Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csendben

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok. Mindenkinek.

Szórakozik ma az erejét már amúgy is elveszített Nap. Sötétszürke felhők ölelik: hol engednek a szorításból, máskor tova kúsznak. A sárga fény kitartóan küzd azért, hadd maradjon még. Megvilágítani a csendet. Olyan csend van ma. Különleges. A szél susog csak. Méltósággal hajolnak meg a kopaszodó fák. Mintha halkulna az autók dübörgése; dudaszó nincs. Nem rikácsol a szomszéd; nem fekszik senki sem a bejárati ajtó csengőjére. Kopogás sincs. Csend van. Minek kellene ebbe mostan belepiszkítani? Ma emlék van meg varázslat, élők és bennünk élők között.

Mi újat is tudnék mondani? Minek foglalkozzunk azzal újra és újra, hogy a magyar foci olyan, mint a lúdtalpas kecskeláb. Alsó, felső szinten egyaránt. A magyar U17-es labdarúgó válogatott Ecuadortól kapott ki a brazíliai világbajnokságon. A csoportjából nem jutott tovább. Konyec. Labdarúgásunk hosszan és régóta tartó game over.

A szentek, akiket ma ünneplünk, nem távoli, elérhetetlen emberek. Nagyon is a földön jártak, megtapasztalták az élet mindennapjainak nehézségeit, annak sikereivel és kudarcaival együtt, az Úrban találva meg az erőt, amellyel mindig talpra álltak és folytatták útjukat. …élnek közöttünk ma is olyanok, akik Isten jelenlétét tükrözik.

Ezt Ferenc pápa mondta a Szent Péter téren. Ma nem vitatkozom a pápával sem, nem akarom tisztázni vele, hogy Magyarországon hogyan élnek a hétköznapi, jóravaló szentek; és arról sem vitázom vele, hogy ki minálunk az, aki Istenként tükröződik isteni brancsa szemében.

Különben is, elment már a Nap, betakarózott éji leplével. Fel kell kapcsolni a villanyt. Fényben jobb fürödni, mint álhites sötétségben. Leejtettem a poharamat, a fenébe, ne zajongj! Illetlen üveg! Csitt egy kicsit!

Azt is tudjuk: amíg Orbán Viktor van hatalmon Magyarországon, Soros György nem tér vissza szülőföldjére – a hvg.hu lapszemléje szerint erről az üzletember a brit Guardian című lapnak adott interjúban beszélt. A cikk megemlíti azokat a plakátokat is, amelyekkel tavaly szórták tele az országot, és amelyen Soros György látható a következő felirattal: „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén”. Erre úgy reagált, nem engedi, hogy személyes konfliktusba sodródjon Orbán Viktorral. A nézeteltérést ugyanis nem személyesnek, hanem ideológiainak tartja.

Nem csodálkozom, meg aztán az is igaz, hogy a gyűlölet egyetlen hang nélkül is képes belerongyolni az emberi lelkekbe. Szétmarcangolja azokat. Soros is biztosan tudja, látja, hogy Fénylő Csillagunk amúgy is már régóta ázsiai égbolton posztol és kosztol – együtt a diktátorokkal.

Nézem az orchideákat, kicsit megroggyantak, várjatok, mindjárt!

Nem irigylem Pikó Andrást. Bevallotta, leesett a székről, amikor szembesült vele, milyen bornírt ügyekkel kell foglalkoznia Józsefváros polgármestereként. Pikó a következő történetet osztotta meg a Facebookon: megkérdezték tőle a hivatalban, hogy idén is vigyenek-e a képviselők Mikulás-csomagokat az óvodába. Merthogy ez a szokás. Sőt, állítólag volt olyan képviselő, aki maga öltözött Mikulásnak (vagy Viki-dikinek, hogy rá is hasonlítsanak). A hülyék. Ennek vége. Halálos politikai tavasz jön rájuk. Ünnep lesz, de nem idiótává vedlett politikusok osztanak ajándékot, pláne nem beöltözve télapónak. Mindegy, bezárom az ajtót, ide egy se teszi be a mocskos lábát.

Az utcán most már a Nap helyett lámpa világít. Bekukkant az ablakon. Fogom a két szál orchideát, vizet kívánnak. Visszateszem az éledő virágokat apám és a testvérem fényképe elé. Egy mosoly, igazítok rajtuk, forduljanak a fény felé. 

Csend van. Hálát mondanék a telefonomnak is, meg sem szólalt egész nap. Nézem. Le- vagy kimerült. Ma csak emlékeket töltök fel. Minden más ráér.

Az önök véleménye

En mar sosem megyek “haza” ! Hosszu evek ota. Kisem ejtem a szamon a szot, M.o. tobbnyire ezt hasznaljuk. (Judit)

Protekcionizmus, dilettantizmus, korrupció. Pénz, hatalom, erőszak, hazugság, arrogancia. fidesz… És közben nagyon gyorsan fogy az időnk… (Attila)

Hogy mi a valóságtartalma,nem tudom.Állítólag egyszer megkérdeztek,egy Buddhista szerzetest: Ha csak egy tigriscsalád élne a földön,és éhen akarnának halni,felajánlaná-e? Hogy megegyék. A fáma szerint,igen volt a válasza. (janos)

Na igen tudok olyan kőművest én is aki 62 éves járni már alig tud pallón ülve rakja a falat, de csinálja mert dolgozni kell a minimálbérért. És akkor dolgozzon 70 éves koráig?? (T. Jani)

Így írtunk mi

Azt az ajtót nem csukjuk be

Miről is van itt szó, Kövér elvtárs?

Az egyházra az a pap jellemző, aki azt sem tudja, kit temet

A betörő kiszámlázza a kirabolt embernek a tolvajkulcs árát, plusz az útiköltséget

Már megint tartalékot találtunk

Kollégák, médiaipari szakmunkások, hölgyek és urak 2.

Csukott szemmel is…. / Luca ajtaja

Halottak napján

Büszke fővárosi kormánypárti vaslogika 

Istentelenek, hazaárulók, nemzettagadók

A nap kommentje:

Nagyon szép megemlékezés volt, az én közösségi gyertyám Lucáért is égett. Cikket sajnos nem tudok írni, pedig a kedvéért jó lenne, de hát nincs írói vénám. Szerintem maradhatna a Luca ajtaja, mindig lesz hova tenni azt a kis pénzt, ami összegyűlik. Sajnos annyi rászoruló ember van és egyesével nem sokat tudunk tenni értük. (Transzporter)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.