Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Kapóra jön a kormánynak a tanárok elleni erőszak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Akkor most itt álljunk meg egy kurta, röpke szóra!

Az a pedagógus, akit végtelenül felháborít a „kamerázás” ötlete, nem feltétlenül lusta és pocsék tanár. Ellenben valószínű, hogy rühelli még a gondolatát is annak, hogy minden egyes kimondott szavát cenzúrázzák. Kapóra jön a kormánynak a tanárok elleni erőszak. Nosza, kamerázzunk be mindent. Igaz, hogy attól még aki akarja, úgyis nekimegy a tanárának (mi a különbség a telefonnal rögzített cselekedet, illetve a kamera által felvett között? Semmi.), de legalább jó alkalom megfigyelni, ki nem felel meg a pedagógusok közül dicső kormányunk kényes ízlésének.

De hagyjuk is most a személyiségi jogokat! Fenébe a tanári szabadsággal! (Hol van az már? 2010 óta haldoklik, az új NAT-tal pedig végképp vége lesz neki.) De kérdem nagy tisztelettel: „Osztán mibű?” Miből szereznek be ennyi kamerát? Erre van pénz? Iskolák alapfelszereltségére nincs? Meg festésre? Vizesblokkok felújítására? Kamerára lesz! Mert meg kell védeni a tanárokat! Kell a nyavalyát! Illetve kell, de nem így!

Tessenek már kitekinteni az átkozott Nyugat felé! Mondjuk tessenek tanulmányozni a finn, svéd, dán, brit oktatási rendszert! Tessenek új, értelmes tantervet írni! Nem – már bocsánat! – faszságokat bifláztatni a gyerekkel, hanem korrekt tudást nyújtani. Kreatív, gondolkodni tudó és akaró gyerekeket nevelni. Nem hazafiságra kell nevelni, hanem olyan országot teremteni, amelyet parancsszó nélkül is szeret az ember. Lehet, akkor tán nem lennénk sereghajtók a PISA felmérésben.

Persze, tudom, Soros! Közel 30 év pályán eltöltött év után bizton állítom: ha érdekes a tananyag, ha a gyerek használhatja az agyát, ha nem csak „befogadó”, de aktív részese lehet az órának, akkor nincs fegyelmezési probléma. És nem mellesleg még értelmesen is tölti el a 45 percet. És mielőtt bárki nekem rontana, hogy ja, könnyű az elit iskolában, közlöm, hogy a 30 évből 30-at töltöttem zömében hátrányos helyzetű gyerekek tanításával. Szóval nekem senki ne jöjjön azzal, hogy „az más”! Rohadtul nem más. Csak az ósdi, poroszos tanítási módszerek ma már nem működnek.

Könyörgöm! A XXI. században élünk! Az álszent, műkeresztény tahók pedig a XVIII. század iskoláit akarják visszahozni. Jogos! Minél ostobább valaki, annál könnyebb megvezetni. Különben is, rabszolgaként dolgozni valamelyik fideszes birtokán, gyárában, no, ahhoz nem kell egyetem! Meg semmi más se. Az a fiatal nem fog külföldre menni dolgozni, aki azt sem tudja, mi az a „külföld” vagy „demokrácia” vagy „szólásszabadság”.

Most előre mondom: tőlem aztán bekamerázhatják a tantermememet, akkor is a lelkiismeretemnek megfelelően fogok tanítani. Kirúgnak? Ám legyen! Akkor másképp és máshogyan, de „egész népemet fogom, nem középiskolás fokon, tanítani!”

Kertészné Kormos Noémi