Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ó, te drága kenyerünk!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek. Egy nagy szelet kenyérrel.

Mondja Éva ismerősöm, hogy a két kamasz fia meg a férje leeszik a hajat is fejéről. Mindennap kell egy kiló kenyér, és sokszor ennyi nem is elég. Félbarna kenyeret szoktak venni, mert a fehéret nem szeretik, abból nem lehet jóllakni, mondogatja mindig a fia. Annak ára 360 forint. Egy hónapban csak kenyérre körülbelül 15 ezer forintot költenek. És akkor még hozzávaló nincs is.

Mondja, náluk például egy reggeli tojásrántotta kész vagyon. Tizenötöt süt belőle, sokszor neki alig marad. A tojást a piacon veszi, mert ott nagyobb az árválaszték. Nem érdemes kisméretűt venni, magyarázza tapasztalt főzőként, mert az nem ér semmit. A 45 forintos még hagyján. Fizetéskor bespájzolnak, vesznek 100 darabot, de nagyon csínján kell bánni vele. Sokszor kell pótolni, akkor elfogy 150 darab is. A gyerekek mindennap visznek tízórait az iskolába, ahhoz néha jár zsemle vagy kifli, így elég a kenyérből egy napra az egy kiló. Ők a férjével csak otthon esznek, mindennap főz, mert úgy olcsóbb.

Meséli, hogy tavaly, amikor a krumpli kilónkénti ára már verte a 800 forintot, és alig lehetett kapni, elment a férje a barátjával annak apósához az Alföldre. Egyedül maradt a kisöreg, ebédet a helyi óvodából visznek neki, abból mindig marad vacsorára is. Csak a reggelit kellett megoldania. Maradt krumplija, káposztája, répája, azt hozták el – nyilván olcsóbban – a férjéék, és még bejárták a papa ismerőseit, hátha maradt eleség még valahol a pincében.

Éva szerint nagy bűvészmutatvány jóllakatni a családot, el is fogy minden pénzük a kajára meg a rezsire. El van keseredve, mert nem ilyen életet akart, amelyikben csak a létfenntartásra bírnak koncentrálni. Évek óta nem változott semmit a helyzetük, mert ami béremelést kapnak ketten a férjével, az el is tűnik a mindennapokon, olyan kevés.

És most a mindennapi kenyér is többe kerül majd. Egyelőre arról nem szól a fáma, hogy a kenyérbe is bele kell tűzni kis nemzeti színű zászlócskákat. Pedig tűzhetnének szégyenszemre, azért mert a legalapvetőbb élelmiszerünk ára elég tetemesen megnő. Lehet bármire hivatkozni. Most a liszt drágulása van a porondon.

Hamarosan drágul a liszt és a kenyér – írja a Világgazdaság, amely szerint az alapanyag-, energia- és munkabérköltségek emelkedése, valamint az afrikaisertéspestis-járvány megelőzésével kapcsolatos intézkedések miatt a malmok január végétől 3-5 forinttal növelik a liszt kilogrammonkénti árát, a pékségek pedig 10-15 százalékos emelést terveznek a következő hetekben.

A sütőipari termékek ára nem elsősorban a lisztár-növekedés miatt emelkedik, a villamos energia és a gáz árának növekedésével, a bérnöveléssel és például az olyan alapanyagok árának emelkedésével, mint a csehországi tejpor, amely a múlt év eleji 600 forint után már 950 forintba kerül – mondta a lapnak a Magyar Pékszövetség alelnöke, Fülep Zsolt.

Mindig minden áremelést meg lehet indokolni. Azért lenne kérdésem, mert utálom a félinformációkat: mi a szent poloska köze van a búzatermésnek az afrikaisertéspestis-járványhoz? Komolyan kérdezném, mert még elszáll a képzeletem, és elfog az undor. Na most, ha az energiaárak nagyon megszaladtak (meg, ezt tudjuk otthon is), a pékszövetség reklamáljon RezsiSzilárd honvédelmi bakánál. Nyilván a kenyérsütő asszonyok tudják, hogy miért kell a kenyérbe import tejpor, mert én úgy tudom, hogy a kenyérbe kovász kell. Vagy nem?

Tudják, amíg ott tartunk, hogy kiló kenyérben kell mérni százezrek, milliók létét, addig ne dumáljon se a Vezér, hát még a Rétvári – a nincsen szegénységről meg az inflációkövető nyugdíjakról. Utóbbiról az mondta a kis cserkész, hogy egy átlagnyugdíjas akár 4 500 forinttal kap többet. Az naponta 147 forint, csessze meg az államtitkár, még egy kiló kenyér ára sem.

Matolcsy pedig mutassa ki, hogy a magyaroknak háztartásonként 10 millió forint megtakarítása van. Azt nem mondta, melyik családokban igaz ez. Igen lehet, hogy a nagy büszkeség a Matolcsy, a Mészáros, a Tiborcz és a hasonszőrűek cihájában lapul. Nemzethy pénzlopók ciha projektje. Szélhámosok. Pedig szakértők megerősített véleménye szerint a magyar emberek több, mint felének nincs spórolt pénze: vagy felélik és kifizetik a rezsit, vagy még azt sem tudják. Ezért kullogunk Európa hátsó fertályában, akkora a szegénység.

