Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Faék

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Kössz! Igazán nagyon rendes dolog, az irodalmat tanítók könnyekig meg vannak hatódva. Méghogy ósdi, poros lesz az irodalomtanítás az új Nemzeti Alaptantervvel! Megmondta a Hajnal Gabriella, a tervezetért felelős miniszteri biztos, hogy nem kell nagyon rinyálni, majd a kerettantervben benne lesz Kertész Imre meg Ottlik Géza. És lőn, az úgyis lett, szavahihető ember a Hajnal, érti a dolgát. Csak azt nem érti, ha a 11-12. évfolyam tananyagában már tényleg szerepel Ottlik Gézától az Iskola a határon és a Buda, illetve Kertész Imrétől a Sorstalanság a felsorolásban, mi a bánatos lófejnek maradt benne Vass Albert, Herceg Ferenc és a fasisztákkal kokettáló Nyírő József. Mert hogy értékében az előbbiekkel egyik sincs egy súlycsoportban: a rohadt narancs ehetetlen, nem lehet összehasonlítani a pirosló, ropogós szőlőszemekkel.

Kössz! Ám attól, hogy egyetlen szeplőt levettek a Nat nemzeti keresztény nagy arcáról, attól az még nem szépül meg. Mert például az egész szerkezet rogyadozik a rá nehezedő túl sok, benne felesleges; nem korszerű információt, tudást és hasznosítható ismereteket tartalmazó tananyagtól. Csak Kásler doktor állítja az ellenkezőjét. Kössz! Doktor úr, messze van még mindig Európa.

Messzebb, mint Ámerika. Konkrétan nem a földrajzi távolságra gondoltam, hanem van az úgy, amikor a politikusok eszét nem kilométerekben kell mérni. Főleg, ha olyasmibe pofáznak bele, amiről halvány lepkeszellentés fogalmuk sincs – hátméghogy elég kínos szakmai döntésekbe belekotyogni. Minálunk ebben rohadt jó az Orbán-slepp, azt nem tudom eldönteni: mi vagyunk-e jobbak ebben vagy Ámerika Donald Trumppal. Mindenesetre Trump is szépen elbír a gyűlöletkeltéssel. Amikor Colorado Springsben megkérdezte a tömegtől, hogy Milyen rossz volt az Oscar-díjátadó ebben az évben? fújolás volt a válasz. Nyilván az övéi között volt nagyon bátran szellemes. Mintha itthon lennénk. Mondtam én, hogy Ámerika és Orbán új haverja nincs is nagyon messze. Trumpnak nem tetszik a többszörös Oscar-díjat elnyert Élősködők dél-koreai alkotás – írja a 24.hu.

A nyertes egy dél-koreai film, mi a franc ez az egész? Elég bajunk van Dél-Koreával, a kereskedelmet illetően, erre még a legjobb film díját is nekik ítélik oda. Jó film volt? Nem tudom. Nem kaphatnánk újra valami olyasmit, mint az Elfújta a szél?

  • Margaret Mitchell 1936-ban megjelent Elfújta a szél című regényét, melyből Victor Fleming készített filmet, számos kritika érte a fekete rabszolgák és fehér uraik közötti kapcsolatok ábrázolása miatt. A történet 1861-ben, Észak-Georgiában indul, ahol még javában virágzik a rabszolgatartó Dél.

A Neon, a Parasite észak-amerikai forgalmazója a Twitteren reagált Trump kijelentésére. Érthető, nem tud olvasni – írták, mellyel arra céloztak, hogy az amerikai elnök nem érti a feliratos filmet. Na látják, nem kell ahhoz valamit konkrétan látni, elég, ha szórja a gyűlöletet, mint szél a konfettit. Politikusoknál elég gyakran bajjal jár az ész, ha nem sok van belőle. A gyűlölködés különösen rossz hatással van rá.

Nemzeti faék. Közpénzzel tömve osztja az eszét: melyik író és műve érdemel közpénzt

Így van ezzel Demeter Szilárd nemzeti fő kulturnyikov: olyan egyszerű, mint a faék. Összehozta a magyar írókat, az exportot meg a közpénzt (közpénzen kitartottként). Biztosan olvasták, mi is írtunk róla, de nem tudok elmenni én sem mellette.

„az a magyar író, aki magyar olvasónak, magyarul ír művet és azt szeretné, hogy száz év múlva magyarul olvassák ugyanazt a művet, az az én számomra nemzeti kultúrában gondolkodik. …Vannak olyan íróink, akik rájöttek, hogy vannak olyan témák, amiket ha megírnak magyarul innen Közép-Európából, és lefordítják bizonyos nyelvterületekre, akkor azok már eladható termékek. Ezek az úgynevezett exportra termelő írók, de nem magyar írók.  Csak magyarul írnak, mert nem tudnak más nyelven írni. De nem a magyar olvasókat akarják megszólítani. Ezzel nekem nincs bajom, de úgy gondolom, hogy ezekre az írókra közpénzt nem érdemes szánni.”

