Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Nemzeti röfihús

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Combosodik a verseny a különféle minisztériumok között a kivagyiság, nagyzolás, hazafisággerjesztés, abszurdizálódás területén! Elég elterülnöd a fotőjben kedvenc söröddel a kézben, és máris jön, árad magától mindenfelől a kormányzati hülyeség. Megszakadsz a nevetéstől, komolyan mondom!

Ugyan még nem a marhalevelet (az élőmarhák útlevelét) állították vissza jogaiba, de – egy rendeletmódosítás folytán – a 200 négyzetméternél nagyobb boltokban mától szigorúan kötelező lesz a húspultban kiállított, kimérve kapható karajt, sonkát nemzeti zászlócskával megjelölni. Ha importból származik a termék, ahány ország, annyiféle zászló. Piszok szerencséje van a Kolozsvári Szalonnának, itt még nem kell zászlócskát kirakni a megjelenő cikkekre, ugyanis a szalonnára, töpörtyűre, farkincára, fülekre, gömböcre* és más hasonló röfitermékekre még nem vonatkozik a rendelkezés. Ahogyan a csomagoltan árult vagy konzervhúsokra, a baromfi, a marha és az egyéb húsokra sem. A halak is megúszták, egyelőre a szurka-piszkát. (*A gömböc a disznó fűszerezett kásás töltelékkel megtöltött gyomrának vagy vakbelének legelterjedtebb népnyelvi elnevezése. Ha a cocagyomorba tartós készítményt töltenek, disznósajt készül.)

Az őrültségnél csak az a nagyobb baj, ha cizellálják. A színvakokra és az országzászlókat nem ismerőkre is gondolt a gondoskodó állami igyekezet. Jól láthatóan, gyöngy- vagy printelt betűkkel, ki is kell írni a származási helyet a tárgybéli húsárura. Továbbá, egyazon darab húson egyszerre, egyidőben két zászló is lehet majd. A NÉBIH állásfoglalása szerint ugyanis a tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését. Ha  netán tán más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor bizony mindkét zászlót applikálni kell. A forgalmazó pedigréje nem érdekes ebben az összefüggésben.

Nemcsak az emberek – a disznyók sem egyformák. A nevelési hely, az ottani kultúra mind-mind nyomot hagy a sárban dagonyázó hízók lelkében és húsában. Már az sem mindegy, hogy rendes moslékot, természetes anyagokat vagy valamiféle tápokat etettek velük. Mint ahogy az sem indifferens: Beethovent vagy Mozartot hallgattattak-é velük évekig az ólban, mielőtt a böllér elkezdte fenni a késeit egy téli hajnalon. A szabályok betartását ellenőrző szervnek nincs technikai kapacitása és humán erőforrása, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal vadásszon a csak ezen a módon kimutatható különbségekre a különféle nációjú mangalicák, süldők között. A húsnyomozóknak meg kell elégedniük a nyomonkövetési dokumentumok és a termékek jelölése egyezésének vizsgálatával. 

Számos húsbavágó kérdés adódik. Feltrancsírozott ártányonként vagy csak szállítmányonként lesz kötelező vigyázzállásban meghallgatni a Nélküled-et? Eljuttatnak-e zászlókitűzési útmutatókat az érintett többezer üzletbe? Ha igen, miért nem, és különben is: hány kilót nyom majd az a kocabédekker? Muszáj lesz-é a vásárlóknak karlendítéses „Hello, röfik!” köszöntéssel adózni a kimúlt emsék hányatott élete előtt? Vajon a zászlócskát is bé kell csomagolni a fél kiló hús mellé? Ahány csomagocska, annyi zászlócska? Tekinthető ez a húsboltok államosítási meccse kezdőrúgásának? Vagy csak szimplán megmecskent (lerészegedett) pár főilletékes, újévet köszöntőleg ?…

Az igazat bevallva, a kurta farkú dagadék nacionáléja nem túlságosan érdekel. Engem már az is zavart, ha valamire kiírták: „Magyar Áru”. Olyankor odébb somfordáltam, hisz’ tudom, mit nem szabad megvennem. Mert mire garancia ez a megjelölés? Leginkább a gagyi minőségre. Nem tudják ezt ott fenn, miniszteriálisan? Még hogy versenyelőnyt jelentene a magyar hús megjelölése!… Az előírások nem teszik lehetővé, hogy ugyanabból a fajta húsból egyszerre kétféle legyen a kiszolgálópultban. Hol itt a verseny?!… Nincs olyan hogy a vásárló választhat pl. a horvát és a magyar combhús között. Ezeknek váltaniuk kell egymást, akkor kerülhet az eladótérbe a másik, ha az egyiket már eladták. Egy másik szabály, a húsok nyomkövetési kötelezettsége miatt van ez így. Olyankor a zászlók is változnak, értelemszerűen. 

Ha azt tüntetnék fel, hogy Mészáros Lőrinc vágóhídjáról került ki a korpulens göbe, annak legalább volna veleje. Akkor ugyanis még köpnének is a kedves vevők a böllérshopban. Miatta csökkentették ugyanis (mindent a Magyar Vállalkozókért!) a kucuhús ÁFÁ-ját 27 %-ról 5 %-ra – ez azonban nem jelentkezett az árakban. A megnövekedett keresletre ugyanis a piac azon nyomban áremeléssel reagált! Hát nem is a belföldi hatások érdekelték a döntéshozókat, hanem a nevezett személy külföldi szállításainak megkönnyítése. Még megérhetjük azt is, hogy kiderül: az akcióhoz a zászlócskaerdőt Mészáros kb. 300 cége közül valamelyik fogja szállítani a mészárszékekbe és mindenüvé. Már a neve is erre predesztinálja!

Ezt süthetjük!… Csonttal vagy csont nélkül, de ezt az intézkedést is lenyelik a vérmagyarok. Az áldozatok ezalkalommal a hiper- és szupermarketek. Felmagyarzászlócskázzák rendesen a rakoncátlan multikat! Megkérdeztük, mit szól mindehhez a Staller Ilonaként Kőbányáról elszármazott Husika, a Cicciolina néven világkarriert befutott szexidol. „Ez zsír!” – üzente vissza menedzsere révén – a műkörmei miatt ő ugyanis nem tudja használni a klaviatúrát. A modell időnként itteni tévékben is feltűnik, ezért tudhatjuk: a Corához képest jó húsban van.

Olcsóbb nem lesz semmi az újabb őrület okán. De akkor miért ez az egész hacacáré? Tudd: Edward királynak az sem mindegy, a kikent-kifent húsbolti bárdok mit-hogyan muzsikálnak!… Ne ess tévedésbe, ne kérdezősködj, ne is nézz fel! „Nix ugri-bugri!” Neki áll a zászló(cska), nem neked.

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.