Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az ilyen nem bajtárs

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orosz Bernadett ügye még tavaly járta be a sajtót, amikor is párja kis híján agyonverte őt. A katonai főiskolát végzett, alezredesi ranggal rendelkező férfi támadását csak a szerencsének és ismeretlenek egy csoportjának köszönhetően élhette túl. A nő a támadást követően egy Facebook posztban számolt be az esetről, fotókkal szemléltetve, hogy hogyan is néz ki a családon belüli erőszak. Sokan már csak a hírekben olvasnak a tragédiákról, de azt nem nagyon tudják elképzelni, hogy mi is játszódott le ezekben az esetekben. Sokak számára ezek csak újabb tragédiák, nem tudják nevekhez, vagy arcokhoz kötni ezeket, ezzel pedig személytelenekké válnak. Orosz Bernadett ügye azonban nyilvánosságot kapott, amelynek következtében mindannyian szembesülhettünk azzal, hogy mit is jelent, ha valaki bántalmazza élettársát, barátnőjét, feleségét. Arcot tudtuk kapcsolni az esethez, át tudtuk érezni azt, hogy min ment keresztül ez a nő.

Igen ám, csak a férfi – mint már korábban is említettük – alezredesi rangjának köszönhetően előjogokat élvez másokkal szemben. Ez egyébként nem ide tartozik, de itt szeretném megjegyezni, hogy pont ez a legnagyobb problémám a hasonló pozíciót betöltő erőszakszervezetek tagjaival, vagyis az, hogy minden gond nélkül áthághatják a törvényeket, hiszen mindig lesz olyan, aki fedezi majd őket, ha szükség lenne rá. Itt messze nem csak korrupciós ügyekre kell gondolni, hanem akár a cikkben szereplő gyilkossági kísérletre is. Legyünk ugyanis őszinték, itt erről van szó, nem pedig egy pár elcsattant pofonról. Ha nem avatkoznak közbe mások, ma már nem biztos, hogy élne még Orosz Bernadett. A rendszer azonban még ezeket a szörnyeket sem veti ki magából, aminek bizonyítására csak az alábbi részletet emelném ki Orosz facebook posztjából:

Mindezen tettéért szabadlábon védekezhet rangjából, kapcsolatrendszeréből adódóan. Hiába kértem távoltartási végzést és személyi védelmet a jogszabályok nem teszik lehetővé. Hiába próbáltam jelezni a szakvonal felé (akik fegyveres szervek alkalmazottaira dolgoznak), nem tesznek semmit. Nem tudom, hogy mi a félelmük oka, de az biztos, hogy amennyiben még egyszer találkozom ezzel az emberrel, K. Istvánnal, akkor azt már biztosan nem élem túl. 

De a férfinak messze nem ez volt az első ilyen ügye, sőt. Orosz bejegyzése szerint volt feleségét és saját húgát is összeverte korábban, tehát a hatóságok egészen biztosan tudták, kivel van dolguk. De megvédték, mert bajtársuk. Megvédték, mert a katonaság és a rendőrség egy nagy család, ahol nincsenek titkok és elkövetett bűnök sem. De itt még nincs vége a történetnek, hiszen a gyilkossági kísérletet követően a férfi feljelentette Bernadettet, méghozzá jó hírnevének megsértése miatt. A férfi elmondása szerint megsértette azzal a személyiségi jogait, hogy a kitett fotók mellé odaírta a férfi teljes nevét. Sőt, a Blikk megkeresésére a férfi ügyvédje elmondta azt is, hogy még az is kérdéses, hogy pontosan mi történt a panzióban, hiszen védencem tagadja, hogy a fényképeken látható mértékben bántalmazta volt barátnőjét.

Ne legyünk rögtönítélő bíróság, azonban gondolkozzunk el azon, hogy mégis miért hazudna a nő? Arról nem is beszélve, hogy az ügyvéd nem arról beszél, hogy nem történt verés, hanem arról, hogy nem ilyen mértékben verte össze a nőt. Ezzel viszont lényegében beismeri a tettét, vagyis nehéz az ártatlanságáról morfondírozni. A leggusztustalanabb mégis az az egészben, hogy ez a tárgyalás megelőzi a férfi elleni ügy tárgyalását. De kérdem én, mégis hogyan tudnak döntést hozni úgy, hogy még az sem nyert megállapítást, hogy a férfi bűnös? Mire fogják alapozni, azt, hogy megsértette-e a férfi személyiségi jogait vagy sem, ha azt sem tudják, tényleg megpróbálta-e halálra verni a barátnőjét? Azt sem szabad elfelejteni, hogy a döntés precedens értékű lehet, hiszen ha a bíróság valamilyen oknál fogva a férfinak adna igazat – manapság semmi sem kizárható – akkor a jövőben jóval kevesebben mernének a nyilvánossághoz fordulni, ha családon belüli erőszak áldozataivá váltak. Véleményem szerint az egyetlen választható lehetőség mellett döntött Orosz Bernadett és azt is jól tette, hogy megnevezte bántalmazóját. Aki ilyen tettre képes, arról bizony jobb, ha az egész közvéleménynek tudomása van, hiszen ezidáig még nem ölt meg senkit, de soha nem lehet tudni, mit hoz a jövő.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.