Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Diktátori tanácsok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vajon maradt még Európában – sőt a világban – olyan diktatúra, ahova Orbán ne látogatott volna még el, tárgyalási céllal? Putyin és Erdogan jó barátja, de az azeri elnököt is elég sűrűn látogatja. A kínai kapcsolatokat is fejlesztjük ezerrel – noha ez gazdasági szempontok miatt sajnos érthető –, miközben már a Türk Tanácsban is részt veszünk, noha ember nem érti, mit keresünk ott egyáltalán. Orbán jól láthatóan törekszik arra, hogy a keleti nyitás zászlaja alatt újabb és újabb diktatárokkal vehesse fel a kapcsolatot. Ezen diktátorok sorában most megjelent egy nem annyira új név, Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország diktátora, aki meginvitálta Orbánt az ország fővárosába. Fehéroroszország Európa utolsó diktatúrájaként is ismert, mivel azokkal a szabadságjogokkal, amelyekkel Európa többi részén találkozhatunk, a fehéroroszok nem élhetnek. Újságírókat hallgattatnak el és tiltanak be békés megmozdulásokat.

Én magam is jártam az országban nemrégiben, amely kiszolgálója Putyin hatalmának. Csecsen bérgyilkosokat engednek mozogni szabadon az országban, akik az erőszak elől Európába menekülőket veszik üldözőbe. Igen fura érzés lengi körbe az országot, amelyről fogok majd bővebben is beszélni a közeljövőben, azonban most a fenti hírre reflektálnék inkább. A fehérorosz elnök – aki immár 26. éve van hatalmon – mit sem törődve a koronavírus-járvánnyal, Európában egyedüliként (a svédeket most ne hozzuk ide, ott egy tudatos stratégia állt a döntés mögött) nem vezetett be semmiféle korlátozásokat. A határokat nem záratta le, a nagyobb rendezvényeket sem tiltotta be, sőt, egyenesen vodka fogyasztásra és szaunázásra szólított fel a járvánnyal szemben. Hogy mennyi valódi áldozatot szedett a vírus az országban a felelőtlen döntés miatt, az vélhetően soha nem fog kiderülni, hiszen a hatóságok tettek arról, hogy ezek az adatok ne legyenek elérhetőek.

Nos ehhez az elnökhöz megy látogatóba Orbán. A kérdés csak az, hogy vajon miért? Mivel rendelkezik az ország, amelyre olyan hatalmas szükség lenne idehaza? Lássuk Havasi Bertalannak a kormányfő sajtósának magyarázatát a látogatással kapcsolatban:

Alekszandr Lukasenko és Orbán Viktor megvitatják a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésének és közös projektek megvalósításának lehetőségeit. Tárgyalnak az Európai Unió és Fehéroroszország együttműködéséről is a Keleti Partnerség keretében. A minszki megbeszéléseken szóba kerülnek a regionális és globális kihívások is.

Elképzelni sem tudom, milyen közös projekteken fog tudni dolgozni a két ország vezetése, feltéve, hogy nem a diktatúra kiterjesztéséről van szó. Nem hiszem, hogy fehérorosz epret vagy cseresznyét kívánunk importálni és azt sem, hogy víztisztító rendszerek megépítéséről fog tárgyalni Orbán. Az, hogy az Európai Unió és Fehéroroszország együttműködése is szóba kerül, igen érdekes. Egyrészt azért, mert Orbán nem képviseli az Európai Uniót, másrészt pedig a fehéroroszok sajnos csak álmodozhatnak az EU-ról, hiszen mivel az ország lényegében továbbra is orosz gyarmat, ezért teljesen elképzelhetetlen az, hogy Putyin egyáltalán azt is hagyná, hogy bármiféle tárgyalások történjenek a két fél között.

Gondoljunk csak vissza Ukrajnára és arra, hogy mi történt, amikor a volt szovjet állam érdeklődni kezdett az Unió iránt. Putyin lényegében vérbe fojtotta a tárgyalásokat, és büntetésként még a Krím félszigetet is elvette az országtól. A volt szovjet államokat Putyin soha nem fogja hagyni csak úgy elszakadni, hiszen vélhetően továbbra is egy, a régi rendszerre hajazó szövetségben reménykedik a mai napig. Nem véletlen az EU szétbombázására tett kísérleteinek igen magas száma, amiben egyébként úgy tűnik, hogy a magyar állam is partner. A találkozón egészen biztosan szóba fognak kerülni komoly témák is, azonban szinte kétlem, hogy az EU-blokk és Fehéroroszország közötti tárgyalások is ilyenek lesznek. Az EU lassú szétrombolása viszont már annál inkább egy valószínűsíthető téma, amely nem állna távol egyik ország vezetőjétől sem.

Előre rettegek attól, hogy ezután a találkozó után milyen ötletekkel érkezik haza a magyar delegáció, hiszen minden diktátornak megvan a maga titka. Lehet, hogy amit Putyintól, vagy Erdogantól tanult, azt nem tanulhatja meg Lukasenkótól, azonban ez fordítva is igaz. Ráadásul ezúttal egy olyan diktátorral tárgyalhat, aki Európában volt képes létrehozni egy olyan rendszert, amely immár 26 éve „virágzik”. Pont ilyen emberektől nem hiányoznak most ötletek Orbánnak, hiszen a teljhatalmát egyre inkább kiteljesítő kormányfő egyébként is hosszú ideje a szárnyait próbálgatja, és nem kevés sikerrel teszi. Korábbi intézkedésein túllépve megkezdte a diktatúra kiépítésének talán utolsó fázisát.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.