Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A vallás kritikája nem egyenlő annak üldözésével

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ma is, de egyébként folyamatosan támadás éri a kereszténységet. Ezt hallgatjuk évek óta. Nem állítom, hogy ne lenne példa arra, hogy valakit a kereszténysége miatt támadnak meg, de Nyugaton ez nem igazán jellemző. Mint ahogy azt is nehéz lenne állítani, hogy van olyan vallás, amelynek képviselőit ne érnék különféle atrocitások a világ több pontján is. Ezek általában a vallások közötti harcból fakadnak, amelyek évszázadok óta jellemzik létünket. Századokkal korábban még vérre menő háborúkat vívtak ezek a valláskárosultak, azonban ez ma már nem annyira jellemző. Már csak azért sem, mert sikerült egy civilizáltabb társadalmat létrehoznia az emberiségnek az elmúlt évszázadokban, noha ez nem mindig tűnik így. A lényeg az, hogy bár ma is érheti megkülönböztetés azt, aki keresztény, zsidó vagy épp muszlim vallású, mégis néhány valóban súlyos atrocitástól eltekintve (muszlim ujgurok koncentrációs táborba zárása Kínában, rohingya muszlimok lemészárlása Mianmarban, illetve keresztények üldözése és meggyilkolása Afrika egyes országaiban, az ISIS előretörésével összefüggésben) ez ma már nem számottevő.

A hazai konzervatív oldal mégis folyamatosan farkast kiált, amikor meglát egy megrongált Jézus- vagy Mária-szobrot, esetleg egy olyan karikatúrát lát, ami nem tetszik neki. Magyarországon nincs keresztényüldözés, ezt ki merem jelenteni. És ez nem csak azért van, mert a kormány összefogott az egyházakkal, megosztva a hatalmat, hanem azért is, mert ez nem jellemző a magyar társadalomra. Idehaza a zsidók és a keresztények is évszázadok óta békében élnek egymás mellett, amely alól a kivétel a világháború szörnyűsége volt. Magyarországon a XXI. században senki sem üldözi sem a keresztény vallás követőit, sem azok vezetőit. Lehet, hogy mi itt, a Szalonna szerkesztőségében hangot adunk néha elégedetlenségünknek az egyházzal kapcsolatban, azonban se nem üldözzük, se nem gyűlöljük őket.

Igen, felháborítónak találom azt, hogy a keresztény egyház lepaktált egy autokratikus vezetővel, és annak sem örülök, hogy lényegében államvallássá vált a kereszténység Magyarországon, azonban csak azért, mert ezt nem tartom jó ötletnek, és olykor ezt szóvá teszem, egyáltalán nem üldözök senkit. Mint ahogy azt is csak halkan említem meg, hogy a katolikus magyar emberek összessége nem egyenlő a katolikus egyházzal, esetleg az esztergomi érsekkel, mint ahogy Orbán Viktor és kormánya sem egyenlő a magyar néppel vagy Magyarországgal. Kritizálni, bírálni mindent és mindenkit lehet, ez viszont nem egyenlő senkinek sem az üldözésével. A konzervatív berkekben mégis ez a gondolat terjedt el, hiszen már egy karikatúrát is keresztényüldözésnek tekintenek.

Bár a nyugati világban a keresztények élete nincs közvetlen veszélyben, a »modern« keresztényüldözés mostanra minket is elért.

Hogy mire is gondolok? A templomgyújtogatás, a Jézus- és Mária-szobrok ledöntése, a kereszténység által képviselt értékek nevetségessé tétele, devalválása ugyanúgy része a folyamatnak, ahogyan a fizikai ellehetetlenítés.

Mindkettőnek az ugyanis a végső célja, hogy lelkileg megtörje azokat, akik hisznek Istenben, akik Jézus tanítása szerint élnek – és akik ezt büszkén vállalják is.

… ha a szilárd keresztény alapot kilökik a társadalom alól, nem lesz mire építeni a jövőt sem.

Egyáltalán nem akarom bagatellizálni a dolgokat, de a templomgyújtogatásról kiderült, hogy nem az volt (mindössze egy iroda gyulladt ki semmiféle szándékos gyújtogatás nélkül), a Jézus- és Mária-szobrok ledöntése pedig ugyan lehet, hogy felháborított egyeseket, de mégiscsak rongálásnak minősül, amit manapság bárki elkövethet. Egy leborult szoborban a kereszténység összeomlását látni minimum nevetséges, mint ahogy az az elgondolás is, hogy ha a szilárd keresztény alapot kilökik a társadalom alól, nem lesz mire építeni a jövőt. Ha olyan szilárd az a keresztény alap, mégis hogyan képes azt bárki is megsemmisíteni? Olyan ez, mint a gránitszilárdságú alaptörvény, amit 36464-szor írtak át? A BLM mozgalomnak az égvilágon semmi köze nincs a kereszténységhez, itt nem másról van szó, mint arról, hogy egyesek szeretik magukat folyamatosan mártírnak beállítani. És itt nem a valóban vallásos emberekre gondolok, hanem az ilyen gumikeresztényekre, akik politikai nézeteik kinyilatkoztatására, és folyamatos gyűlöletkeltésére használják fel állítólagos vallásukat.

A valódi keresztények nem rettegnek minden áldott nap, ha meglátnak egy sötét bőrű, esetlegesen muszlim embert, mint ahogy nem kiáltanak világvégét akkor sem, ha egy karikatúrában felfedezik Jézust. Elég volt már abból, hogy a vallások valódi képviselőit ilyen senkik hergelik folyamatosan, miközben a valódi problémákról még csak tudomást sem vesznek. Kezdve a kereszténység államvallássá tételétől egészen a ki nem vizsgált pedofil ügyekig. De beszélhetne arról is ez a jó ember, hogy az állítólagos nyugati keresztényüldözésnek mégis mi köze lehet ahhoz, hogy az Orbán-kormány ellehetetleníti a MET működését? Az nem vallásüldözés, ha azt a kormány és pribékjei követik el? Értem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.