Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vihar előtti csend

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyarország ma reggeltől követi a brit példát és olyan kijárási korlátozást léptet életbe, amely lényegében alig változtat az eddigi helyzeten. Nem az olasz vagy spanyol tényleges kijárási tilalmat követik, hanem azt, amelyet a szigetországban léptettek életbe pár nappal ezelőtt, és amely miatt egyébként egyre többen panaszkodnak. Törvényileg ugyanis indokok tucatjaival hagyhatjuk el a lakásunkat, ezzel is továbbadva a vírust. És igen, sok üzletben betartják a másfél méteres távolságot és valóban sokan otthon maradnak, ha munkájuk végezhető egyébként a négy fal közül is, azonban semmi garancia nincs arra, hogy ez elegendő lesz. Magyarországon a mai napig nem történik kellő számú tesztelés, ezért a tényleges számokkal sem vagyunk tisztában.

Az egészségügyi rendszer egyszerűen nincs olyan állapotban, hogy abban nyugodt lelkiismerettel megbízhassunk. És nem az orvosok, nővérek vagy ápolók miatt, hanem azért, mert az elmúlt 10 évben – noha korábban sem volt túlságosan acélos – GDP-arányosan egyre kevesebb pénzt fordított erre a kormány. A dolgozók fizetésének valódi megemelése helyett vagy új eszközök és legalább az alapvetőnek számító készletek (például fertőtlenítőszerek) biztosítása helyett stadionok épültek országszerte. Háziorvosok, nővérek és egészségügyi szakemberek ezrei tűntek el az országból. A helyzet már a járvány megjelenése előtt is borzasztó volt, nem hiszem, hogy érdemes azzal áltatni magunkat, hogy miközben majdnem mindenhol máshol igen, itt úgysem fog nagyszámú beteg egyszerre rázúdulni erre a roskadozó rendszerre. Egyedüli szerencsénk, hogy itt később jelent meg a vírus, ezért tanulhattunk más országok hibáiból, noha messze nem fogadtunk meg minden tanácsot.

Jó egy hónappal vagyunk Olaszország, Spanyolország és Franciaország mögött, ezért nem szabad abba a téves álomba ringatni magunkat, hogy az eddigi alacsony halálozási szám a kormány zseniális munkájának köszönhető, és nyugodtan hátradőlhetünk. Arról van szó, hogy időben le vagyunk maradva, ami persze óriási szerencse is egyben, azonban ez nem szabad, hogy elhitesse velünk: itt nincsen probléma. Mert ameddig szinte bármilyen mondvacsinált okkal kimehetünk a szabadba vírust terjeszteni, ha csökkenteni is lehet az esetek számát, egyáltalán nem biztos, hogy ez elegendőnek bizonyul. Ez heteken belül ki fog derülni, mint ahogy már Románia esetében is jól látszik, hogy annak ellenére is, hogy ott valódi kijárási tilalmat vezettek be, az esetszámok most kezdtek csak el növekedni igazán. Ennek legfőbb oka, hogy ott egy héttel korábban már megjelent a vírus.

Azt se gondoljuk tévesen, hogy mivel a meghozott intézkedések elegendőek, ezért nem kell a nyugati országokban látott katasztrófától tartani. Nem pánikkeltés a célom, de jobb ha felkészülünk a legrosszabbra, akkor ugyanis könnyebb lesz megbirkózni a valósággal. Még bőven a vihar előtti csend fázisánál tartunk, ezért nem annyira meglepő, de nem is érdemes következtetéseket levonni abból, hogy ilyen kevés bizonyított esettel találkoztunk még csak. Ebben persze közrejátszik a tesztek átláthatatlan elvégzésének módja, alacsony száma és a statisztikákkal való játszadozás, de még ha ezt nem is számoljuk, akkor is tudni lehet, hogy messze még a legrosszabb időszak. A kontinens lényegében két részre szakadt: a nyugati felének jelentős része esik át elsőként a járványon, majd hamarosan mi következünk. Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Románia és a többiek.

Úgy vélem, mindannyian sorra kerülünk, hiszen ma már nincs a Földön egyetlen olyan ország sem, ahol még nem lenne jelen a járvány. Ez a vírus szinte mindenki képzeletét felülmúlta és ez alatt tapasztalt orvosokat, ebola járványt megélt szakértőket is értek. A világ legfejlettebb egészségügyi rendszereivel és legjobb eszközeivel rendelkező országokat is térdre kényszerítette a Covid-19, ami biztosan meg fogja változtatni az életünket világszerte.

Ezek után remélhetőleg soha többet nem fogunk alábecsülni egyetlen egy járványt sem. Emlékszünk még azokra a hangokra, amelyek szerint ez csak egy influenzajárvány? Nos, ezek a hangok elcsendesedtek, a tragédiák sora ugyanis mindannyiunkat megleckéztetett.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.