Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez nem brit büszkeség, ez teljes idiotizmus

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egyszerűen borzasztó azt látni, hogy a fejlett Nyugathoz tartozó országok vezetőinek egyike-másika teljesen hülyének nézi az embereket. Most itt ki lehetne emelni Donald Trumpot – amiért hagyta, hogy New York lényegében háborús övezetté változzon –, de úgy érzem, közelebb áll hozzánk az, ami az Egyesült Királyságban történik. Sokan élnek, vagy éltek ott életük valamelyik szakaszában, arról nem is beszélve, hogy London lett az egyik legnagyobb magyar város az elmúlt években. Az, ami a Brit-szigeteken történt és történik, elkeserítő. Kezdve a Brexit körüli szerencsétlenkedéssel, most pedig a kormány hasonlóan szürreális víruskezelésével. A miniszterelnök, Boris Johnson előbb nyájimmunitást akart kialakítani az országban, de idővel rájött arra, hogy annak elég sok áldozata lenne, ezért végül a társadalom egyre erősödő nyomására beadta a derekát és bejelentette a kijárási tilalmat.

Az egy dolog, hogy Nagy-Britanniában még sportolni is ki lehet menni – ilyenre máshol tudtommal nincs példa nem csak Európában, de a világon sehol kijárási tilalom esetén -, de emellé még azt is teljesen komolyan gondolják, hogy ők mindent, de tényleg mindent jobban tudnak. Az ember csak megmosolyogná a hírt, ha nem lenne teljesen komoly az, amit csak a tegnapi napon művelt a kormány. Kezdjük az elején.

Nagy-Britannia láthatja, ahogy egy „harapásnyom” látszik a koronavírusos esetek felfelé ívelő görbéjén, amely a nemrégiben hozott beavatkozásoknak köszönhető. Ilyen volt a csoportos találkozások korlátozása, és a közösségi távolságtartás bevezetése is. (mondta ezt egy felelős, egészségügyi értelemben kompetens szereplő – szerk). Szemtanúi lehetünk egy pár pozitív fejleménynek. Azt várjuk, hogy a görbe elkezdjen lefelé haladni. (Dr. Jenny Harries, tisztifőorvos-helyettes)

Ez már a hír megjelenésekor – pedig a The Guardian hozta le, nem a Metro nevű bulvárlap – is orbitális marhaságnak tűnt, hiszen Olaszország 20 nap után gondolta azt, hogy végre látja a kijárási tilalom bevezetésének hatásait (egyelőre úgy néz ki, hogy tévedtek, pedig ott valóban szigorúak a szabályok), erre jön a brit vezetés és teljes komolysággal nyilatkozzák azt, hogy 2-3 nap alatt náluk már jelentkeznek az eredmények? Hát kik töltenek be ott vezető szerepet, fontos funkciókat? Mert az, hogy a magyar féldiktatúrában képtelenek előásni egy valóban szakmájához értő tisztifőorvost, az egy dolog, de hogy ez nem megy már a briteknél sem? Jenny Harries még nem hallott lappangási időről? Vagy nem követte az olasz, spanyol eseményeket? Komolyan nem értem, mégis miről beszéltek akkor, amikor komolyan kijelentették, hogy eredményeket látnak.

Az pedig, hogy ordas baromságot sikerült kinyögniük ezeknek az elviekben felelős szakembereknek, pár órán belül hivatalosan is bebizonyosodott, amikor is kijöttek a friss számok a koronavírus-fertőzöttekkel kapcsolatban. Pedig nem kellett óriási jóstehetség ahhoz, hogy az ember megtippelje azt, hogy egyértelmű növekedést fogunk majd látni a számokon.

Az Egyesült Királyság nemhogy a csökkenés fázisának közelében sincs, de még csak az emelkedés kezdetén is alig jár. Londonnak két hetet adnak az ott dolgozó, valódi szakemberek, ameddig össze nem omlik az ottani egészségügyi rendszer, eközben pedig országszerte kórházak tucatjai könyörögnek azért, hogy a kormány oldja meg a védőfelszerelések elosztását és küldjön lélegeztetőgépeket, mert heteken belül súlyos lesz a helyzet. De nem, a brit kormány, követve Olaszország és Spanyolország hibás példáját, alulbecsüli a járványt, ezzel emberek ezreinek életét kockára téve. Johnsonék meggyőződése, hogy ők egyedül is képesek megoldani a problémát. Egyrészt mindent jobban tudnak, mint mások, másrészt pedig nekik nincs semmi szükségük arra, hogy segítséget kérjenek. Hogy ezt miért mondom?

A Downing Street elutasította, hogy részt vegyen az EU közös projektjében, amelyben életmentő lélegztetőgépek beszerzését tűzték ki célul a koronavírus-fertőzöttek ellátásához. Ennek oka az, hogy az Egyesült Királyság már nem az EU tagja, továbbá mi saját magunk próbáljuk megoldani a problémát.

Ahelyett tehát, hogy a britek összefognának az EU-val, inkább visszautasítják az együttműködést, hiszen ők jobban tudnak mindent. A porszívógyártásáról híres Dyson cég már megtervezte saját gyártású lélegeztetőgépét, amelyből 10 ezer darabot rendelt a brit kormány. Igen ám, csakhogy a Dysonnak semmiféle tapasztalata nincs egészségügyi eszközök gyártása terén, ezért óriási lutri az, hogy az egyébként dizájnosan kinéző lélegeztetőgépek valóban alkalmasak lesznek-e a feladatara. A brit kormány is csak akkor fizet a gépekért, ha azok átmennek a teszteken, és valóban beválnak. Már csak egyetlen probléma maradt: nemhogy hónapjaik, de heteik sincsenek arra, hogy kísérletezgessenek, hiszen a vírus már egy jó ideje tombol az országban.

Itt mutatkozik csak meg igazán az, hogy egyes vezetők képesek a saját állampolgáraikat kísérleti egerekként felhasználni. A britekre – akár jobboldali, akár baloldali szavazók – ugyanúgy érvényesek a fizika törvényei, vagyis az, amit Olaszországban, illetve Spanyolországban megtörtént, vélhetően hamarosan már nem csak egy távoli ország tragédiája lesz, hanem a sajátjuk. Ameddig ugyanis az ország vezetése nem látja be, hogy minden, de tényleg minden segítségre szüksége lesz amellett, hogy hallgat mások tanácsaira, addig tényleg csak imádkozni lehet, hogy minél kevesebb halálos áldozattal vészeljék át ezt a helyzetet. Az, amit Johnson művel, nem a brit büszkeség megtestesülése, hanem az abszolút idiotizmus kát lábon járó iskolapéldája.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.