Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Védeni a védhetetlent

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét, jó egészséget, vírusmentes napokat! Máris kedd van, ráadásul teljesen itt a tavasz. Ordítanak a madarak, zúgnak a fűnyírók, várjuk a csodát. Mint általában. Az Orbán-kormány csak ad és ad, a jó uralkodó nem győzi támogatni az ő drága népét, nyúl a zsebébe és szórja a nép közé az üveggyöngyöket. Amikor odáig jut egy kormány, hogy a tulajdon propagandamédiája sem igazán tudja, aktuálisan mit kell hazudni, az már a fejetlenség, a tanácstalanság, a kapkodás, a széthullás jeleit vetíti előre.

Orbán Viktor bejelentett valamilyen csomagot, állítólag gazdaságélénkítőt. És persze családsegítőt, mert a családok segítése mindig is első helyen szerepelt a fideszes értékek között. Erről több család is bizonyságot tehetne, de annyira szerények, sehogy nem akarnak kiállni a nyilvánosság elé.

A propagandagépezet gőzerővel dübörög, de valami zavar lehet a rendszerben, mert elfelejtettek egyeztetni arról, mennyire jó pontosan a jó uralkodó. Magyar Nemzet:

Ezermilliárdos segítség a gazdaságnak, a családoknak

PestiSrácok:

Kérdés az ellenzékhez: ha Orbánék mindent ellopnak, akkor miből fektetnek be most több, mint 2000 milliárdot?

A kormány közvetlen propagandája így szól:

Facebook/Magyarország Kormánya

Az nagyszerű, ha az állam átvállalja a bérköltségek egy részét, de ennek pontosítása még várat magára. Mostanáig annyit lehet tudni a dologról, hogy azok a cégek számíthatnak az állam segítségére, amelyek elveszítették a munkaterhelésük 15-50 százalékát. Ez esetben a cég rövidített munkaidőben foglalkoztatja a munkavállalót, az eddigi bér 70 százalékáért. Nekik kérvényezniük kell és az állam – a tervek szerint – a munkavállalók csökkentett munkabérének még bizonytalan hányadát átvállalja, azt is csak három hónapra. Másik értelmezés szerint a munkabér 70 százalékát téríti az állam. Több megközelítést olvastam, csak a 70 százalék tűnik biztosnak. A legvalószínűbb, hogy a munkabér 70 százalékának a 70 százalékát. De csak akkor, ha nem maradnak otthon, hanem szépen mennek dolgozni. Azonban azokon az embereken ez a remek akcióterv már nem segít, akik fizetés nélküli szabadságra kényszerültek, akik a gyerekkel maradtak otthon és azokon sem, akik elveszítették, vagy el fogják veszíteni a megélhetésüket.

Úgy tűnik, csak abban az esetben óhajt segíteni a kormány, amikor még megvan a munkahely. A 450 milliárd forintos beruházástámogatás nem különösebben új elem, Orbánék eddig is lelkesen támogatták a közösből az ide települő összeszerelő üzemeket és a már itt lévő oligarcháikat. Kötve hiszem, hogy most az ipar szereplőit kellene pénzelni. A turizmus, a vendéglátás és az ehhez kapcsolódó ágazatok azért nem működnek jelenleg, mert nincsen turista és nincsen vendég. Akkor sem lesz, ha nyakló nélkül önti a pénzt a kormány ezekbe az ágazatokba. Azokat kellene minden erővel most a felszínen tartani, akik jövedelem nélkül maradtak, ugyanis amikor elmúlik a járvány és ismét megindulnak a turisták, az csak akkor fog menni, ha lesznek munkavállalók is. Ha addigra elvándorolnak, testileg-lelkileg tönkremennek, akkor nem fognak tudni munkába állni. Ez ennyire egyszerű.

A nyugdíjasok szavazatának megvásárlása olcsó, ám régesrégi trükk. Mindenek előtt nem a gazdaságot, hanem a gazdaságot működtető munkavállalókat kellene menteni. És azokat, akik nem tudnak dolgozni önhibájukon kívül, azonban megélni sem tudnak. Hogy a PS kérdésére is válaszoljak, de legalábbis megpróbáljak válaszolni rá: ez a pénz (akár 1000, akár 2000, akár 10 000 milliárd forintról van is szó) nem a kormány páncélszekrényében pihenget. Nem is a költségvetés tartaléka. Egyrészt a folyó kiadásokat rendezik át – tehát elveszik a pénzt bizonyos beruházásoktól, lehetséges, hogy hárommal kevesebb stadion épül -, másrészt sarcokat vetnek ki (amit közvetetten mi fogunk megfizetni, ahogy eddig is mi fizettük meg a bankokra és multikra kivetett különadókat), harmadrészt elveszik az önkormányzatoktól, negyedrészt tartják a markukat Brüsszelben, miközben itthon teljes erőből köpködik őket. Valószínűleg államkötvényt is fognak kibocsátani, ami egyfajta hitel.

