Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vércsere nélkül

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Életkép az orbáni éra földszintjéről. Most még nem megyünk le az alagsorba, mert ott egy másik világ van – még a földszintinél is rosszabb. Két nő áll a buszmegállóban, de csak az egyik beszél, hosszan, felháborodva. A másik csak hümmög. Tétován, de helyeselve minden szóra. Hallgatja egy munkásnő monológját.

– Tudod, ma három kollégámat zavarták el a melóból. Az egyik alig két hónapja van ott, de nem bírja, pedig fiatalember. A másik a csoportvezető asszony, kilenc éve a cégnél dolgozik, és most közölték vele, jobb, ha ő mond fel. Szemetek, éppen ki kellene fizetniük a jubileumi pénzét a tíz évre. Inkább elküldik. Úgy ahogyan azt a férfi munkatársamat, aki most betegállományban van, mert már nagyon megviselte a fizikai munka. A kilenc év alatt tönkrement. Mondta is neki az orvos, hogy akkor ezt a munkahelyet felejtse el. Gondolhatod, csak az én szakomban öten-hatan járnak kezelésre. Megmondta a kisfőnök, hogy jönnek az ukrán vendégmunkások, mert a nagyfőnök szerint vércserére van szükség. Meg az ukránok olcsóbban dolgoznak. B*ssza meg, én pedig megmondtam neki, hogy elküldhettek, de ha nem fizettek végkielégítést, akkor a gatyátokat is leperelem rólatok, érted, a gatyátokat. És nem várom meg, amíg itt rohadok meg, és vércserére szorulok, hogy éljek. Értitek?

Nagyon elkeserítő volt mindezt hallgatni. Az nem derült ki, hogy melyik cégről beszélt a hölgy, de annyi igen, hogy fizikai munkát végeznek ott. Ő is – nőként. És ez nem a világ végén lévő munkahely, hanem egy iparosodott vidéken működik. Úgy, hogy embereknek ad munkát, és emberektől el is veszi a cég. Reklámokkal ígérnek fűt-fát, aztán amikor teljesíteni kellene az ígéreteket, nem történik semmi, vagy gyorsan bekövetkezik a vércsere. Jobb esetben magyar vált magyart, rosszabb esetben jönnek Orbán vendégmunkás migránsai. Nem csak a határon túlról, hanem már Afrikából, Mexikóból. Azt is mondta a gondokat soroló hölgy, hogy a melós természetesen addig jó, amíg gürcöl, amíg befogja a száját. Rángatható, túlórára kötelezhető, és aztán kirakható bármikor. Olyan bérért, ami miatt már az összes környező országban sem emelnék fel a kezüket az emberek.

Arra gondoltam, ezek az igazi életképek az országban, ezek az Orbán-rendszer földszinti szörnyű dolgai. Amiről nem kell tudomást venni. Dolgozzanak, és pofa be. Nem kell tudomásul venni, hogy millióknak nagyon nehéz az életük. Ők a láthatatlan, kiszolgáltatott szegények. Még nem alagsoriak, de jó statisztika növelők, lehet dicsekedni, hogy a foglalkoztatás a legjobb Európában. Ez is. Talán jól gondolom azt, hogy egy nagy cég szociális érzékenységére építeni nem nagyon lehet. Nem akarok általánosítani, nyilván vannak kivételek. Ott a profit számít, minél olcsóbban előteremtve. És van egy csomó település, ahol még ennyi sem jut embereknek. Csak a kín.

Éhbérért. Amikor a modern kori robot teszi tönkre a családokat

Fogalmuk sincs azoknak az embereknek, akik a iskolapadból egyből a bársonyszékeket koptatják, hogy milyen szociális problémákat hoz felszínre a fizikai állóképességet, a pszichés terheltséget kellően meg nem fizetett munka. Az Orbán-kormány hőn szeretett családbarátságában. Hogyan eszi meg a kapcsolatokat a modern kori robot, hogyan lesz a kicsi fiúkból, lányokból életidegen és közömbös fiatal. Mert fáradt, kimerült, stresszes apákat, anyákat várnak naponta haza. Rájuk nem marad idő. Pedig az lenne jó, ha az otthon a nyugalom, a béke szigete lenne – ahová jó menni.

Hol tartunk még mi ettől? Fogynak a tartalékok munkaerőben és megélhetésben. Gyanítom, ez még rosszabb lesz. Mert valamiként igaz lehet, hogy szalagnemzedéket akar a kormány. Pontosan azért, mert leértékelődött a tudás, és most már nemzeti néven facsarják ki egy modern, a korszerű, európai, hasznosítható, innovatív tudásalapon működő iskolákat az alaptantervvel.

Ezért hiába dumál megint Rétvári Bence, akitől már tudjuk, hogy nincs szegénység az országban. Most a legújabb véleménye a Magyar Nemzetnek adott interjújából.

Folyamatosan csökken a szegénység és ezzel párhuzamosan erősödik a középosztály Magyarországon. Az Eurostat adatai szerint folyamatosan nő a fogyasztás, és egyre több család tud szórakozásra, kultúrára is költeni. Egyre többen pakolhatják tele a kosarat bevásárláskor, anélkül hogy aggódniuk kellene az árak miatt. Anyagilag egyre biztosabb lábakon állnak a magyar háztartások. Ráadásul a szegénység általános csökkenése mellett egyre kisebb különbség mutatkozik a legjómódúbb és legszegényebb rétegek között, és egyre kevesebben élnek segélyből.

