Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vajon ezek után a Fidesz majd kéri a megismételt választások megismétlését is?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Fidesz – ismételten – lyukra futott. Jászberényben megismételték a polgármesterválasztást, a kormánypárt ugyanis megtámadta az októberi eredményt, amely szerint a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje, Budai Lóránt 14 szavazattal verte meg, a Jász-Nagykun-Szolnok megye második legnagyobb városát 9 évig irányító fideszes Szabó Tamást. A panasznak előbb a helyi választási bizottság, majd a a bíróság is helyt adott, ezért több más településhez hasonlóan a választás megismétlésére került sor. A Fidesz úgy számolhatott, hogy simán meglesz a győzelem, ehhez képest akkora pofáraesés lett belőle, amire talán Hódmezővásárhely óta nem volt példa. Ha ehhez hozzátesszük azt is, hogy Jászberény nem egy kis falu, hanem a megye második legnépesebb települése, rögtön kiderül, hogy a Fidesz komoly vereséget szenvedett tegnap.

A szavazatok 63 százalékával Budai Lóránt a földbe döngölte a Fidesz jelöltjét, Szabó Tamást. Budai közel kétszer annyi szavazatot szerzett mint ellenfele, amit igen nehéz lesz kimagyarázni. Na persze nem gondolom komolyan, hogy ezzel majd meg is fog próbálkozni a Fidesz, hiszen a tegnapi napon volt több megismételt választás is, amelyről majd minden gond nélkül be is fognak számolni a kormánylapok. Elég ugyanis megnézni Komló esetét, ahol szintén megismételt választásokat tartottak – mindössze egy körzetben -, amelynek értelmében ugyan a Fidesz jelöltje Polics József győzött, azonban a korábbi 113 szavazatból mindössze 58 maradt, ami szorossá tette a polgármesterségért folyó versenyt, de megfordítani nem tudta. Polics mindössze 31 szavazattal győzött.

Ez a tény pontosan elegendő lesz ahhoz, hogy Jászberényről megfeledkezve a Komlói győzelemmel dicsekedjen el a mai újságokban a hatalom. A Fidesz nyert és nyerni fog. Ezek mellett volt még egy fontos kérdés tegnap, mégpedig, hogy a szekszárdi megismételt választásokon – itt is 2 körzetben ismételtek – képesek lehetnek-e a Fidesz jelöltjei megfordítani az állást, ezzel átvéve a közgyűlés irányítását? Nos, utóbbira is nem volt a válasz, ugyanis az ÉSZ (Éljen Szekszárd) jelöltjei tovább növelték szavazataik számát, ami azt jelenti, hogy annak ellenére is, hogy a fideszes Ács Rezső maradt a város polgármestere, a közgyűlésben ellenzéki többség alakult ki, ami igen érdekessé fogja tenni a városvezetés dolgát.

Október 13-án a Fidesz hatalmas pofonba szaladt bele, amikor is elvesztette az ország fővárosát. És nem elég, hogy a főpolgármester a kormánypárt által szinte mindennek beállított Karácsony Gergely lett, de még a város kerületeinek többségében is ellenzéki jelöltek győzedelmeskedtek. Ezen felül a megyeszékhelyek egy részének elvesztése is érzékenyen érintette a NER rendszerét, amely a választások óta eltelt időben jól láthatóan gyengülni látszik. Erre most egy újabb pofonba szaladt bele a Fidesz, ami Orbánnak és pártjának biztosan nem hiányzott, annál inkább a magyar emberek többségének.

A változás októberben megkezdődött. Egy olyan változás, amelyre több mint egy évtizede vár a magyar társadalom. Az ellenzéki pártok végre képesek voltak összefogni, hogy egyetlen jelöltet indítsanak a Fidesz jelöltjével szemben. Persze nem mindenhol vált be a recept és nem minden párt volt hajlandó tartani magát az egyezséghez, de többségében mégis sikerről beszélhetünk. A parlamenti választások bő 2 év múlva következnek, ami elegendő idő lehet ahhoz, hogy a városokból kiinduló ellenállás komoly csapást mérjen Orbán Viktorra és kormányára. A sokáig legyőzhetetlennek hitt uralkodó belátható időn belül kénytelen lesz elfogadni – még ha ez nem is fog egykönnyen menni -, hogy csillaga leáldozott.

Jászberény és Szekszárd tökéletesen megmutatta azt, hogy tegyen bármit a kormány kampánygépezete – szavazatvásárlás, fenyegetések, krumpliosztás stb – a városok lakói ébredeznek mély álmukból. A szellem kiszabadult a palackból, egyre többen merik végre elhinni, hogy Orbán megbuktatható. Persze nem fog ez ennyire könnyen menni, hiszen a miniszterek elnöke nem fogja könnyen adni sem a hatalmát, sem a maffiarendszere által kiépített hálózatot. A Polt, Pintér és Handó-félék biztosítják azt, hogy Orbán keze mindenhova elérjen, ezek az emberek még bukása esetén is maradnának ahol vannak, ezzel továbbra is életben tartva Orbán szellemét. Itt nem elég a rendszer leváltása, teljes nagytakarításra lesz majd szükség, ahol minden egyes kollaboránst felelősségre kell vonni azért, amit tett ezzel az országgal. Minden ellopotott millióért és milliárdért felelniük kell, máshogy nem megy.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.