Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Adjon isten bort, búzát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azt gondolnánk, hogy a mezőgazdaságot nem érintették súlyosan a járvány miatti intézkedések, ezzel szemben kiderült, hogy dehogynem, az agráriumnak is szüksége van segítségre, és hogy ez mennyire igaz, az is bizonyítja, hogy ebben az ágazatban is sikerült százvalahány ezer munkahelyet megvédeni. Ezt a Magyar gazda című műsorból tudhattam meg, ahol megannyi apróságra is fény derült. Például a magyar lótenyésztők veszteségei is óriásiak, részben, mert az eladás is megtorpant, az idegenforgalom visszaesése miatt kevesebb lóra volt szükség, valamint a kancák vemhesítése is akadályokba ütközött. Ezt azért minden igyekezetem ellenére nem sikerült értelmezni, persze lehet, hogy van a koronavírusnak ilyen különösen a lovakra veszélyes tulajdonsága, hogy az a csikó, amelyek a járvány alatt fogan, nagy valószínűséggel három lábú lesz például.

Ezúttal egy 54 milliárd forintos pályázati keret sikeréről számoltak be, hát hatalmas iránta az érdeklődés, a pénz nagy részét már sikerült szétosztani. Örömhír, hogy ezúttal gondoltak a feldolgozóiparra is, ez azért is fontos, mert mint elhangzott, nem igazán jellemző. A termelők mindig számíthatnak támogatásokra, ez érthető, mert a tevékenységük állandó kockázatokkal jár. Hiába végzik el a megfelelő időben a munkákat, az időjárás folyamatosan veszélyezteti őket. Nem akkor és nem annyi eső esik, amikor és amennyi szükséges, vagy túl sokat süt a nap, vagy túl keveset, emiatt a termés nem olyan lesz, amilyen ideális esetben lehetne. A mezőgazdaság vitathatatlanul nagyon fontos nemzetgazdasági ágazat, fokozott figyelmet érdemel, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy az agráriumban tevékenykedők az összes nehézség ellenére folytassák tevékenységüket. A feldolgozóipar nem kevésbé fontos, hiszen nagy bajban lennénk nélkülük, lényegesen könnyebb bemenni a boltba és venni egy kiló karajt, mintha csak egy egész disznó formájában juthatnánk hozzá.

Ami miatt megint csak hosszasan el kellett gondolkodnom, az az, hogy a borászok is hatalmas károkat szenvedtek a koronavírus miatt. Nyakukon maradt a sok bor, mert a vendéglátás meg az idegenforgalom leállt, és számukra ez jelentette a fő piacot. Most azonban ők is kapnak kompenzációt, csak igazolniuk kell, hogy a járvány előtt voltak ilyen eladásaik, amik a járvány alatt elmaradtak, és ezzel jogosulttá válnak. Az ember nem győz ámulni, mennyire figyelmes a kormányzat. Vannak persze nem is kevesen, akiknek a munkahelyét nem sikerült megvédeni, őket senki nem kárpótolta, illetve mit is beszélek, azért itt van ez a hitelmoratórium, ez azért hatalmas nagy segítség, gondoljunk bele, mennyire nehéz helyzetben lennének, ha még a törlesztéseiket is fizetniük kellene. Ez persze jár némi utólagos költséggel, de hát ennyi áldozatot biztosan megér nekik. Amúgy meg nem lehetnek sokáig munkanélküliek, már csak azért sem, mert az álláskeresési támogatás csak három hónapig jár, de hát ez nem lehet probléma, mostanra már sikerült annyi munkahelyet teremteni, amennyit a vírus tönkretett, úgyhogy aki akar, az dolgozhat.

Ha nem is közvetlenül, de mégiscsak ehhez kapcsolódik a hír, miszerint „Mintegy harminc vadonatúj traktor felvonulása keltett feltűnést a székelyföldi Gyergyóditró utcáin múlt hétvégén. A Pro Economica Alapítványnál sikeresen pályázó ditrói és orotvai gazdák köszönték meg ily módon a magyar államtól kapott támogatást.”

Nyilván egy rohadék vagyok és a nemzeti érzésnek híján levő hazafiatlan libernyák, amikor ezzel kapcsolatban azért megkérdezném, hogy ettől miféle hasznot remél a magyar gazdaság, mert a belföldi támogatások esetében azt nem mulasztják el hangoztatni, hogy ezek tulajdonképpen befektetések, amelyek idővel mindnyájunk hasznára válnak. El tudom képzelni, mekkora együttérzéssel olvasnak erről azok a magyar gazdák, akik most is a harmincéves, szétesni készülő hazai traktorok nyergében ülnek, nyilván örömmel vennék, ha őket is hozzásegítené a kormány új traktorhoz vagy klimatizált vezetőfülkéjű modern kombájnhoz, csak éppen valamiért nem jutnak hozzá, mert ugyan itt is működnek támogatások, de a feltételeknek nem akárki felel meg.

A magyar kormány nagylelkűsége hatalmas, ha a határon túliakról van szó, legyen szó akár Erdélytől, akár a Délvidékről, a felvidékieket mintha kevéssé akarnák támogatni, leginkább az egyházakra korlátozódik a segítőkészség, tegyük hozzá gyorsan, hogy szerencsére, a szlovák gazdaság felvirágoztatásához annyira nem akarnak hozzájárulni.

Összességében büszkék lehetünk megint és állandóan, mert mi ezt is megtehetjük. Igaz, hogy némiképpen visszaesett a járvány miatt a GDP, de ez nem vészes, semeddig se tart, hogy utolérjük magunkat. Az agrárium erős, pont a járvány idején bizonyította, hogy képes ellátni a magyar embereket – mondta a miniszterelnök. Igaz, Lázár János szerint nem volt annyira sikeres ez az ellátás, de majd egyeztetik az álláspontokat, Lázár bizonyára tévesen ítélte meg a helyzetet. Minden a legnagyobb rendben van, lesz bor és búza, aggodalomra semmi ok.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.