Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nemzettestvéreink

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Óriási felháborodás lett abból a kormányoldalon, hogy Szabó Tímea hétfőn bátorkodott megkérdezni a Parlamentben, hogy mégis miért nem a magyarországi magyarok kapnak első körben megfelelő számú védőfelszerelést? A kormánypropaganda, a magukat konzervatív érzelműnek tituláló politikusokkal egyetemben rohant a határon túliak megsegítésére. Tényleg akkora eretnekség megkérdezni azt, hogy miért egy másik állam állampolgárainak juttat el a magyar kormány a magyar adófizetők pénzéből vásárolt védőfelszereléseket, amikor sok helyen mai napig hiány van ezekből? Arról ugyanis bőven nem beszélhetünk, hogy idehaza már roskadásig lennének a háztartások maszkokkal és arról sem, hogy mondjuk a háziorvosok már nem tudnák hova tenni a védőfelszereléseiket. Pár nappal ezelőtt – amikor már bőven mentek szállítmányok külhonba – idehaza még voltak olyan háziorvosok, akik hajfestéshez használatos gumikesztyűt kaptak.

A vita nem a szolidaritásról szól és még csak nem is arról, hogy ki kellene-e segíteni másokat baj esetén – erre természetesen igen a válasz –, azonban mérlegelnünk kellene a saját lehetőségeinket. A magyar kormány a magyar állam területén élőktől kapja a fizetését, ezért elsősorban értük felel. Az erdélyi magyarokat nem érinti az, ha Orbánék például elveszik az önkormányzatok bevételeit, mint ahogy az sem, ha tönkreteszik a közoktatást. Ezeket a magyar adófizetőknek kell megszenvedniük. A közpénz – még egyszer: ha van elegendő belőle, ki lehet segíteni a külhoni magyarokat – nem egy olyan dolog, amellyel normális esetben egy állam, egy kormány mindenféle elfogadható, racionális megfontolás hiányában rendelkezhet. Azt az országon belül élő állampolgárok életének jobbá tételére kell felhasználni, nem politikai haszonszerzésre. Márpedig itt nem más történik, mint ez.

A szolidaritás idehaza kezdődik, aztán lehet tovább haladni, ha már elvégezték a rájuk bízott feladatokat. Szerintem itt még nem tartunk. Ameddig nincs minden kórházban, minden idősotthonban és minden háziorvosi rendelőben elegendő felszerelés, addig ne adományozzanak el jószívűen és nagyvonalúan semmit. Nem azért, mert sajnáljuk a külhoni magyaroktól ezeket a szállítmányokat, hanem azért, mert ezek beszerzése az általuk lakott területek, országok kormányainak felelőssége, nem a magyar kormányé. Itt nem arról van szó, hogy feszültséget akar bárki is szítani az országok között, vagy magyarok és magyarok között, de érthetően egyre több embert háborít fel az, hogy Orbán oly büszkén osztogatja a Magyarországon élők pénzén vásárolt felszereléseket.

Vajon a román vagy az ukrán kormány miért nem oldja meg ezt? Utóbbi persze igen nehéz helyzetben van a keleten dúló háború miatt, mégsem hiszem azt, hogy ne lennének olyan szervezetek, amelyekhez ilyen esetben fordulni lehetne. Sőt, azt sem hiszem, hogy a román vagy az ukrán kormány egyáltalán kért bármiféle segítséget is Orbántól. Arról lehet inkább szó, hogy Orbán kötelességének érezte a szállítmányok határon túli kiosztását. A kérdés már csak az, hogy ki hatalmazta őt fel erre? Trianon valóban egy szörnyű trauma, azonban 100 évvel ezelőtt történt. Az elcsatolt területek egy része már az Európai Uniónak hála szabadon látogatható, noha vannak még olyan területek, amelyek nem, vagy nem ilyen könnyen. Viszont ha olyannyival jobb Magyarországon élni, akkor a kettős állampolgársággal rendelkező romániai, ukrajnai, szerbiai magyarok vajon miért nem költöztek még vissza százezres számban Magyrországra?

A lehetőség sok ember számára adott, valahogy mégsem élnek vele. Szép tehát ez a mese, amelyben Orbán megvédi az egész Kárpát-medencét, csak mint azt a tények mutatják, sokan ugyan elfogadják az „adományokat”, Orbán országrombolásából viszont nem kérnek. A Szabó Tímea által a Parlamentben felvetett kérdés tehát sokak szemszögéből nézve érthető, sőt jogos is. Az persze egyértelműen kizárható, hogy erre Orbán érdemben reagálna, az viszont már így is látszik, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy aki nem ért egyet nemzettestvéreink kisegítésével, az mocskos lipsi hazaáruló. Vagy ami még durvább: nem is ember.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.