Tehát semmi különösebb mágia nincs a dologban, egyszerű átcsoportosításokról és pluszban pénzbehajtásokról, valamint uniós plusz forrásokról beszélünk. Ez egyáltalán nem függ attól, hogy melyik kormány mennyi pénzt lopott ki a közösből, milyen módszerekkel és mikor. Az azonban nagyon is fontos lenne, hogy hozzáértő szakemberek dolgozzák ki a szükséges lépéseket. Ha ezt Orbán Viktor dolgozza ki a maga gátlástalanságával és tévedhetetlensége teljes tudatában, néhány elkötelezett híve lelkes, ám kevéssé hozzáértő közreműködésével, akkor ebben az országban igen nagy bajok  várhatók. Nem hiszek abban, hogy túlságosan sokáig lehet még kommunikációs trükkökkel és propagandával leplezni a valóságot. Ezt most mindenki a saját bőrén érzi. Ha nagyon gyorsan nem változtat a kormány stratégiát, igen nagy bajnak nézünk elébe. Nem, nem így van, mert igen nagy bajnak egyébként is elébe nézünk. Katasztrófát akartam írni, arrafelé haladunk. Nyugodalmas szép álmokat mindenkinek!

Mai cikkeink:

De miért sértődnek meg Tiborcz és Mészáros helyett?

Sorsdöntő hónapok elé nézünk

Elképzelem azt az önelégült vigyort

Ha lenne pénz, akkor nem lenne maszatolás

Mert a kórházi dolgozó képtelen a szabályok betartására?

Daliás termete kitakarja a valóságot

Hideg és háború

Pap vagyok én

Fénylő piramisok árnyékában

Egység

Kiemelt kommentek:  Úgy olvastam egy kommentben valahol, hogy a királyság előtti emútnyócévbe is vót ilyen nyugdíjemelés. Mármint, hogy pont ilyen. Én azóta se vagyok abban a korban, de azért csak kíváncsiskodnék . Most akkor úgy néz ki, hogy a régi időkben is történelmi léptékű tetteket hajtottak végre, vagy a mostani csak az indigót fűzte be a lapok közé ? De akkor hol marad a katarzis ?😂😂😂 (Eva)

A gondosan felépített oka annak, hogy „létrejött” az Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja, az az, hogy majd odaírnak valami általuk kreált számot, amivel szembeállíthatják a saját „nemzetvédőkormány” általi ráfordítás ellenőrizhetetlen (ül elköltött), jóval nagyobbra felfújt számait, hadd lássa a nép, „az isten adta nép”, micsoda áldozatokat hozott a Fidesz kormány, és persze a nemzet védőatyja az egyélőisten! (Imre)

A legszebb ebben a „járványt ne használják politikai célra” dumában, hogy miközben a Parlamentben a Dick(tátor) azt mondta, hogy azért nem teszik kötelezővé a maszk viselését, mert nem tudnak eleget biztosítani, Simicskó Újbudán saját arcképes csomagolású maszkokat osztogat. Az, hogy hánynom kell ettől a csürhétől, már dicséret. (Judit)

Kínomban csak röhögni tudok, (már az összeszarás sem megy), a parlamentben arról pofáznak a mocskok, hogy a szocik a válság idején elvették a 13. havi nyugdíjat, ők meg visszaadják a válságban. Úristen! Elinflálták, elértéktelenítették legalább 30%-kal a nyugdíjakat és jövőre, jövő utánra meg még az utánra ígérnek 13. havit részletekben és ez nekik visszaadás. És kezdődik a hálaima a sok megetetett kis hülye részéről. (Kolozsi)

Óhhh, hogy én mekkora egy marha vagyok. Mégiscsak nagy tétekben kellett volna fogadnom arra, hogy semmi nem fog történni. Tudtam, hogy ez a faszi arra játszik, hogy munkaerőhiány volt, mielőtt beütött a szar. Szerintem már dörzsölgette a tenyerét, hogy a vírus majd megoldja a gondokat. Bezár egy csomó munkahely, lesz miből emberekkel feltölteni az üres helyeket. Aki meg nem mozdul más irányba az dögöljön meg. Pedig milyen fasza esztergályos lenne egy műkörmösből. Tisztára mint az egyik átkosban a sok átkos közül. Most meg verhetem a fejem a falba, pedig ez egy tuti Victory tip volt. (Zoltán)

A nap kommentje Gábortól:

Ahhoz is kell ám egy szekérderéknyi mentális zavar, hogy valaki arccal – nem is kicsivel (!) – felvállalja ezt a „13. havi nyugdij” dumát.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.