Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kásler Miklós végnapjai?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó estét mindenkinek! A mai napon úgy döntöttem, nem kívánok tovább foglalkozni a Karácsony Gergely körül kevert botránnyal, hiszen ő már bizonyította azt, hogy a kialakult helyzetért nem felelős, pláne nem úgy, hogy az ő nyakába lehetne varrni az egész, a Pesti úti idősotthonban kialakult esetet. Nincs értelme tovább magyarázni azt, hogy a kormányt nem érdekli más jelen állás szerint, mint Karácsonyt rossz színben feltüntetni, ezzel is ellehetetleníteni későbbi munkáját. Ez olyannyira gusztustalan és méltatlan a helyzethez, hogy nekem ebből személy szerint elegem van. Kovács és Dömötör is mondhat amit akar, azzal maximum a saját híveiket tudják meggyőzni, mást nem.

Kásler Miklós az utóbbi időben nagyon belejött, és két komoly, köztiszteletnek örvendő kórházigaztatót is kirúgatott, amiért azok véleménye szerint nem engedelmeskedtek a kiadott parancsoknak. Lehet persze szebben is fogalmazni, de sok értelme nincsen, mivel pontosan erre fogta a kirúgásokat. Az már persze időközben kiderült, hogy a valós indok valami egészen más lehetett, de ezt nyilván hivatalosan soha nem fogja elismerni sem a minisztérium, sem maga Kásler. A döntés, miszerint több tízezer, akár súlyos beteget is hazaküldenek a kórházakból holnapig, igen nagy felháborodást keltett szakmai berkekben. Nem csak azért, mert hihetetlenül gyorsan kellene cselekedni, hanem azért is, mert a jelenlegi hivatalos adatok szerint abszolút nincs semmi szükség olyan borzasztóan sok ágyra, mint amennyit az EMMI megkövetel holnapig.

Ha hivatalosan kevesebb, mint 2000 beteg van, akkor vajon mi szükség van több tízezer betegágyara? Pláne akkor, ha csak kicsit több, mint 2000 lélegeztetőgéppel rendelkezik az egész ország. Ezen a több tízezer ágyon mégis ki fog feküdni? Mert ha ennyi súlyos beteggel számolnak, akkor az a pár ezer lélegeztetőgép sok mindenre nem lesz elég. Viszont ha elszámolják magukat, kié lesz a felelősség? Mert mint kiderült, olyan ágyakat is kénytelenek felszabadítani egyes intézményekben, amelyekre óriási szükség lenne. Az OORI menesztett igazgatója az ott dolgozók szerint az utolsó pillananatig küzdött a saját, jelenleg is ott fekvő betegeiért. Arról nem is beszélve, hogy tesztelni kívánta az intézmény betegeit koronavírusra, ami – mint tudjuk – a kormány felfogása szerint teljességgel felesleges. De hogy milyen veszélyekről is van pontosan szó, most a Szent Margit Kórház osztályvezető főorvosának egyik bejegyzését idézném:

Szomorúan, tehetetlenül és megdöbbenve vettem tudomásul, hogy az Emmi utasításának megfelelően az ország egyetlen Fejlődésneurológiai osztálya (III. progresszivitás szintű, országos ellátási kötelezettséggel) a holnapi naptól nem fogadhat fekvőbeteget. A kórház biztosított egy csökkentett kapacitású járóbeteg-ellátási lehetőséget, ahol az osztály dolgozói megpróbálják a lehetetlent. A minisztériumi utasítás veszélyezteti mindazon újszülöttek, koraszülöttek, fiatal csecsemők egészséges élethez való jogát, mely a korszerű, komplex kivizsgálás és az így felállított diagnózison alapuló korai, intenzív kezelés elmaradása eredményez 

Időseket, középkorúakat és mint a fenti példa mutatja, gyermekeket is veszélybe sodorhat (bár úgy tűnik, a kórház vezetése időközben talált valamilyen kompromisszumos megoldást) az EMMI felelőtlensége. Ezeken az ágyakon ugyanis nem heverésznek a betegek, hanem okkal tartózkodnak ott. Biztosan van lehetőség arra, hogy egyes kórházak egyes részlegeit a koronavírus elleni küzdelemre készítsék fel, azonban erre vélhetően nincs sem szükség, sem lehetőség minden intézményben. Ezeket a döntéseket nem most, egyik pillanatról a másikra, hanem az elmúlt hónapokban – mert ennyi ideje lett volna egyébként felkészülni a kormánynak – kellett volna meghozni. Kitervelni, hogy mi a legjobb módja annak, hogy sem a jelenleg kórházi kezelésre szoruló betegek, sem a koronavírus miatt oda hamarosan bekerülő betegek ne essenek áldozatául a helyzetnek. Az, hogy pár nap alatt több tízezer ágyat kell felszabadítani, érthetően káoszt okozott sok helyen, amely káoszt Kásler gondosan ki is használt arra, hogy eddig már két kórházigazgatótól is megszabaduljon.

