Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Meddig kell még várni egy valódi tájékoztatóra?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét mindenkinek! Miközben állítólag a nyakunkon van a járvány második hulláma, a tisztifőorvos nem igazán kívánja tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy mik is a terveik, valamint merre alakultak ki eddig gócpontok. Meglepő módon ismét Merkely Béla volt az, aki értékes információkkal szolgált Facebook oldalán és a Kossuth Rádióban. Érdekes az, hogy a hősként tisztelt Müller nem kíván közölni fontos adatokat, miközben a Semmelweis Egyetem rektora választ ad több fontos kérdésre is. Lássunk is egy-két gondolatot Merkely bejegyzéséből:

Úgy gondolom, elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére: az előző hónapban a behurcolt esetek domináltak, ki lehetett mutatni legalább a kontaktjaiknál a külföldi eredetet. A mostani betegek egy jelentős része viszont nem volt külföldön és nem is lehet megállapítani, hogy kitől kapta meg a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy a közösségi térben kering a vírus.

Rég nem tapasztaltunk ilyen magas betegszámot egy hétvége alatt, mint most. Ez az előzőekhez képest kb négyszeres növekedést jelent. 

Persze sejthető volt, hogy előbb-utóbb bennünket is el fog érni a második hullám, csupán az idő volt kérdéses. Sokan szeptemberrel számoltak és azzal, hogy az iskolakezdés meg fogja növelni az esetszámot, ami persze ettől függetlenül megtörténhet, azonban nagyon úgy tűnik, hogy még az előtt el fog kezdődni a második hullám, amire már volt ideje felkészülni az országnak. Elviekben van elegendő maszk és egyéb védőfelszerelés, nem beszélve az elképzelhetetlen számú lélegeztetőgépről és kórházi ágyról országszerte. Még ha a legrosszabb forgatókönyv teljesül, akkor sem szabad, hogy túlzott problémát jelentsen az a kórházi ellátórendszernek, hiszen a kormány szerint készen állunk.

De hogy ne csak azt lássuk, hogy milyen az, ha valaki kommunikál is a közvéleménnyel, most lássuk, hogy mit válaszolt a HVG alábbi kérdéseire Müller Cecília tisztifőorvos:

  • Mi okozza az elmúlt napok esetszámait? Hol (kórházban, idősotthonba, külföldi útról hazatérők között) azonosítják az új fertőzötteket?
  • Hol vannak jelenleg gócpontok Magyarországon? Müller Cecília múlt héten Pápát nevezte meg.
  • Az Operatív törzs javasolja majd a kormánynak, hogy tanévkezdés előtt a tanárokat és óvodapedagógusokat teszteljék le? Akár országosan, akár csak bizonyos régiókra vonatkozóan?
  • Az Operatív törzs álláspontja szerint a 60 évnél idősebb, vagy krónikus beteg pedagógusok taníthatnak szeptembertől?

A válaszból kiderült, hogy területi járványok alakulhatnak ki. Csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe. Kerülni kell a zsúfolt helyeket, helyzeteket. Fontos az alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés, a köhögési etikett betartása, a felületek rendszeres alapos fertőtlenítése, a szellőztetés és a távolságtartás. Egyetlen kérdésre sem válaszolt tehát a tisztifőorvos, akinek ez feladata lenne. Elismételte a naponta mantraként hajtogatott figyelmeztetéseit és anélkül, hogy valódi adatokkal, vagy információkkal számolt volna, letudta a sajtó tájékoztatását.

Magyarország továbbra is az egyik olyan ország Európában – de talán a világon is – ahol nincsenek pontos területi adatok a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, mint ahogy azt sem tudni, hogy mely városokat, vagy megyéket érdemes elkerülni, ha nem szeretnénk veszélybe kerülni. Az Operatív Törzs mint mindig, most is pontosan tudja, hogy milyen az országos helyzet, de úgy tűnik, ezeket az információkat továbbra is meg kívánja tartani magának és nem kíván tájékoztatni senkit sem. Ezért az sem tudható, hogy mire érdemes felkészülni, csak majd arra lehetünk figyelmesek, hogy újabb szabályok lépnek életbe, miközben vélhetően nem fogjuk tudni annak pontos okait.

Az operatív törzs úgy viselkedik, mintha katonai vezetője lenne Magyarországnak, csak azt felejtik el, hogy a magyar adófizetők nem katonák, akik parancsot teljesítenek. Az emberek tudni szeretnék, hogy mi miért történik, mint ahogy ezt megteszi a többi uniós ország kormánya is. Ott valamiért nem is alakult ki probléma emiatt, hiszen az emberek pontosan tudják, hogy egy elrendelt karanténnak megvan a magyarázata, hiszen emelkedett a betegek száma, na de ez idehaza mégis hogyan képzelhető el, ha a halottak számán kívül semmit sem tudunk pontosan? Müller Cecília feladata lenne a közvélemény pontos tájékoztatása, amit véleményem szerint nem teljesít. Ugyan nem hajtotta el a HVG-t azzal, hogy álhír, de választ sem adott a feltett kérdésekre, márpedig azok megválaszolására igény lenne.

Vajon hány hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy végre a magyar hatóságok is felnőjenek a feladathoz és legalább a nyugati példákat követni tudják? Úgy tűnik, 6 hónap még nem volt elég, ezért nem tehetünk mást, mint hogy várunk.

Mai cikkeink:

Torz jellem, beteges hatalomvágy, amely mindenre hajlandó és mindenre képes

Indul a kiképzés

Amikor egy volt kormányfő betegnek és fertőzött szelleműnek nevezi a fővárost

Cseppenként eljuttatni

Orbán olyan, mint Lukasenka? Jól nézünk ki

Facebook-harcos képzés

Legalább nem zavarjuk a huzakodást

Monológ

Nekünk nem telik biciklire

Emberarcú fideszes? Ugyan már

A mai nap legjobb kommentjei:

Már több hires hazai pszichiáter is elemezte Orbánt,és elég elrettentő dolgokat közöltek pszichés állapotáról.Laikus polgárként már régen felvetődött bennem a kérdés.hogy országot vezető politikusoknak miért nem tesznek kötelezővé beiktatásuk előtt pszichiátriai alkalmassági vizsgálatot? Könyörgöm,emberek millióinak sorsáról döntenek!(Kati)

Szeretném felhívni az összes troll figyelmét, hogy valamennyi utcánkat, terünket, hivatalunkat minden esetben akkor nevezték át, amikor a fidesz volt hatalmon! Az egyik legundorítóbb átnevezés az volt, amikor a focista gyerekek képzését Foci Akadémiának nevezték át. Csak tudnám, ott milyen tudományos fokozatokat lehet elérni?(Virág)

Én cigány vagyok, és becsülettel dolgozom, ápolom a betegeket. Nagyon tud fájni, amikor a cigányság szóba kerül, pláne, ha negatív értelemben. De persze megértem azokat is, akiknek előítéleteik vannak. Viszont én pont ezért bizonyítok még erősebben az ellenkező irányba.(The gipsy smurfette)

A balatoni strandokon rengeteg olyan ember van, akik a környékbeli városokból mennek le egy napra. A magyar lakosság igen nagy része nem engedheti meg magának a több napos nyaralást.(Van der gullen félix)

A mai nap kommentje pedig Istváné:

„Több Balaton, kevesebb Adria.” Nem!!! Nincs több Balaton! Egy van! Azt meg már lenyúltátok!!!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.