Élelmiszerárak emelkedése Európában

Ezt végre a nagy Vezér is elismerte, rinyál az unióban, hogy a klímaváltozás teendőinek költségeit fizessék a gazdagok, mert mi szegény ország vagyunk. Ugyan, egy lótetűt! Vezérék simán zabálják a kaviárt, a lazacot és egyéb nyalánkságokat, kenyér nekik csak arra kell, hogy el ne csapják a hasukat. Vásárolni nem járnak, nem keverednek a néppel, pedig akkor tudhatnák, hogy nem évente, hanem máról holnapra cserélik a boltosok az árcédulákat – mindig többet kell ráírniuk. Akkor, amikor a fizetési cédulákon szereplő számok nemigen lesznek nagyobbak.

Megkockáztatom, egyre rosszabbul élnek a magyar emberek – kivéve a csókos réteget. Tíz év alatt Orbánéknak kemény munkával ennyit sikerült elérniük. Európa közepében az úgy van, hogy milliók csemegéje kenyér étolajba mártogatva. Így kiadósabb, mert a zsír is nagyon drága nekik. Miközben az uraknak és nagyságáknak kolbászból építik a kerítést – a mi pénzünkből.

Esztelen uralkodásukkal egyre fogy a kenyér az asztalról, fogy a remény egy szebb és jobb korra, élhetőbb Magyarországra. Marad a cirkusz, ha már kenyerünk fogyóban. Kérem fogjanak a kezükben egy jó nagy darab zsíros deszkát: adjunk ne csak a gyomornak, hanem a szemnek is valami szépet. Aztán döntsék el, hogy most akkor mit látnak: szépet, gúnyt, művészit, giccset? Jó étvágyat kívánok hozzá!

Újra ütős alkotással jelentkezett drMáriás – írja a 444. Nem tudom, hol lesz a a helye, de lenne rá néhány tippem. A kép a középkori, gótikus üvegablakokat idézi, ez a korszak pedig híres arról, hogy az alkotók a Szűz Mária karjában ülő kis Jézusnak egy felnőtt férfi arcát kölcsönözték, amitől a kisded arca torz lett és ijesztő. Még nézzenek meg néhány, már elkészült politikus remeket is – a világnak csodájára! A kenyér héját rágni mégis jobb röhögve.

Schmidt Szűz Mária és kisdede Ungár Péter a NER templomában


Orbán Viktor Matisse Ikaroszaként elszáll az Unió egén, csillagok között lebeg

Az elnök magányos kedvessége – Áder megmossa Áder János lábát Áder Jánosok előtt

Kocsis Máté gitárórát tart Oszama bin Ladennek Matisse műtermében

Az önök véleménye

„Atyavilág, miért mindig a legostobábbra kell bízni az ország sorsát?”, mert aki nem ilyen ostoba és van gerince az nem adja a nevét OV politikájához. (Marika)

Makaòn…. magyar kultùra nèpszerûsitèse…nemàààààr….azt se tudjàk hol van!!! Peti huszàr mert nagyot àlmodni…èèès.. nem jött be..:)..tudod, kicsicsíra a kaszinòzàs nem egyenèrtèkû a kultùràval ! De ezt neked hiàba is magyaràznàm , akinek a Makaoròl is a Nesquick ugrik be… (Krisztina)

A kultúra nevében elküldik a mágát, az ákost, a patakit a kaszinókba játszani, énekelni. De mivel kínához tartozik még az is lehet, hogy ott is bankolnak, közben kaszinóznak egyet. Egy harmad budapesti városba rengeteg húst lehet exportálni és érdemes olyan messzire szállítani. Olyan mint torgyán cseresznyéje volt, Argentínával. (Transzporter)

A serteshus nem dragul? Marmint a zaszlok miatt logikus lenne. Varom a hirt, hogy mikor kell majd a kulfoldon elo magyaroknak is kituzniuk a lobogot a kolbaszbol font keritesukre. (Sirius)

Nekem fiatal koromban mindenről is a p…a jutott eszembe. Nekik a Soros. Hát na. Ki így, ki úgy. (Tibor)

Így írtunk mi

A Karmelita kolostor olcsó ripacskodásnak fenntartott színpadáról nem látszik

Az omladozó, penészes falak sajnos csak szépséghibák

Nem megoldani kell a problémát, elég azt hazudni, hogy Orbán Viktor megoldja

Nemzeti röfihús

Gyöngyöspatai szegregáció? Soros!

Donald Trump megválasztása csak a kezdet volt

Mészárost és az általa megtestesített, legalizált családi korrupciót már nem lehet leszedni a sakktábláról

Istenhegyi kert

Vonaton

Nincs még három hónap

A nap kommentje:

Hogy az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának mi köze a bevándorláspárti ellenzékhez, fel nem foghatom. Ennek az elabortált fogalmazó ‘naccságnak is úgy jár már az agya, mint Mórickának, mindenről „az” jut eszéb (agador)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.