Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem itthon kellene előbb szolidárisnak lenni?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép jó estét! Először is, mivel sokan kérdezték, de egyenként nem tudunk minden megkeresésre válaszolni: tegnap este az oldal biztonságát szolgáló technikai átállás történt, emiatt merültek fel problémák az oldal elérését illetően. Az okosabbak szerint 24-48 órára van szükség ahhoz, hogy mindenkinél helyreálljon minden. Addig is megértésüket kérjük.

Ami a napi közéleti híreket illeti, ezkből akadt bőséggel. A Blikk interjút készíthetett Szijjártó Péterrel – igaz, ez még tegnapról maradt itt – a magyar-kínai légihíd védőszentjével, aki milliószámra hozza a felszereléseket, amelyeket idehaza és külhonban egyaránt kiosztanak azoknak, akiknek elvileg a leginkább szükségük van rájuk. Erről az interjúban ugyan nem beszélt – mármint arról, hogy kapott-e mindenki, akinek erre szüksége volt -, arról viszont igen, hogy mit gondol arról az Új-Zélandon, Ausztriában és Szlovéniában is meghozott döntésről, melynek értelmében miniszterek vagy sokszor akár a parlamenti képviselők is a fizetésüket, vagy annak egy részét felajánlották a járvány elleni védekezésre. A külügyminiszter válasza a következő volt:

A szimbolikus lépéseknek biztosan nagy jelentőségük van, de szerintem még nagyobb jelentősége van annak, hogy az orvosoknak legyen elég maszk és védőruha.

Ebben igaza van Szijjártónak, viszont ennek semmi köze nincs a feltett kérdéshez. Ezzel tehát a kormány válaszát nagyjából úgy lehet összefoglalni, hogy ők nem kívánják felajánlani fizetésük töredékét sem a járvány elleni védekezéshez. Nyilván nem arról van szó, hogy pont ez hiányzik a leginkább az orvosoknak, azonban ezzel megmutathatnák a politikusaink azt, hogy valóban szolidárisak az egészségügyi dolgozókkal. De a szolidaritás eddig sem volt jellemző egyetlen kormánytagra sem, és úgy tűnik ezután sem lesz. Nem véletlen az sem, hogy a a járvány előtt megszavazott fizetésemelést – amely áprilistól lépett életbe – sem halasztották el, vagy legalább ajánlották fel annak egy részét. Az, hogy az adófizetők pénzéből élő közszolgák képtelenek arra, hogy szolidárisak legyenek pont azokkal, akiktől egyébként a fizetésüket kapják, azt hiszem ez elég sok dolgot elmond róluk.

Magyarország nem a politikai vádaskodásban, a leckéztetésben, hanem a szolidaritásban, a valódi cselekvésben és a segítségnyújtásban hisz, és elutasítja a kettős mércét.

Ezek Varga Judit igazságügyi miniszter szavai, aki nem a fentiekkel összefüggésben, de mégis egy igen érdekes megjegyzést tett. Ha ugyanis a kormány a szolidaritásban hisz, akkor mégis mivel magyarázza az utóbbi évek cselekvéseit? Az Orbán-kormány egy pillanatig sem volt szolidáris senkivel sem, egyetlen célja a hatalom megszerzése, majd annak kiterjesztése volt, amely a járványhelyzet okozta válsághelyzettel könnyen megvalósíthatóvá is vált. Varga Judit egyébként szolidaritás alatt a külhoni magyaroknak kiosztott védőfelszereléseket értette, amely valóban segítséget nyújthatott ezen országok lakóinak, csak – mint ahogy azt korábban is leírtam -, lehet, hogy első körben a saját állampolgárairól kellene, hogy gondoskodjon a magyar állam. A szolidaritás nem érvényes a magyar állampolgárokra, akiknek a befizetett adóiból megvásárolták a szállítmányokat? Orbán elég egyértelműen a régió királyának akarja felmutatni magát, csak a kérdés, hogy ennek mi lesz az ára?