Tulajdonképpen egyetlen szava sem igaz: a szegénység nem szűnik, emelkednek az árak. Az alagsoriak maradtak ott, ahol vannak. A földszintiek méltatlanul kínlódnak a megélhetésért. Korózs Lajosnak, az országgyűlés népjóléti bizottsága szocialista elnökének más a véleménye.

Közel sem így van. Bár  nőttek a jövedelmek, de ez leginkább a középosztályt érinti. Ráadásul a kormány támogatáspolitikája is a jobb körülmények között élőknek kedvez, a legszegényebbek helyzete viszont régóta változatlan. Kizárólag a jövedelmi viszonyokból levonni következtetéseket nem lehet, annál is inkább, mert valóban a felső középosztály az anyagilag erősödött az elmúlt években, de ennek az lett a következménye, hogy kizárólag abba az irányba fókuszált a kormányzati politika.

Igen, lehet, hogy a jövedelmek növekedtek, de annyira nem, hogy milliók tudják életkörülményeiket rendezni. Valamennyire. Lehetőség, szabadság híján. Tessék arra gondolni, hogy ma hogyan lehet hozzájutni fizetésből lakásra, pihenésre, szórakozásra, utazásra. Nem a CSOK-ra gondolok, mert azzal is a tehetősebbeket segíti a kormány.

Rétvári az újabb büdös maszlagát nem tudja elhitetni. Ez az ország alagsori szegényekből, földszinti vergődő emberekből és emeleti dúsgazdagokból áll. Miért? Mert az embernek nincs értéke, nincs méltósága – csak talán a Fidesz-katonáknak. Még. Aztán majd jöhet egy főnöki utasítás: jobb, ha te mondasz fel/le! Itt nincsen hosszú távon senki biztonságban.

Mégis azt mondom, hogy az jár jobban, aki nem osztozik Orbánék ocsmányságában, erkölcstelenségében. Főleg bűnében. Ki kell bírni valahogyan: iskolában, munkahelyen. Biztonságban, főleg egészségben. Vércsere nélkül. Meddig? Meddig még? És ez a nagyon nem mindegy állapot.

Most röhögj!

Mocsok. Ezt pedig a világ minden Orbán-szotyijáért ki nem hagynám. Sőt, megmutatom a fickó ábrázatát is. Tavaly tavasszal teljes titokban Magyarországra hozta Kaleta Gábor perui magyar nagykövetet a Terrorelhárítási Központ, aki egy nemzetközi gyermekpornográfia hálózat lefülelésekor került a hatóságok látókörébe. A gyanúsítottat letartóztatták, nagyköveti rangjától megfosztották.

„Kaleta Gábor nagyköveti megbízatását a külügyminiszter javaslatára a köztársasági elnök 2019. április 1. dátummal megszüntette. Így további információval nem tudunk szolgálni” – reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Index megkeresésére. Ennek már majd’ egy éve. Tetszettek sunnyogni? Részletek

Az önök véleménye

Juditka! Neki csak a betanított ijesztgetéshez és a nyúljás pacalhoz van lövése. Ha csak fele annyi lenne az IQ-ja mint a derékbősége, már akkor sem lenne fideszes Az a kevés agysejtje azzal van elfoglalva, hogy keresik egymást. (Transzporter)

Sajnos amit eddig is sejtettem, mostmár teljesen biztos: Schiffer ugyanúgy része a „csúnya és gonosz techcégek” tudatipari összeesküvése köré épített, a kormányzati megmondóemberek által bőszen propagált narratívájának, mint az egész agyhalott jobber tábor… Schifferelvtárs pedig Orbánelvtárs után a gyűlöletkeltőket veszi védelmébe… Bezzeg a médiatörvény, KESMA ellen nem hallottam ennyire kikelni magából… Szóval nettó csalódás ez az ember! (Vagyim)

Igen, ezt sokan úgy vélik, hogy „ha” lesz bukás, akkor a Vezér esik akkorát, mint vasorrú bába a mágnesasztalon. Csak azt a „ha”-t, azt tudnám feledni! Nem megy. (Gábor)

Hegedűs Gézának van egy nagyszerű szatírája, A királynét pedig Tiborc öli meg címmel. Lényege, Bánk bán a feudális reakciót képviseli, a királynét viszont osztályharcos alapon helyesebb, ha a kisparszt Tiborc öli meg. Eljátszanék a gondolattal, hogyan módosulhatna a cselekmény (ha már a NAT-ról beszélünk éjt nappallá téve) a NER idején? A királyné átvenné az idegenforgalom irányítását? Petur és Ottó kft-t alapítana? (György)

Így írtunk mi

Csak egyszer sikerülne megértenem Schiffer András kacifántos esze járását

Kinek az érdeke?

Csak minket fog elpusztítani

Álhír

És mi van a nem vallásos magyarok hátrányos megkülönböztetésével?

Pánikgomb és szemfényvesztés

A hazugság veszélyei

Vagy-vagy

Lesz ez még rosszabb is

Méné tekel

A nap kommentje:

Az én vallási meggyőződésemről fogalmuk sem lehet, soha sehol nem írtam le, pedig valamikor népszámláláskor volt ilyen kérdés, de lehetett nem válaszolni rá, engem miért üldöznek? (Anna)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.