Azonban úgy tűnik, a döntése még fideszes berkeken belül sem örvend túl nagy sikernek, hiszen több olyan helyről is érkezett kritika, ahonnan biztosan nem várták volna. Gyorsan fel is sorolnám ezeket a mai reakciókat:

Közleményben jelentette be a Semmelweis Egyetem, hogy Cserháti Péter 2019. október 1-én kelt rektori biztosi feladatkörét kibővíti, és megbízza az egyetem komplex rehabilitációs fejlesztésével, ami magában foglalja a hazai egészségipari fejlesztési szempontok megvalósítását is. Mindezek mellett feladata a COVID-19 járvány idején a tartós intenzív osztályos kezelés és gépi lélegeztetés kapcsán kialakuló súlyos izomerő veszteség, kognitív és mentális zavarok jelentkezéséből adódó rehabilitáció megszervezése, valamint megfelelő felkészülés a járvány után várhatóan megnövekvő rehabilitációs esetek szakmai szempontok szerint ütemezett ellátására. (444)

A Magyarországi Evangélikus Egyház országos presbitériuma az egyház szervezetéről és igazgatásáról szóló 2005. évi IV. törvény 128. § (5) bekezdése alapján – utalva az evangélikus kórházról szóló 1/2019. (II. 22.) zsinati határozatra – továbbra is változatlan mértékben és formában számít dr. Cserháti Péter testvérünk mentori közreműködésére annak az evangélikus kórháznak az alapítási előkészítésére, amit a Magyarországi Evangélikus Egyház és Magyarország Kormánya között aláírt megállapodás is rögzít. 

Majd hozzátették:

Teljes mértékben meg vagyunk győződve dr. Cserháti Péter magas szintű szakmai és emberi alkalmasságáról, hozzáértéséről, valamint elkötelezettségéről a gyógyító munkában és annak szervezésében. (evangelikus.hu)

De itt még nem volt vége Kásler rémálmának, Balog Zoltán, korábbi EMMI miniszter is kiállt a kirúgott kórházigazgató mellett, amikor azt mondta az Indexnek: Cserháti Péter vezetőként rendet tett az OORI-ban, felszámolta a kórház adósságait és irányítása alatt európai szintű intézményt csinált belőle”. Hozzátette: Péter elkötelezett orvos, ő az utolsó, aki emberéleteket veszélyeztetne. A betegeivel, kollégáival és feletteseivel is mindig úgy viselkedett, hogy az példa lehet minden egészségügyi dolgozó számára. Ezek után nem tudom mi lehet majd Kásler sorsa, mindenesetre nincs kizárva, hogy rezeg a léc. Amikor az embert már a sajátjai sem támogatják, akkor bizony óriási a gond. Na nem sajnálom én Káslert, már régóta kijár neki az, amivel most vélhetően kénytelen lesz szembenézni.

Lássuk mai cikkeinket:

De rohadtul jó nekünk

Kásler a háttérben „dolgozik”

Ki mutogat a másikra?

Mégis mit kellene tennie?

Ha a kormány valóban mindent megad a fővárosnak, akkor hol vannak a tesztek?

A korona marad 

Árháború: Oroszország olajfegyvere

Valaha dölyfös, büszke voltam

Ne várd a májust

A pápa joga

A nap kommentjei következnek:

Azért van annak egy különleges bája, hogy „némely” intézkedéseket, döntéseket, sőt akár törvényjavaslatokat vagy az éj leple alatt, vagy ünnepnapokon, soványmalac vágtában hoznak létre…. (Zsuzsanna)

Egyszer már leírtam, de ismétlem. Az idősek otthonainak vezetői nem voltak kötelesek tudni, hogy a kínai, olasz vírus ide is elérkezik, és mikor. A kormánynak azonban minden adat adott volt. A kormánynak, azon belül az egészségért felelős miniszternek és az országos tiszti főorvosnak, már március elején ki kellett volna osztani a teszteket, hogy ott mérjék elsőnek a fertőzést mindenkin, aki belép az intézménybe, hogy aki pozitív, azonnal forduljon is vissza. Csak így lehetett volna megelőzni, hogy az idős otthonokba ne jusson be a vírus. De nem tették és ezért se a vezető, se a kerületi, se a fővárosi, se a kisvárosi polgármester nem tehető felelőssé! (Virág)

Hazánk legsötétebb időszakát éljük. Vírus rávilágított arra, hogy meztelen a király! Nincs világszínvonalú egészségügyünk, gazdaságunk is a kozmetikázott számoknak köszönhetően”dübörög”.Kapkodnak,hibát hibára halmoznak.Közpénz”átalakítása”jobban megy, mint a”kormányzás”!!! (Elliot)

Nekem továbbra is az a nagy gondom, hogy bölcsész létemre nem állnak úgy a számok, ahogy kommunikálják. Van ugye a friss hírek szerint 1500 körüli igazolt beteg, akiknek nagyobb része szerencsére nem szorul kórházi ápolásra. Ehhez képest AZONNAL ki kell üríteni MINDEN kórház legalább 60%-át. Csak nálam okoz ez zavart az Erőben?! Továbbá a másik értelmezhetetlen pont, hogy a 40%-on felüli létszámot el kell helyezni máshol. HOL?!!! Ha mindenhol kiürítenek, hol terem meg az a hely, ahová költöztetnek?! A napvilágra kerülő esetek bizonyítják, mi a valóság. Megkerestem az EU felé lejelentett utolsó adatokat, kb. 70.000 kórházi ágy van, 16%-on (11.000) tartós ápolásra szorulók osztoznak. A kiürítendő 60% pedig 42.000 ágyat jelent. Akkor mit mutatnak a nem publikus számok?!!!! (Madárlátta)

A nap kommentje pedig Annától:

Minden politikától függetlenül, ha az a kérdés kinek hiszek, akkor természetesen Boldog Karácsonyt!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.