Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mert aki nem vak, az pontosan látja, mi folyik ebben az országban már egy évtizede

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A HVG nemrégiben interjút készített Iványi Gáborral, a kormány által talán leginkább üldözött lelkésszel. Ez már csak azért is meglepő egyébként, mert Orbán annak idején kedvelte Iványit, sőt, mint maga a lelkész is elmondta, még Kövér László apját is ő temette, ennek ellnére ma egy gyűlölt személynek számít a Fidesz háza táján. Gyűlölik, mert ő valóban megtestesíti Jézus tanításait, és gyűlölik mert ő az, akire az ember elsőként gondol, ha keresztényi szeretetre gondol. Iványi elérte, hogy még a nem hívők is csodálják kitartásáért és támogatják őt céljai elérésében. Iványi meg merte tenni, hogy kimondta a véleményét a kormánnyal kapcsolatban, és meg merte tenni azt is, hogy nem adta el a becsületét egy kis támogatásért, mint ahogy azt oly sok hazai egyház megtette. Számára fontosabb volt a gerincesség és emberség, mint az, hogy elmondhassa, állami milliárdokból gazdálkodhat.

Egy kezemen meg tudom számolni, hogy ma Magyarországon hány olyan egyházi személy van, akit vallási hovatartozástól függetlenül többen is elismernek. A hazai keresztény egyház évek óta lejáratta magát, hiszen sorra olyan vezetőket választott, akik megnyilatkozásaik által szégyent hoztak a legtöbb vallásos emberre. Azzal pedig, hogy eladták becsületüket egy kis pénzért cserébe, hosszú időszakra elvesztették az emberek többségének bizalmát. Teszem hozzá: teljes joggal. Azonban a reménytelenség ellenére is akadnak olyanok, akik egy kis fényt hoznak a sötétségbe, pont ilyen Iványi Gábor is. Elég csak a MET alapítójának alábbi gondolataira fókuszálni:

A keresztelést sem bántam meg egy pillanatra sem, ma is ugyanúgy megtenném – mondja Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze a HVG-ben, amikor arról kérdezik, mit gondol ma arról, hogy ő keresztelte meg Orbán Viktor gyermekeit. 

Megjegyzem, Kövér László édesapját is én temettem el, ma sem gondolkodnék azon, hogy megtegyem, és megadjam neki és a családnak a végső nyugalmat. (…) Ha Orbán Viktor vagy bárki más a hatalom környékéről lelkipásztori szolgálatot kérne, legyen szó esküvőről, keresztelőről, vagy akár temetésről, elvállalnám, ezt nem tagadom meg.

Egy keresztény ember pontosan így gondolkodik, példát mutatva a legtöbb embernek. Mert noha Iványi messze nem ért egyet a Fidesz politikájával, mégsem tagadna meg emberi cselekedeteket még tőlük sem. Márpedig ha valami, ez pont az, amiről oly sokan papolnak a kormányban, de a valóságban ezzel ellentétesen cselekszenek. Iványi azonban nem vak, pontosan tisztában azzal, amit a kormány művel, képes azonban szétválasztani a magánéletet a korrupcióval teli, bűnös munkanapoktól. Ez a következő állításában látszik csak igazán, amelyben nem rejti véka alá a véleményét, amikor a Karmelita kolostor felszentelésével kapcsolatban a következőket mondja:

Én ezt nem tettem volna meg. Ugyanis miközben látható tömegek éheznek, Orbán Viktor a dőzsölés szimbólumában tölti mindennapjait, és nem akar tudomást venni ezekről az emberekről. Ez ugyanolyan képmutatás, mint az, hogy kereszténydemokráciának hívja, amiben élünk.

Iványi tehát nem vak, egyszerűen arról van szó, hogy nem a gyűlölet vezérli, ezért az alapvető kéréseket sem tagadná meg. Az is jól látszik, hogy annak az ára, hogy ilyeneket egy egyház vezetőjeként nyíltan kimondhasson – és ezzel becsületét is megőrizze – az volt, hogy a kormány ott tett neki keresztbe, ahol csak tudott. Orbán nem tűri el, ha valaki nem hódol be az akaratának. Mindazokat ugyanis, akik így tesznek, megbünteti. A forráselvonás, az uniós döntés végrehajtásának megtagadása mind olyan döntések voltak, amelyek egészen biztosan arra vezethetők vissza, hogy Iványi ki merte mondani a véleményét az Orbán rezsimről. Ma a gerinces emberekbe ott rúg bele a hatalom, ahol csak tud. Ahhoz, hogy valaki tűzközelbe kerülhessen pont ennek hiánya szükségeltetik, ami – mint az kiderült – az egyházak többségének környékén ideális mennyiségben áll rendelkezésre. Egy stadionért, esetleg egy iskoláért cserébe akár imát is mondanak Orbán Viktorért. Iványi egyszerűen nemet mondott minderre, amivel bizonyos értelemben a saját halálos ítéletét írta alá. Küzd azonban a mai napig, amivel magyarok tíz-, ha nem százezreinek tiszteletét vívta ki. Nem véletlen, hogy ha példaképként is értékelhető egyházi személyről beszél az ember, akkor Iványi az elsők között jut az ember eszébe.

Ha ilyen emberekkel lenne tele az ország, ma egészen biztosan nem itt tartanánk, hiszen egy diktatúra nem tud megélni olyan talajon, amely nem megfelelő számára. Gyűlöletre, közönyre és gerinctelenségre volt szüksége ahhoz Orbánnak, hogy létrehozhassa a rendszerét, és mint kiderült, ezt meg is találta Magyarországon. Ameddig azonban vannak olyanok, mint az Index szerkesztősége, Iványi Gábor vagy Beer Miklós, addig legalább reménykedhetünk abban, hogy egyszer megváltoznak a körülmények, és már nem tud többé gyökeret ereszteni a populizmuson alapuló diktatúra az országban. A kérdés csak az, hogy ez az idő vajon mikor jön el? Már egy teljes generáció nőtt fel azóta, amióta Orbán uralkodik, és ki tudja még mennyinek kell felnőnie ahhoz, hogy végre a rezsim végét lássa.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.