Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ilyen könnyen eltörölhető a múlt?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Publicus Intézet friss felméréséből kiderült, hogy a magyar nép zabálja a kormánypárt járványkezelését. Olyannyira, hogy ha most lennének a választások, újabb kétharmardot szerezne Orbán pártja. Persze nem kell mindent elhinni a közvéleményt kutató intézeteknek, de ez azért számomra mégiscsak ijesztő, azt figyelembe véve, hogy pontosan tudni lehet, hogy a járvány még igazán el sem kezdődött az országban, de a gondok már bőven megjelentek. A Népszava megbízásából készült felmérés szerint mindössze 38 százalék nem szereti, ahogy az országban mennek a dolgok. Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon sikerült teljesen elfelejteni az elmúlt 10 évet? Vagy csukva tartottuk a szemünket, amikor Orbán lényegében megpróbálta megkaparintani a teljhatalmat a veszélyhelyzetre hivatkozva? Az sem zavaró, hogy ezt a teljhatalmat egy-két napon belül meg is fogja szerezni és lényegében azt tehet majd, amit csak szeretne (holott már eddig is azt tette, de így sem volt elég)?

Úgy tűnik, teljesen mindegy, hogy miként kezeli a – konkrét feladatra egyébként még egyáltalán nem tudni mennyire alkalmas – kormány a járványhelyzetet, abból csak ők profitálhatnak. Ez azért van így, mert lévén, hogy ők a kormányzópárt, egyedül nekik van hatalmuk ahhoz, hogy meghozzák a szükségesnek ítélt döntéseket, és megvédjék a polgárokat. Ahogyan az elmúlt tíz évben is folyamatosan megvédték őket, leginkább a nem létező ellenségektől. Ha érkezik maszk és lélegeztetőgép, az Orbán Viktornak köszönhető. Minden, de tényleg minden a Fidesz sikere, az más kérdés, hogy már most is tisztán látszik az adatokkal való machinálás. Már most tudni megfertőzött orvosokról és nővérekről – ez persze máshol is bőven előfordul, csak ott nem tagadják le –, és az is jól látaszik, hogy a magyar kormány egyszerűen nem hajlandó eleget tesztelni. Nem én mondom, a szakemberek mondják. Bár ha sok a teszt, akkor sok lesz a fertőzött is, az meg ugye nem néz ki olyan jól.

Orbán magát ezúttal is hősnek állítja be, ami még úgy is működik, hogy olyan kétségbeejtően dilettáns emberek veszik körül, mint Müller Cecília, Kásler Miklós vagy Kovács Zoltán. Ha ilyen intézkedések hatására is emelkedett az elégedettség és a fideszes pártszimpátia az országban, akkor szinte mindegy is, hogy mit csinál Orbán. A nép hiszi, hinni akarja, hogy a Fidesz mindent az emberekért tesz. Még mindig hiszünk a csodákban, annak ellenére is, hogy ott a valóság a szemünk előtt. De ezt nem csak én mondom, hanem szintén a Népszavának csütörtökön nyilatkozó Síklaki István szociálpszichológus például, aki szerint vészhelyzetben az emberek zöme hinni akarja, hogy a kormány sikerrel oldja meg a problémát.

Nincs az a rossz intézkedés, amely egy vezető bukását okozhatná. Nézzük csak meg Trumpot vagy Johnsont. Noha utóbbi még a mérsékelten populisták táborához tartozik, előbbiről ez semmiképpen sem mondható el. Szerintem ha egy papagáj lenne Trump helyében, az is hasonló eredményeket lenne képes felmutatni jelen körülmények között. Szinte minden megnyilatkozása nevetséges vagy egyenesen közveszélyes, ennek ellenére is növekedett a népszerűsége. Teljesen mindegy, hogy az egyik felelőtlen kijelentése – miszerint a klorokin nevű szer hatásos a koronavírussal szemben – legalább egy ember halálát okozta és többeket kórházba juttatott. Az is mellékes, hogy azt állította, nincs szüksége New Yorknak több lélegeztetőgépre, mint amennyivel rendelkeznek, majd látva, hogy mekkora a gond, arra kötelezte a General Motorst, hogy azonnal lásson neki lélegeztetőgépeket gyártani.

Ugyan Jair Bolsonaro esetében felmerül, hogy annyi hibát követett el és követ el a mai napig, hogy meginoghat a hatalma, látva az emberek teljes vakságát, már ebben sem vagyok biztos. Értem, hogy hinni akarjuk azt, hogy a kormányaink minden tőlük telhetőt megtesznek értünk, megvédenek, de ha ennek ellenkezőjét látjuk, hogy nem vagyunk képesek ezt számításba venni? Vagy ez nem fontos, hiszen veszélyhelyzet van? A logikus gondolkodás megszűnik létezni ilyenkor? Tényleg nem értem ezt a helyzetet, pedig próbálok reaálisan gondolkodni. Veszélyhelyzet van, ez tény. Mint ahogy az is tény, hogy a különböző kormányok felelőssége az általuk szükségesnek ítélt döntéseket meghozni állampolgáraik védelme érdekében. De ha egy kormány például elbaltázza, elrontja, vagy legalábbis megkérdőjelezhető, átláthatatlan intézkedésekkel veszélybe sodorja a vírus elleni harcot, akkor miért hisznek még mindig az emberek a csodákban? Miért tapsolják meg a kétes, káros, lassú intézkedések sorát?

Bízni persze lehet a csodákban, de a mi esetünkben arról a kormányról, amely 10 évig elsősorban a saját állampolgárai kizsebelésével volt elfoglalva, nehezen elképzelhető, hogy néhány nap vagy hét leforgása alatt megváltozik és úgy dönt, hogy mostantól aztán tényleg az emberek érdekében tesz mindent. Egyetlen vírus aligha írja felül a múltat. Ami történt, az megtörtént, ezt nem lehet(ne) elfeled(tet)ni még egy ilyen helyzetben sem. Ne legyünk már ennyire vakok.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.