Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Biztosan felkészültünk?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó estét kívánok! A koronavírus-járványban elhunytak száma tovább emelkedik Magyarországon (ma négyre nőtt az áldozatok száma), azonban a kijárási tilalom bevezetése továbbra sincs kilátásban. A kormányzat pontosan látja, hogy mivel néz szembe, mégis azt az utat választotta, hogy az utolsó pillanatig vár a döntés meghozásával. Ezen az úton jár egyébként az Egyesült Királyság is, ahol az élet úgy megy tovább – azt leszámítva, hogy lerabolták a boltokat, de olyannyira, hogy már nővérek könyörögnek, hogy hagyjanak nekik is valamit, mivel a 48 órás műszakjuk után kvázi nincs mit enniük –, mintha semmi sem történt volna. A klubok teli, az utcákon ezrek élvezik a hétvégi partizást és a pub-élet sem állt le. Nyoma sincs annak, hogy a brit kormány az elkövetkezendő napokban szigorítana a rendelkezésein, ami továbbra is egy óriási lutri. Ha Johnson ötlete beválik, akkor nagyot nyer vele, ha viszont baklövésnek minősül a terve, úgy ezrek, tízezrek halhatnak meg a szigetországban.

Irán jó példa arra, mi történik ha egy ország – de legalábbis annak lakosai – nem veszik komolyan a fenyegetést és lényegében hagyják, hogy a vírus elterjedjen országszerte. Hivatalosan ugyan mindössze 1443 halottról számolnak be, nincs viszont olyan nemzetközi hírügynökség vagy szakértő, aki elhinné ezeket a számokat. Ezek sokszorosa lehet a valóság, ami megmagyarázza azt is, hogy miért voltak kénytelenek tömegsírokat ásni az ország egyik legnagyobb városának temetőjében. Olaszország a jó példa arra, hogy mi történik, ha későn kapcsolunk. A hivatalos számok még ott sem feltétlenül takarják a valóságot, mivel sokan még a teszt elvégzése előtt halnak bele a betegségbe. Úgy tűnik, a katasztrófa egyre inkább elkerülhetetlen, és még azt sem lehet mondani, hogy hamarosan elérkeznénk a megpróbáltatások végéhez.

Olaszországban március 17-23 közé jósolták a vírus terjedésének csúcspontját, azonban ha minden így halad, ez csak és kizárólag Észak-Olaszországra lesz igaz, onnan ugyanis a kijárási tilalom elől sokan a déli régiókba menekültek, ahol az egészségügyi ellátás színvonala meg sem közelíti az északiét. Eddig nem lehetett híreket hallani arról, hogy tovább terjedt volna a járvány északról, de a friss számok azt mutatják, hogy sajnos ez a helyzet. Szakértők a megbetegedések cunami szerű emlkedésére számítanak délen is, ami még a jelenleginél is brutálisabb helyzetet hozhat létre az országban. A korábbi pár tucat esetből több száz lett pár nap leforgása alatt, ami jól mutatja az emberek felelőtlenségét. Itt Spanyolországban ugyanez történt, amikor a kijárási tilalomtól félő madridiak tízezer számra indultak meg délre, a tengerparti nyaralóikba.

Jelen állás szerint a spanyol gócpont Madridban van, azonban látva az olasz helyzetet, ugyanez itt is megismétlődhet, ráadásul úgy, hogy mi még jócskán az elején járunk. Ezeket csak azért mondtam el, mert Magyarország még a két mediterrán államhoz képest is jócskán le van maradva időben, ezért még lenne lehetőség a cselekvésre. El lehetne rendelni a kijárási tialalmat – noha már sok budapesti napokkal ezelőtt leutazott a Balatonra – és be lehetne végre zárni az olyan helyeket, amelyek nyitvatartása nem nélkülözhetetlen. A kormánypárti sajtó arról cikkezett az elmúlt napokban, hogy micsoda hibákat követett el Olaszország, valamint Spanyolország, amikor nem kapcsolt időben. Erre itt van Magyarország, amely látja a helyzet súlyosságát maga körül, mégis sokan úgy hiszik – leginkább a kormány részéről, hiszen a lakosság könyörög azért, hogy legyen végre kijárási tilalom -, hogy minket ez nem fog olyan súlyosan érinteni.

A bergamói kórház dolgozói beengedték a Sky News stábját, hogy megmutassák a világnak, mire érdemes felkészülni. Úgy vélem, Orbán Viktor és kormánya egyelőre még nem találkozott a felvétellel, már csak azt remélem, hogy hamarosan fognak.

Mai cikkeink:

Jelentés Mocsárfalváról

Csak együtt sikerülhet

Európában elmaradt a forradalom

Tizenegy betű

Orbán Balázs: A kormány matematikai és virológiai alapú modellezés keretében nézi, hogy milyen intézkedések lehetnek szükségesek

Megalázottak?

Kerékpárral a jövőbe

Felelőtlen hétköznapi víRusnyák

Dal az iskoláról

A hatalom természete nem változik meg attól, hogy veszélyhelyzet van 

A mai nap menő kommentjei:

Igazából, ha itt tett valaki, valami pozitívat, azok az egészségügyiek, az öntevékennyé váló pedagógusok és a civilek voltak. Ahonnan én nézem, ártunk és ormányunknak még mindig a sajtó elleni fellépés a legfontosabb, mással nem is igazán törődik. Legfeljebb, vírusra hivatkozva próbálja magát méginkább bebetonozni. Nembuzeráns Máté most követeli, hogy az ellenzék is szavazza meg négyötöddel, a vészhelyzet bevezetését. Holott a közönséges egészségügyi törvény szerint is bármilyen szükséges intézkedéseket be lehet vezetni.(Agador)

Tulajdonképpen ezt utálja a fidesz, az összefogást, kiviláglott ez a menekültügy kapcsán is 2015-ben. Összegyűjtötték és tárolták a menekülteket ellátás nélkül. A civilek nélkül kitört volna a lázadás. Most is a civilek segítik az embereket, ami szintén a kormány dolga lenne. A gyógyítás az orvosoké,.A kormány feladata csak a gyógyításhoz való felszerelések biztosítása és a normális tájékoztatás lenne Az a 10 operettcsoport inkább a néppel törődne, ne a vírussal, mivel hogy ahhoz úgy sem értenek.(Transzporter)

Reggel a nemzeti főész előadta a rádióban, nem igaz, hogy nincs elegendő eszköz, mert de van, és majd szükség esetén ki is fogják osztani. Ezt próbálom azóta is értelmezni, de nem nagyon sikerül. Mikor van a szükség?(Melinda)

Gulyás szerint a maszkokért most „szabadrablás” megy – ha ez igaz, a kormánynak gyerekjáték lesz a beszerzés, nagy gyakorlatuk van a témában. (Dávid)

A nap kommentje pedig Judittól:

Látta valaki Csányit, Gázos Malacavan Lölöt, Kósa mamát húst, lisztet, netán zöldséget osztani? Övék a legnagyobb húsüzem, ill. termőföld. Nem kellene valamit visszaadni nekünk, azután, hogy egy évtizedig olyan gavallérosan támogattuk őket az adónkból?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.