Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mindannyian veszélyben vagyunk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A tudósok morális kötelessége, hogy figyelmeztessék az emberiséget, amennyiben katasztrófa fenyeget, valamint az is, hogy ne kerteljenek. Kötelességünknél fogva, valamint az alább csatolt statisztikákra alapozva, a világ minden tájáról származó, több mint 11 000 tudóstársunk egyetértésével, tisztán és kétségek nélkül kijelentjük, hogy a Föld klíma-vészhelyzettel néz szembe.

Ezek a sorok származhatnának akár egy hollywoodi katasztrófafilm bevezetőjéből is, azonban az, aki nem csukott szemmel járt a világban az elmúlt években, az pontosan tudhatja, hogy ma ez már a mindennapi valóság része. Egyre erősebb hurrikánok és erdőtüzek pusztítanak világszerte, egyre több helyen szinte megszűnő ősszel és tavasszal. A hosszú, csapadékos telek egyre inkább változnak rövidebbé és szárazabbá. Teljes gleccserek tűnnek el a világ legmagasabb pontjairól, miközben a grönlandi jégpáncél soha nem látott mértékben vékényodik el. A Föld klímája egyértelműen változik, aminek okairól megoszlanak a vélemények. Milliók tagadják, hogy ennek bármi köze is lenne az emberek egyre fokozódó károsanyag-kibocsátásához, és sokan abban sem hisznek, hogy a húsfogyasztás csökkentése, vagy épp az erdőirtás mérséklése változtatna is bármit a már kialakult helyzeten.

Világszerte milliók takaróznak azzal, hogy évszázadokkal korábban, jóval az ipari forradalom előtt is szemtanúi lehettünk, vagyis az elődeink szemtanúi és megtapasztalói voltak az éghajlatváltozásnak. Ez igaz is, azonban az is igaz, hogy a globális felmelegedés mértékének folyamatos emelkedését mi, emberek okozzuk. A tengerek és óceánok, valamint az űr beszennyezése nem olyan, ami évszázadokkal korábban is jellemző lett volna ránk, mint ahogy a károsanyag-kibocsátás folyamatos növelése, vagy az erdőségek teljes elpusztítása sem. A bolygót mi, emberek biztosan nem fogjuk elpusztítani, a tudósok sem ezzel „rémisztgetnek” bennünket, hanem azzal, hogy ha így folytatjuk, akkor az emberi faj a kihalás szélére kerül. Bármennyire fejlettek vagyunk is, még nem jutottunk el oda, hogy a föld lakhatatlanná tételét megelőzően el tudjunk költözni egy másik, élhető bolygóra. Számunkra jelen pillanatban ez az egyetlen alternatíva létezik, ezért ha ezt lakhatatlanná tesszük, akkor a saját sorsunkat pecsételjük meg.

A társadalom kezd egyre inkább felébredni és szembesülni azzal, hogy változtatnunk kell. Fiatalok milliói világszerte tüntetnek hétről-hétre azért, hogy politikusaink változtassanak. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy az egyes személyek vajmi keveset tudnak tenni azért, hogy lelassuljon, sőt, akár meg is szűnjön a globális felmelegedés. Ehhez ugyanis arra lenne szükség, hogy a legnagyobb kibocsátók, Kína, India és az Egyesült Államok komolyan vegye a tudósok folyamatos figyelmeztetéseit, és végre érdemben is tegyen azért, hogy a változás megkezdődjön. Egyre több tudós szerint éveken, évtizedeken belül eljuthatunk arra a pontra, amikor már nem lesz visszaút. Átbillenünk azon a ponton, ahonnan már nem lesz visszaút, és legfeljebb azon dolgozhatunk, hogy csökkentsük a lehetséges következményeket.

A klímakrízis megérkezett és gyorsabban megy végbe, mint ahogy a legtöbb tudós sejtette. A vártnál súlyosabb, teljes ökoszisztémákat és az emberi fajt veszélybe sodorva.

A tegnap kiadott és 11 000 tudós által elfogadott tanulmány sorra veszi azokat az okokat, amelyek miatt ma itt tartunk, ahol. Ezek között említik az egyre növekvő károsanyag-kibocsátást, a növekvő húsfogyasztást, az egyre nagyobb területekre kiterjedő erdőirtást, az emberi faj, valamint a GDP folyamatos növekedését. Változtatásokra van szükség ahhoz, hogy unokáinknak egy élhető, ne pedig egy pusztító viharokkal és erdőtűzzel küzdő bolygót adjunk tovább. A legtöbb vélekedés szerint még nem késő lépni, még nem késő megmenteni az emberiséget. A tudományos értekezés az alábbi megoldásokat javasolja:

  • Az energia-felhasználás hatékonyságának növelése, valamint komoly szén-dioxid adók kivetése a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért.
  • A globális népesség stabilizálása – jelenleg a Föld népessége 200 000 emberrel növekszik naponta -, etikus megoldásokkal, mint például a nők oktatásának meghosszabbítása.
  • A környezet pusztításának visszaszorítása, az erdőségek eredeti állapotának visszaállítása, valamint a mangrovék visszatelepítése a szén-dioxid szintjének csökkentése érdekében.
  • A növényi alapú táplálkozás elterjesztése, a húsfogyasztás drasztikus visszaszorítása mellett, valamint az élelmiszer-hulladék csökkentése.
  • A gazdasági célok megváltoztatása: ne a GDP növekedése legyen az elsődleges.

Ezek csak és kizárólag akkor teljesíthetők, ha a különböző államok kormányai összefognak és együttesen tesznek azért, hogy az emberiség jövője továbbra is biztosított legyen. Azonban nehéz akkor optimistának lenni, amikor noha több mint 40 éve, szinte évről-évre figyelmeztetnek bennünket a tudósok a várható katasztrófára, mégsem történik világszinten semmiféle változás. Olyan vezetőkkel, mint Trump, Bolsonaro vagy épp Orbán – tegyük hozzá, hogy a magyar károsanyag-kibocsátás elenyésző – elég nehéz bízni abban, hogy a változás egy napon eljön. Ettől függetlenül nem szabad feladni, addig biztosan nem, ameddig megelőzhető annak a pillanatnak az elérése, ahonnan már biztosan nincs visszaút az emberiség számára. Hogy ezt elérjük-e vagy sem, az elsősorban az általunk megválasztott vezetőkön múlik.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.