Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Érettségi: kreatív megoldások szükségesek a járvány ellen

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
  • Az írásbeli érettségi megtartása hozzájárulna a járvány terjesztéséhez, ezért javasoljuk a személyes megjelenést igénylő vizsgaesemények számának jelentős csökkentését.
  • A megoldás részeként a tanuló munkája alapján kapjon megajánlott érettségi osztályzatot, így vizsgára csak azokban az esetekben kerülne sor, amikor megajánlott jegy nem lehetséges vagy a tanuló nem fogadja azt el.
  • Tovább lehetne enyhíteni a felvételizők nehéz helyzetét azzal, ha idén a szokásosnál több tanuló kezdhetné meg tanulmányait a felsőoktatásban, ezáltal nem szorulnának ki azok, akik a járvány által támasztott nehézségek miatt hátrányba kerültek.

A köznevelési államtitkár javaslata szerint az írásbeli érettségit idén is megtartanák, csupán a szóbeli és gyakorlati vizsgáktól tekintenének el. Szülőként aggódunk a tanulók, pedagógusok és az érintett családok biztonsága miatt. Álláspontunk szerint a jelenlegi helyzetben az írásbeli érettségi megtartása több mint 70 ezer tanuló esetén hozzájárulna a járvány terjesztéséhez. A diákok és pedagógusok tömeges utazásához a legtöbben a tömegközlekedést vennék igénybe, a zárt térben órákat egymás mellett töltő vizsgázóknak és vizsgáztatóknak pedig még megfelelő védőfelszerelés viselése esetén is aránytalanul nagy kockázatot kellene vállalniuk akkor, amikor az ország életében az otthonmaradás, a személyes találkozások teljes kerülése a követendő magatartás. Ezért javasoljuk a személyes megjelenést igénylő vizsgaesemények számának jelentős csökkentését.

Az érettségi követelményeknél figyelembe kell venni azt is, hogy a tanulók most óriási terhelésnek vannak kitéve: úgy kell készülniük, hogy ehhez sok helyen nincsenek meg sem a technikai feltételek, sem a támogató családi, iskolai háttér, a digitális munkarend nem működik mindenhol megfelelően, a tanulók nem mindenütt kapják meg az egyénre szabott segítséget. Emellett óriási mentális teher is nehezedik rájuk, hiszen ki vannak szakítva a közösségből, sokszor a családjuk is létbizonytalansággal küszködik, így képtelen támogató hátteret biztosítani a felkészüléshez. Ebben a rendhagyó és embert próbáló helyzetben nem elvárható, hogy ugyanolyan írásbeli vizsgán adjanak számot tudásukról, mint ahogyan az vészhelyzet nélkül történne. Az esélyegyenlőséget is sérti, hogy ilyen feltételek mellett a felvételinél hátrányt szenvednek azok a tanulók, akiknél a hirtelen bevezetett digitális munkarend nehézségeket okozott.

A megoldás részeként a tanuló munkája alapján kapjon megajánlott érettségi osztályzatot (akár több év végi jegyből számítva). Mivel az érettségi vizsgán elért eredmény elsősorban a felvételi szempontjából fontos, legalább azokból a tantárgyakból kapjon megajánlott jegyet, amelyek számára nem részei az egyetemi felvételinek. Lehetséges azonban megajánlott jegy a legjobban teljesítő tanulóknak a felvételi tárgyakból is. Vizsgára csak azokban az esetekben kerülne sor, amikor megajánlott jegy nem lehetséges vagy a tanuló nem fogadja azt el. A vizsgánál meg kell vizsgálni a későbbre halasztott időpont lehetőségét, akár a tanuló számára választhatóan. Egy vizsgaidőpont már csak azért sem alkalmazható, mert elképzelhető, hogy egyes tanulók éppen házi karanténban vannak. Ha vizsgára kerül sor, a tanulók lehetőleg a lakóhelyükhöz legközelebbi oktatási intézményben vizsgázhassanak. A megoldás részleteinek kidolgozásához szükséges a szakmai szervezetek bevonása.

Tovább lehetne enyhíteni a felvételizők nehéz helyzetét azzal, ha idén a szokásosnál több tanuló kezdhetné meg tanulmányait a felsőoktatásban a lehetőségek függvényében, ezáltal nem szorulnának ki azok, akik a járvány által támasztott nehézségek miatt hátrányba kerültek. Minél többen kezdhetik meg tanulmányaikat a felsőoktatásban, annál kevésbé kell támaszkodni az érettségire a szelektálásban. Az ország érdeke is azt kívánja, hogy akik helytállnak a későbbi tanulmányokban, azok kapják meg a továbbtanulási esélyt. Ez összhangban van Palkovics László miniszter elképzeléseivel is, aki a nyelvvizsga-követelmény ideiglenes felfüggesztése kapcsán arról beszélt, hogy „a felgyorsuló gazdaságnak több diplomásra lesz szüksége”. A felsőoktatás kapuinak szélesebbre nyitása nem csupán az érettségi vizsga nehézségei miatt fontos, hanem a járvány következményeire való felkészülés és az ország jövője szempontjából is.

A XXI. század a kreativitás és a rugalmasság készségeit igényli; ennek jegyében mutassuk meg a diákoknak, mutassuk meg gyermekeinknek, akik a jövő társadalmát alkotják majd, hogy a felnőtt társadalom tud új, emberséges és kreatív módokat találni vészhelyzet idején is!

Szülői Hang Közösség

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.