Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az igazság oldalai

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egészen hihetetlen történetet osztott meg valaki a Facebookon. Egy roma temetést láthatunk Érsekvadkerten. Lassan halad a szállítóautó az úton, utána a gyászolók, odaérnek a temetőhöz, ám a nagy kapu zárva, az autó nem tud bemenni. Jövés-menés, aztán kiderül, a kulcs a polgármesternél van, de nem adja oda, autóval nem lehet bemenni. Tanakodnak, mit lehetne tenni, aztán átemelik a koporsót egy kerekes valamire és azon tolják a kiskapun keresztül be a temetőbe, a gyászolók pedig követik. Közben a narrátor folyamatosan közvetít, hogy íme, így bánnak a romákkal Érsekvadkerten.

Természetes, hogy ezt látva mindenki felháborodik, juj és pfúj, micsoda megkülönböztetés. Aztán elkezdi keresni a részleteket, hiszen ha egy településen ez megtörténhet, akkor nyilván ennek máshol is van nyoma. A hírek között semmi, a község honlapján semmi, végül Érsekvadkert Facebook-oldalán megtalálja a polgármester és a 444.hu újságírójának levélváltását az üggyel kapcsolatban, és kezd tisztulni a kép. Kiderül, hogy be lehet menni gépkocsival is a temetőbe, csak éppen egy másik kapun keresztül, mindenki más ezt tudomásul veszi, mi több, ez esetben a temetést intéző hozzátartozók se háborogtak. A videóban a narrátor azt is említi, hogy Érsekvadkerten nem temetkezhetnek akárhová a romák, a polgármester jelöli ki számukra a helyet, afféle temetői cigánysoron. A polgármester erre is válaszol, hogy a romák régi szokása, hogy a temető egy részén temetkeznek, ezúttal is ott választott helyet a rokonság, de mert kétszemélyes kriptát szerettek volna és az ott nem volt megoldható, máshol választottak helyet.

Ez azért már más megvilágításba helyezi a történteket, ezek szerint megoldható lett volna a probléma, például úgy, ha az egész sereglet a járható utat választja, még akkor is, ha az kerülő, illetve dönthettek volna úgy is, hogy az autó bemegy a halottal a nyitva lévő nagykapun, ők pedig a kiskapun gyalogosan és találkoznak a ravatalozó előtt. Nem ismerem a hagyományokat, ha a személyes kíséret ennyire fontos része a szertartásnak, akkor ezt az áldozatot meg lehetett volna hozni. Más tekintetben nem annyira szigorúak a szabályok, például a háztól való temetést is megengedik, ami azért nem szokványos, főleg, ha azt nézzük, hogy nyár van, és a kripta elkészüléséhez nyilván több napra volt szükség. Más kérdés, hogy annak a kérdéses útnak a felújítása már régóta szerepel a tervekben, de nincs rá pénz, a magyar falu programból szerettek volna támogatást erre, de nem kapták meg. Eléggé siralmas, hogy egy nógrádi településnek pályázati támogatásra van szüksége egy nyavalyás útszakasz rendbetételéhez, ennek nem lenne szabad az álom kategóriájába tartozni bármelyik faluban. Ha erre nincs pénz, nyilván sok minden másra sincs, ez a vidék kétségbeejtő helyzetére mutat rá, ahol állítólag már majdnem olyan jó élni, mint a fővárosban.

Hogy mi volt ennek a videónak a célja? A narrátor újra és újra elmondja, hogy drága cigány testvéreim és drága magyar testvéreim, lájkoljátok és osszátok meg, hogy Nógrád megyében, Érsekvadkerten nem engedi be a polgármester a halottat a temetőbe, mert roma, pedig ugye demokrácia van.

Ha az ember mindkét oldal véleményét megismeri, akkor nem rasszizmust lát, hanem hatásvadászatot.

https://www.facebook.com/mihaly.gyorfi.963/videos/178767450306674/?t=506

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.