszes politikustól vette át. Tehát röviden arról van szó, hogy egy volt fideszes politikus 3,5 milliárd forint veszteséget termelt a szövetség élén, azonban távozásakor ahelyett, hogy megnézték volna annak pénzügyeit és felelősségre vonták volna Szűcsöt, inkább kineveztek egy másik fideszes politikust, majd a hiányt betömték közpénzzel. Ennyivel le is tudták a dolgot kérem szépen, nincs vizsgálat, nincs bírósági ügy, esetleg börtön. Felmentés van, és állami támogatás mindenféle kérdezés nélkül.

Farkas Flórián 2.0 esete áll fenn, amelyet olyan könnyen nyomnak le az emberek torkán, mintha csak pár millió forint eltűnéséről lenne szó, nem pedig – ez esetben – 3500 millióról. Az is kérdéses, hogy egy ilyen sportágba mégis minek ölünk ennyi pénzt, pláne a járvány miatt kialakult gazdasági válság idején? Nem lenne annak jobb helye mondjuk a munkaerő piacon? A bajba került egykori munkavállalók környékén? Nyilvánvalóan a kérdésre a válasz: nem, hiszen ha ez így lenne, most nem lenne miről beszélgetni. Ha Orbán úgy dönt, hogy egy nem túl sikeres sportág támogatása helyett a bajbajutott munkavállalókat segíti meg, akkor most egy szavunk se lehetne. De van, mert messze nem ez történt.

Egészen hihetetlen az, hogy ebben az országban semmit sem becsül meg jobban a vezetés, mint a sportéletet és természetesen a saját haverjaikat. Ameddig a fociba vagy a kézilabdába közpénz milliárdok – ha nem ezer milliárdok már a 10 év uralkodást követően – jutottak, addig a szociális ellátásba vagy az egészségügybe éppen csak annyi, hogy fenn lehessen tartani a rendszert egy vegetáló szinten. Nem hogy valódi fejlesztések nem történtek igazán, de arról beszélhetünk, hogy sok dolgozónak és a rendszerre szorulónak rosszabb most a helyzete, mint volt évekkel ezelőtt. Nyilván nem véletlen ez a változás, mégis elképesztően felháborító. Ha ugyanis van 3,5 milliárd forint egy haver kisegítésére, akkor kellene hogy legyen arra is, hogy legalább azokat ne pusztítsák el, akik az állam helyett végzik el a szociális feladatokat, mint ahogy teszi azt a MET.

Mondanám azt, hogy ez a döntés egészen felháborító, de az elmúlt években annyi ilyen és ehhez hasonló történt már, hogy erre sokan már a fejüket sem igazán emelik fel. Ez az új normalitás. Sajnos.

Mai cikkeink:

Az utcán naponta születnek a hősök

Semjén álmainak számláit mi fizetjük

A felszín alatt rohad a rendszer 

Orbán Viktor: a magyar demokrácia legalább olyan jó, mint a német vagy az olasz

Kupak-tanács

Vissza kellett volna venni a pofátlan rongyrázásból

Ne hozzák már ilyen helyzetbe a választókat

Szavak

A kormány a helyén van

Mert soha senki nem állt oda a másik mellé, amikor a másikét vitték, az ő száját fogták be, őt szúrták hátba

Mai kiemelt kommentjeink:

Remélem nincs a kormányban több hobbival rendelkező tag, akinek a kedvéért újabb világkiállítást kell rendezni, mert akkor tényleg éhen hal az ország népe!(Virág)

Olyan ez a kormányzás, mint egy idióta család. Ahol a főnök focizik(/na, ha tudna). A helyettes vadászik (sokszor orvvul). A harmadik kastélyokat gyűjt, a negyedik (női)”skalpokat”. Van, aki jachtozik, van, aki kábítózik.
Mindenki éli az életét, hódol a saját szenvedélyének, a gyerekek meg nézik, hogy ki teszi már végre ki az asztalra a levest?(Sándorné)
Tökéletes konklúzió.
“ Azt gondolom, a belaruszoknak nincsen hová visszafordulni. Csak egy sokkal keményebb diktatúrába térhetnek vissza. Vagy mennek előre, és kiharcolják a szabadságukat.”
Mi kell ahhoz, hogy észrevegyük, az alábbi mondatban a “belruszoknak” szót “magyaroknak”-ra cserélve, a mondat ugyanolyan értelmes és helytálló marad?(Gábor)
Egy átlag illiberális elgondolkozhat azon, hogy mit jelent az alpári szó… talán azt, hogy „tőlünk tanulgatják, de még nagyon harmatosch”. :D(Állampárt)
Az tényleg nagyon jó lenne, ha egységesen felállna mindenki a Nemzetiben és a Színművészeti Egyetemen is és vidnyányszky szépen visszamenne a fatornyos falujába rendezni. Az „erkölcsi fölényesek” meg ne pattogjanak a csúnya szavakon, hiszen minden írásuk azzal van tele. Nincs már olyan nevesebb ellenzéki politikus, vagy művész, ismert ember, akiről már nem beszéltek hasonló stílusban. És igaza van Juhász Péternek, vidnyánszky szeretkezzen egyedül, hogy finom legyek és nőies. Így már jobb?(Transzporter)

A mai nap kommentje pedig Béláé:

2016-ban Pablo Picasso életművét bemutató tárlat került 500 millió forintba.Semjén 55 milliárdért rendez vadászkiállitást.Annyiért klónozott velociraptort mutassanak be,minimum.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.