Érdemes arról is beszélni, hogy a szakértők és a kormány a járvány május 3-ai tetőzésében hisznek. Kár, hogy ez nem így működik, pláne nem napra pontosan. Elég megnézni a járvány által elsőként térdre kényszerített Olaszország példáját, ahol hetekig arról beszéltek, hogy elérték a csúcsot, hamarosan vége lesz a katasztrófának, aztán még most, hetekkel később is ezrek halnak meg a fertőzésben. A koronavírus-járványnak nincs egyetlen csúcspontja, annak egy úgynevezett plateu-ja van, amely annyit tesz, hogy emelkedés a halottak és fertőzöttek számában már nem lesz, azonban óriási csökkenés sem. A különböző országok adataiból elég könnyen kiolvasható ez, ezért el kellene felejteni ezt a járványcsúcs fogalmat, hiszen sokan félreérthetik. Arról nem is beszélve, hogy a vírus sok esetben 20-24 nappal a megfertőződést követően gyilkol, vagyis egy május eleji „csúcs” lényegében azt mutatja, hogy mi volt 20-24 nappal ezelőtt. Jó lenne, ha a magyar sajtóban is tisztáznák a félreértéseket, ha már az operett-törzs erre teljesen képtelen. Álhírek és féligazságok tucatjai lepték el a sajtót – nem csak a kormánypártiról beszélek ám –, ami félreértésekre adhat okot. Szerintem ne számítsunk arra, hogy május 3-a után pár nap alatt vége lesz az egész történetnek, itt további kemény hetekről lesz szó, amikor is a social distancing, valamint a védőmaszkok is borzasztóan fontosak lesznek.

A harc tehát még előttünk van, nem kell pánikba esni, de azt sem szabad hinni, hogy hamarosan minden normális lesz. Alkalmazkodnunk kell a helyzethez, amelyhez az is fontos lenne, hogy a megfelelő információkat kapjuk a járvánnyal kapcsolatban.

Mai cikkeink:

Ha nem tetszik el is takarodhatunk és kussolhatunk

Nem hibázhatunk

Sigmund ott vigyorog

Rosszabbul is járhattunk volna?

Rohantak megvédeni a miniszter elnök urat

A huszadrangú ripacs vergődése

A percek aratója

Ha ez a szakmaiság csúcsa, akkor jaj nekünk, legyőzötteknek

Itt lenne az deje taktikát váltani

Mai kiemelt kommentjeink:

Màr régóta nem tetszik, eltakarodtam, a csalàdommal együtt.Azòta szépen élünk,munkànk,sajàt hàzunk, autòink vannak. Ami viszont legfontosabb,a gyerekeim nyitottak a vilàgra,màs emberekre, szociàlisan érzékenyek.Ja és nem félnek véleményt nyilvànítani, még ha màsokétòl eltérő sem.Ha csak az utòbbit nézem, màr megérte! Nekem még fàj Magyarorszàg szomorù sorsa, nekik màr nem! Szép napot mindenkinek! (Miklós)

Minden orvos szemen köpte a hivatását, aki belement, hogy a kórházból súlyos betegeket dobjanak ki. A 36 000 kiürített ágyon jelenleg 1 ezren fekszenek állítólag. Aki meg nem vírus fertőzött az forduljon fel.Tudtommal egyetlen orvos sem erre esküdött. (Transzporter)

Kelemen Hunornak is meg kellene tanulnia, hogy ha Romániában fizeti adót és eü-járulékot, akkor elsősorban a román államtól kell kérnie a maszkot és fertőtlenítőszert. Mert valóban szép a szolidaritás, de ha teljesen tönkreteszi az anyaországot a folyamatos „szolidaritás”, akkor egyszercsak nem lesz kitől várni a sültgalambot. (Glorianna)

A nap kommentje pedig Judittól:

Hogy mit tehet Karácsony és mit nem az idős otthonokban, arra álljon itt egy történet:
Barátunk idősotthonba került. Viszont aktív net használó és a külföldön élő gyerekével is így tudta tartani a kapcsolatot. Volt mobil netje, deaz elég behatárolt ideig volt elég.
Mivel láttuk, hogy az azóta Vodafonná lett szolgáltató bekábelezte az épületet, megkérdeztem az intézmény vezetőjét, miért nincs net, hiszen nekik is könnyebb lenne, ha a lakók elfoglalnák magukat. Egyetértett, de közölte: ő nem köthet szerződést, ezt csak az EMMI teheti meg. Ha egy olyan szolgáltatásról sem dönthet az intézmény, ami a lakók kényelmét szolgálta volna, (és amiért nyilván a lakóknak fizetni kellett volna) akkor majd pont a vírustesztet engedik csak úgy, passzióból.
Lehet másfele mutogatni, de a tények makacs dolgok. Aki mindenről egyszemélyben dönt, az mindenért egyszemélyben felelős.

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.