A magát főigazgatóként és kormánybiztosként illegető alaknak sem volt mostanában a fején borogatás. Nézzük! Pistike nagyon jól megtanul írni, olvasni az iskolában. Magyarul, és csak magyarul. Aztán, amikor a kezébe kerül A Pál utcai fiúk, és örömmel rágja át magát rajta, senki nem mondja meg neki, hogy Molnár Ferenc exportáló írónk. Az. Pontosan úgy, mint a felcímkézett, doboz facsavar. Hungary export. Igaz, Molnár posztumusz exportőr, akinek a kedvelt ifjúsági regényét lefordították a világ számos nyelvére. Cseszheti, így ő már elveszítette magyar író mivoltát.

Közben Pistike szülei Nádas Pétert, Parti Nagy Lajost olvasnak. Exportálható termékeket. Mert valami olyant tudnak az irodalomból és munkásságukból kínálni a nagyvilágnak a műveiken keresztül, ami nemzetközileg is elismerésre méltó. Közben lesznek nem magyarok – az egyszerű faék zseni szerint.

De ennél van nekem még sokkal nagyobb  dilemmám, ha már Demeter. Az importra írók. Ki az, aki engem magyar olvasóként akar aljas szándékból megszólítani? Úgy, hogy csak a magyart bírom írni, beszélni és olvasni. De hát lefordítják nekem a műfordítók. Importálják. Szabad-e nekem ezután a Nobel-díjas Mario Vargas Llosa, Gabriel García Márquez, José Saramago műveit olvasnom, vagy ezek az utált migráns írók. Akik elveszik a helyet a magyarok könyvespolcáról. Úgy mint: Wass Albert, Hedwig Courths-Mahler és a híres kortárs költő, L. Simon László (büdös vagyok
meg kell fürdenem! / kimosnom a seggemből az elmúlt három nap papírdarabjait); netán Mao Ce Tung spirituális atombombának titulált Vörös könyvecskéje. Takaró Mihály szíves ajánlásaival.

Kezembe vehetem-e a Száz év magányt, a Közönyt, az Érik a gyümölcsöt, az Anna Kareninát, a Sörgyári capricciót, Az angyalok lázadását, vagy az Elveszett illúziókat, a Mario és a varázslót. Rohadt hazaáruló olvasóként. Éppen elkezdtem Bíró-Balogh Tamás: Ha nem volnátok ti. Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei című könyvét. Magyar szerző, magyar költőről, nekem, a magyar nyelven olvasónak. Folytathatom, vagy van valami rohadt, szent ökörszarvnyi kifogásolni való a könyvvel és velem.

Legjobb lesz, ha kitámasztom egy egyszerű Demeter-féle faékkel a világot, ne legyen kérdés: szabad-e szabadon olvasnom a Kárpátok alatt?

Az önök véleménye

Az benne lesz a filmben, hogy kitiltatta a többi úszóiskolàt az uszodàból, amit ingyen hasznàl(t), hogy hànyan kapnak a csalàdban 1000000-t ? A múltja egy részét eltagadja? Így aztàn valóban hiteltelen az egész. (Magicagi)

Ami a sportban egyébként megtörténik mostanában, attól megáll az ember esze. A napokban volt a birkózó Európa-bajnokság, két magyar versenyző tűnt fel ott kimondhatatlan nevekkel, az egyik Grúziából emigrált, a másik orosz, de tán dagesztáni nemzetiségű. Mindkettő friss magyar állampolgár. Biztosan rájuk is nagyon büszkének kellene lennem, csak mert magyar színekben versenyeznek? (Melinda)

Csak a párhuzam kedvéért: Kollár István a saját eszközeivel és adózott pénzéből megcsinálta Alzheimer című filmjét, bemutatandó, mi lenne egy gondoskodó állam dolga. És sorozatot tervez, hogy némi fényt hozzon a sötét alagútba. Erre mondom, letett valamit az asztalra, nem elvett onnan. Hja kérem, az alázatnak is vannak fokozatai. (Lajos)

A szabadlábon lévő Simonka a héten valamelyik nap beállított Hadházy sajtótájékoztatójára-most nem tudom megkeresni hol tartotta-,és kikelt Hadházy ellen! Bájos, nem? (Toleráns)

Kommentár nélkül: “Az emberek többnyire nem nácik. A székelyek emberek. A székelyek többnyire nem nácik. Minden bogár rovar. Viszont Demeter Szilárd egy fasz.” (Hont András Facebook) (Rita)

Volt egy férfi kollégám, az istenadta nagyon csúf volt. De olyan okos és jó ember volt, amikor beszélt valamiről megszépült. (Zebike)

Édesanyám 6 elemit végzett, de több esze volt mint ezeknek a senkiknek. Aporné (József)

Így írtunk mi

Még diliháznak sem rendes

A párhuzamos valóság egy veszélyes dolog

Nem magyar

Kormányszintű tanácstalanság

Dicshimnusz a megújult Nat-hoz

„Nézzünk bizakodva a jövőbe”

Nem rasszista, hanem gazember

Azt hittem

Nem NER. Csak együttműködés

Kérjük, őszintén mondják el a kormány véleményét

A nap kommentje:

Van valami ebben az összegyűjteni a vissza nem küldött leveleket.
De majd azt hazudják, hogy másfél millióan az interneten töltötték ki… Azt meg ki tudja ellenőrizni? (Akos)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.