Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Már a viccet sem értik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Hírklikken megjelent egy szatirikus álinterjú Orbán Viktorral. Eddig alapvetően nem lenne feltétlenül érdekes a téma, hiszen ilyet már több online médium is csinált. Igen ám, de úgy tűnik, valakinél nagyon kihúzhatták a gyufát, ugyanis a teljes kormánymédia címlapon hozta le a történetet és perrel fenyegetnek, sőt, a cikkek alatti komment szekcióban egyéb más dolgokat is kilátásba helyeztek. A fanatikusok egyszerűen nem képesek elfogadni, hogy egy ország miniszterelnöke kritizálható. Ő nem egy középkori király, akit a törvények védenek és egy ilyen álinterjú szerzője akár felségsértést is elkövethet tettével. Magyarország papíron – a valóságban nem – egy jogállam, ahol még létezik szólás és véleményszabadság. Vagyis elviekben létezik, a gyakorlat már igen másként néz ki.

Nem feladatom megvédeni a Hírklikk szerkesztőségét, de úgy érzem az, ami az álinterjú esetében történt a minap, egyszerűen felháborító. A szatírának, a humornak igenis helye van egy társadalomban. Még a kommunista időkben is eltűrték ezt a hatalom gyakorlói, amikor hagyták Hofit ikonná válni. Nem mondom, hogy nem gyűlt sokszor meg a baja a hatóságokkal, de mégsem kívánták a halálát sokan. Ma ott tartunk, 30 évvel a rendszerváltást követően, hogy egy nemzeti diktatúrában már az is sok, ha valaki ki meri figurázni a drága tisztelt miniszterelnök urat. Elfogadhatatlan, felháborító, börtönbe vele! Azt megértem persze, ha nem tetszik a rendszer fenntartóinak egy ilyen írás, de ha rendelkeznének bármiféle intelligenciával is, akkor elfogadnák, hogy ez még belefér és ha nagyon akarnak, visszavágnának ésszel.

Ilyenre azonban – úgy tűnik – nem képesek. Felháborodnak, büntetőperrel fenyegetnek, ráeresztik a trollokat és a közpénzből finanszírozott propagandamédiájukat az „elkövetőkre”. Ennyire nem bírnak magukkal és kétharmadjukkal, hogy mindent, de mindent ők akarnak meghatározni, ők akarnak uralni. A Hírcsárda vajon mikor készülhet arra, hogy bíróság elég cibálják őket? Na és a karikaturisták mikor kezdjenek el rettegni azért, mert meg merték rajzolni Orbánt? Azt tudom, hogy Jézussal már nem lehet szórakozni, pontosabban a magukat kereszténynek kihirdető valláskárosultakkal nem lehet. Ők meglátják Jézust egy olyan közegben, ami számukra nem megfelelő, és azonnal érkeznek is a halálos fenyegetések, természetesen kizárólag a keresztényi szeretet nevében.

Úgy tűnik, most már nem csak Jézus, de Orbán Viktor is szent és sérthetetlen. Rajta nevetni nem lehet, aki erre vetemedne, azt elhallgattatják, kicsinálják. Erre érdemes készülni. A véleményüket még felvállaló újságírók, karikaturisták, bloggerek a börtönt kockáztatják, ha kritikával merik illetni a rendszert. Mi lesz ezek után, az egyetemet végzett fiatalok után az újságírók is külföldre kényszerülnek majd, ha valódi véleményeket szeretnének majd megfogalmazni? A Szabad Európa Rádió hamarosan újraindul és úgy hiszem, soha nem történhetne ez jobbkor, mint egy olyan korban, ami kísértetiesen hasonlít a rendszerváltás előtti korra. Akkor a szovjeteket vádoltuk azért, mert diktatúrában kellett élnünk, azonban most nem vádolhatunk senki mást, mint saját magunkat azért, mert itt vagyunk, ahol.

Azonban még egy igen súlyos kérdést felvet ez a történet. Vajon mitől fél ebben az esetben a hatalom? Csak nem attól, hogy a választóik szellemi szintje olyan alacsonyan van már, hogy ezt a szatírát nem voltak képesek felfogni és valódi hírnek gondolták? Ezért is veszélyes az, ha a Fidesz azokra az emberekre épít a leginkább, akik nem feltétlenül az értelmiségi réteget képezik. Amivel alapvetően semmi probléma nem lenne, hiszen nem szükségeltetik diploma ahhoz, hogy valaki intelligens, tanult legyen. Azonban a Fidesz híveinek többsége nem az intelligens, diploma nélküli rétegből kerül ki, nem véletlenül működnek azok a taktikák, amikkel már évek óta operálnak. Egy könnyen megvezethető, műveletlen, nyomorban tartott réteget céloztak meg, ami nem minden esetben szerencsés. Úgy hiszem, itt is arról lehet szó, hogy ez visszaütött. Kérdés, hogy valóban képesek-e teljesen hülyét csinálni magukból a hatalom eltartottjai, vagy rájönnek, hogy kissé túllőttek a célon, és elengedik a történetet. Egy biztos, a szatíra végén szereplő idézet tökéletesen megállja a helyét:

Akinek humora van, az mindent tud(hat), akinek humora nincs, az mindenre képes. – Peterdi Pál

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.