Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Nemzeti Konzultáció soha nem volt alkalmas a véleménynyilvánításra

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz országgyűlési képviselője nemrégiben interjút adott a nem túl sokak által olvasott Magyar Hírlapnak, amelyben egy sor, már korábban elmondott baromságot ismételt meg. Nem tűnik úgy, hogy lenne bármiféle önálló gondolata is Selmeczinek, ami talán annyira nem meglepő a fideszes berkeken belül. Aki képes volt önálló gondolatok kifejtésére, az már régen eltűnt Orbán környezetéből, hiszen veszélyt jelentett a vezér hatalmára. Pontosabban ezt hihette Orbán, hiszen jól láthatóan retteg attól, hogy valaki megcélozza a pozícióját, noha elég egyértelműen ez az egész rendszer személyesen rá épült. Nélküle a Fidesz egy KDNP szintű, mérhetetlen semmi lenne, amit vélhetően az ott dolgozó politikusok is pontosan tudnak.

A Fidesz hívei nem a pártra, hanem Orbánra szavaznak 4 évente, hiszen számukra ő jelenti a pártot. Orbán önmagát persze nem nevezi diktátornak, de attól még kérdés, hogy mit hisz, milyen pozíció az, amit betölt? Ha egyetlen ember kezében összpontosul a hatalom, ezt elég nehéz másként nevezni. De dísznek persze vannak olyan nagyszerű figurák a vezető körül, mint Selmeczi, Németh vagy épp Kósa, akik sokszor a feszültség csökkentésére szolgálnak, hiszen nyilatkozataikon olykor jókat lehet nevetni. Pontosabban lehetne, ha ezek nem lennének halálosan komolyak.

A Nemzeti Konzultáció egyedülálló intézmény Európában, de már vannak jelek arra, hogy máshol is alkalmazzák ezt a módszert. A hazai baloldal persze idegesen támadja ezt. A konzultációs leveleket postaládából kilopkodó baloldali politikusok viselkedése pedig megmosolyogtatóan primitív. Komolyan, ezzel akarják meggátolni az embereket abban, hogy véleményt nyilvánítsanak?

Az, hogy mennyire egyedülálló, azon úgy hiszem, kár vitatkozni is. Idehaza Nemzeti Konzultáció van, máshol meg népszavazás, amelynek valódi értéke is van, az előbbivel ellentétben. Ha ugyanis egy kormány a lakosság véleményére kíváncsi, akkor az egész lakosságot kérdezi meg, nem csak azok egy részét és pláne nem úgy, hogy leveleket küldözgettet vissza velük, hiszen azt nem lehet olyan könnyen ellenőrizni. Sőt, sehogy nem lehet ellenőrizni. Pont ez utóbbi az oka annak, hogy a Fidesz ehhez a módszerhez folyamodik, hiszen soha nem számolnak el sem a válaszokkal, sem pedig a valódi darabszámmal, ami azt jelenti, hogy hasraütésszerűen bemondanak egy számot, amennyit szerintük visszaküldtek az emberek.

Ezzel saját későbbi döntéseiket legitimálják, de legalábbis azt állítják, hogy az emberek többsége ezeket a döntéseket támogatta. Fel sem merül az a kormányban, hogy vannak sokan olyanok – elvégre az emberek többsége már régen nem a kormánypárt szimpatizánsa –, akik ezekkel a döntésekkel nem értenek egyet, az ő szavuk mégsem nagyon hallatszik. Olyan nincs, hogy egy Nemzeti Konzultációban feltett kérdésre ne a megfelelő választ adná a lakosság, ezzel zöld utat adva a kormánynak. Minden, mindig a tervek szerint megy, amit Hadházy Ákos és csapata megelégelt, ezért egy akciót indított.

Ezen akció azonban nem azt jelenti, hogy meggátolnának bárkit is a véleménye kinyilvánításában, sőt, pont ezzel kapnak lehetőséget azok is, akik eltérő véleményen vannak. Azok, akik az ország különböző városaiban felállított gyűjtőpontokra viszik be kitöltetlen íveiket, nem bíznak a kormányban és abban, hogy figyelembe fogják venni az ő véleményüket is. Úgy hiszem, ez is sokat elmond egyébként a magyar kormány működéséről, ha egy sor parlamenti képviselő és pár száz civil megbízhatóbb százezrek számára, mint a megválasztott kormány. Ez nyilván feltűnt Orbánnak is, pont ezért próbálja meg minden módszerrel ellehetetleníteni Hadházy Ákost, aki a folyamatos lejárató kampányok ellenére sem adta fel, és évek óta jár utána a korrupciós ügyeknek, amelyek a Fidesz hatalomba kapaszkodásának útját szegélyezik.

A kormány megriadt attól, hogy megkérdőjelezhetik a nemzetinek hazudott fecnijeiket, amelyekre olyan büszkék. Már az utóbbi években is egyre inkább nevetség tárgyává vált, de idén ez a kezdeményezés teljesen röhejessé teheti ezt az egyedülállóan hazug módszert. Selmeczi is pontosan tudja – legalábbis gondolom, tudja –, hogy nem Hadházyék akciója a megmosolyogtatóan primitív, hanem az, amit a kormány immár évek óta művel Nemzeti Konzultáció címén. Bízzunk benne, hogy az idei lesz az utolsó, és a jövőben már csak mint egy szánalmas marhaságra fogunk visszagondolni rá.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.