Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Magyarország egy ország, a magyar kormány viszont továbbra sem az

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyarország nem ért egyet az unió soros elnökségét betöltő Finnország javaslatával, amely alapján az Európai Unió feladná a jogállamiságról szóló, valódi kormányközi párbeszéden alapuló mechanizmusát – jelentette ki az igazságügyi miniszter Brüsszelben, az uniós tagállamok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek keddi ülését követően.

Nem meglepő persze, hogy Orbán újabb hűséges szolgálójának, Varga Judit igazságügyi miniszternek ez a „véleménye”. Elmondta azt, amit Orbán a szájába adott, önálló gondolatok helyett felöklendezte a kormány álláspontját, ez az ő feladata. Finnország július elsején vette át az EU tanácsának soros elnökségét. Már akkor – sőt az átvétel előtt – is pontosan tudni lehetett, hogy ez Orbánéknak nagyon nem jött jól. A leköszönő román elnökség ugyanis baráti módon nem törődött azzal, amit Lengyelország és Magyarország kormánya művelt saját hazájában. A populista vezetők barátaiként nem tettek szinte semmi érdemlegeset 2019 első hat hónapjában, ameddig ők voltak az EU soros elnökei.

Aztán júliusban jött a magyar kormánnyal nem túl baráti viszonyt ápoló finn soros elnökség és minden megváltozott. Az utóbbi időben ugyanis temérdek vizsgálat indult mind Magyarországgal, mind pedig Lengyelországgal szemben, amiért a helyi kormánypártok leépítik a demokráciát, valamint megszüntetik a jogállamot. Az EU azonban eddig nem tudott dűlőre jutni egyik esetben sem, hiszen az uniós bürokrácia malmai igen lassan őrölnek. A finnek azonban azt javasolják, az uniós támogatásokat a jogállamiság meglétéhez kellene kötni, vagyis ott, ahol ez sérül, oda csak kevesebb támogatás érkezhetne. A döntés érthető és logikus is – arról már nem beszélve, hogy Magyarország kormánya emellett szétlopja az uniós polgárok adóiból összeadott támogatások jó részét –, azonban ez nem tetszik sem Orbánnak, sem pedig Kaczinskynak.

Varga Judit magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, a jogállamiságot vizsgáló folyamatot tekintve Magyarország egy bevált, kormányközi párbeszédre épülő, eddigi jól működő, a jogállamisági alapelveket figyelembe vevő mechanizmus megtartását támogatja.

Magyarország olyan folyamat alkalmazásával ért egyet, amely tiszteletben tartja a tagállamok egyenjogúságát. Egy ilyen mechanizmust nem szabad olyan eljárásra cserélni, amelynek keretében az Európai Bizottság által készített éves jogállamisági jelentését alapul véve mondanának véleményt egymásról a tagállamok – húzta alá a magyar miniszter.

A kormányközi párbeszéd nem vált be. Talán a magyar maffiakormánynak igen – hiszen a párbeszéd ellenére is tovább loptak a közösből –, azonban nekünk, uniós állampolgároknak nem. Mert mondhatott bármit az uniós vezetés, a magyar kormány válasza mindenre szinte ugyanaz volt: Soros, háttérhatalmak, bevándorláspártiak, nem adjuk a szuverenitásunkat, harcolni fogunk. Egy pillanatra sem gondolta úgy egyetlen kormánypárti képviselő vagy miniszter sem, hogy jó lenne megfontolni az uniós véleményeket. Nem, nekünk szuverenitásunk van, a hazai állapotokhoz senkinek semmi köze sincsen.

Magyarország – ha már ilyen királyi többesben beszél Varga Judit, az emberek megkérdezése nélkül – azt szeretné, ha az uniós pénzeket végre arra fordítanák, amire azokat küldték. Nem Tiborcz, Lázár, Mészáros, vagy Rogán meggazdagodására, hanem utak építésére, kórházak fejlesztésére, iskolák felújítására és így tovább. Az Európai Bizottság – legalábbis az én véleményem szerint – nyugodtan állapítsa meg, hol vannak jogállamiságot veszélybe sodró állapotok és tegyen ezek ellen. Ugyanis a magyar nép választáson már aligha fog tudni valós véleményt nyilvánítani. A demokrácia intézménye megszűnt létezni, Orbán pedig úgy írja át a választási törvényeket, hogy az ellenzéknek semmi esélye ne legyen arra, hogy megszorítsa őket. Akarhat bármit is a magyarok többsége – többen vannak ugyanis azok, akik nem a Fideszre szavaztak –, ez az eredményeken nem látszik meg. Ez is tökéletes bizonyítéka annak, hogy külső hatás vagy forradalom nélkül Orbán addig uralkodik, ameddig szeretne.

Az Európai Bizottságnak elegendő eszköz áll rendelkezésére ahhoz, hogy az uniós szerződéseket betartassa a tagállamokkal, és számon kérje rajtuk a jogállamiság helyzetét. Minden egyéb új mechanizmus felesleges, és csak megkettőzi a meglévő eljárásokat.

Tudom én persze, hogy Varga Judit nem azért van a helyén, hogy megfontolja a kritikákat, de azért mégis érdekelne, hogy milyen hatékony eszközökre gondolt? Az uniós szerződéseket – de legalábbis egyes passzusait – Orbán már nem egyszer semmibe vette. Vajon mégis miért indult el a hetes cikk szerinti eljárás? Az EU vezetésének nem volt jobb dolga? Ugyan már! Mindenki pontosan tisztában van azzal, hogy az EU túl bürokratikus működése miatt valós számonkérés egyetlen országgal szemben sem elképzelhető. Ezt Orbán Viktor is pontosan tudja, ezért is rémült meg attól a lehetőségtől, miszerint a Magyarországon kialakult helyzet miatt – amit a Fidesz hozott létre – több milliárd forinttól esnének el. Egyedül Magyarország és Lengyelország ellenzi az új szabályozást, ami nem meglepő, tekintve, hogy ezen két ország lenne a leginkább érintett az ügyben.

Tiltakozás helyett megtehetné mondjuk a magyar kormány, hogy visszafogja magát, a jogállam és demokrácia lerombolása helyett pedig mondjuk belekezd az ország építésébe. Érkezett ugyanis annyi pénz az EU-tól, amiből már bőven helyre lehetett volna tenni ezt az országot. De nem, Orbán és haverjai inkább azzal vannak elfoglalva, hogy továbbra is meglophassák a magyar embereket, az EU pedig szó nélkül tűrje ezt. Ebből lett elege az uniónak, valamint a tervet támogatók többségének. Magyarként csatlakozom ahhoz, hogy végre pofonba szaladjon a magyar kormány. Tudom, hogy sorosista, szélsőliberális hazaáruló vagyok, de ha már Varga Judit ilyen bátran beszél egy egész ország nevében, akkor én is megteszem. Legalább a magam nevében.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.