Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az önfényezésen kívül van még valami a tarsolyban?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Beérni látszanak a felsőoktatás nemzetközi beágyazottságának erősítését, a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer hatékonyságának növelését célzó kormányzati erőfeszítések – hangsúlyozta pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a héten megjelent Quacquarelli Symonds nemzetközi felmérés 2020-as szakterületi rangsorait értékelve. – Magyar Nemzet

Bódis József kissé eltévedhetett, hiszen lehet, hogy a külön szakmákra lebontott listán épp valóban történt is valamiféle javulás, általánosságba véve mégis tovább folytatódik a magyar felsőoktatás hanyatlása. Év-év után érünk el egyre borzasztóbb eredményeket és csúszunk le a legfontosabb listákról. Ma már sokszor az is siker, ha a világ 1000 egyeteme közé bekerül 1-2 magyar is, miközben pár évvel ezelőttig a legtöbb jelentős hazai egyetem ott volt. Azonban azzal, hogy nem csak a felsőoktatást, de már az általános iskolai és gimnáziumi oktatást is teljességgel tönkreteszi a kormány, elkerülhetetlenné vált az is, hogy a kevesebb hasznosítható tudást magukkal vivő diákok még rosszabb teljesítményre lesznek csak képesek, az alulfizetett tanárokkal és oktatókkal teli, államilag befolyásolt egyetemeken.

Mióta az a nagyszerű ötlete támadt a kormányzatnak, hogy az egyetemek helyett inkább a szakképzésbe terelik a fiatalokat, ezek a számok is csak romlani látszanak. Mert ugyan valóban szükség van szakképzett ácsokra, hegesztőkre és villanyszerelőkre is, ugyanúgy szükség van diplomás szakemberekre is. A CEU amerikai diplomát kiadó szakának Bécsbe üldözése igen sokat rontott a hazai egyetemek besorolásán, hiszen a „Soros” egyetem rendre a legjobbak között végzett. De a romló PISA tesztek és a szinte teljes társadalom és szakemberek által is egyaránt elítélt új NAT sem kongatta meg a vészharangokat kormányszinten, sőt.

Mint ahogy az Bódis József nyilatkozatából is jól látszik, szerintük beérni látszanak a kormányzati erőfeszítések. Hogy mit mond a szakma, a diákok és oktatók, egyetemi professzorok és tudósok, az nem számít. Van nekik ugyanis professzor doktor Kásler Miklósuk és egyéb zseniális elméik, akik nem látnak semmiféle problémát a tönkretett magyar oktatásban, sőt, azt sikerként értékelik. Bár ez lenne a valóság és nem az, hogy egyre több fiatal hagyja el ezt az országot, annak élhetetlensége miatt. Itt már nem is a fizetésekre érdemes csak gondolni – hiszen azok a gazdasági fellendülés miatt valóban sok helyen emelkedtek – hanem arra a környezetre ahol kénytelenek élni ma a magyar fiatalok. És a nem annyira fiatalok is.

Mert lehet, hogy a kormány megpróbálja őket mindenféle csokkal és babaváró támogatással hazacsábítani, csak hát ez nem működik. Nem működik, mert a rezsiutalványhoz hasonlóan ez időszakos megoldás, nem pedig egy rendszerszerű, jól átgondolt változtatás. Miért is jönne haza az a Németországban, Angliában, vagy Hollandiában élő fiatal, aki évek alatt kiépítette egzisztenciáját külföldön, jól érzi magát egy olyan országban, amely megbecsüli és már a családját is oda tervezi? A magyar kormány a még régiós átlagnál is alacsonyabb fizetés ajánlatával, a rothadó oktatási és egészségügyi rendszerével, a rossz családpolitikájával nem fogja hazacsábítani ezeket az embereket.

A már külföldön élők valóban tájékozódnak is a valóságról, ők nem az M1 hazugságain nőttek fel és nem töltöttek ki vélhetően egyetlen nemzeti konzultációt sem. Tisztában vannak a valósággal és már csak ezért sem értem, hogy ez a fenti kijelentés mégis kinek szólt? Mert lehet, hogy a kormánytagok és a Fidesz szavazók elhiszik a hazugságaikat, csak hát nem ők azok elsősorban, akik épp egyetemet választanak a tanulmányaik folytatására. A fiatalokat egy 22 éves, tapasztalat nélküli, már nyíltan hazudni képes személy próbálja meg megérteni és tolmácsolni a kormány felé. De ha esetleg a fiatalok üzenete nem jutna el Rácz Zsófián keresztül, akkor most üzenném a kormánynak, hogy a fiatalok nem hülyék, legyenek szívesek mást hülyére venni. Addig is sok sikert kívánok az önfényezéshez, kár, hogy attól még nem lesz Magyarország jobb hely.