Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Porrobbanás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

M A I   K É K H Í R Ü N K

Porrobbanás zaja rázta meg Sohonya  külterületét ma reggel, az éjjeli* órákban. (*Gyerkőckoromban a bilit nevöztük éjjelinek, amire nagy szükség volt akkoriban, mert a pottyantós a kinti folyosó végén szorongott. De eztöt csak úgy mondom.) Lángok csaptak a magasba. Odaérkezésünkkor a megyei tűzoltók a helybéli közmunkás szakemberekkel közösen már javában dolgoztak a helyszínen.

– Egy külső silótartályban történt a káresemény késő délelőtt – tájékoztatott minket, a MediaWorks BAZ megyei lapjának* plagizálásért többszörösen megbocsátott tudósítóját az egyik – ruházata alapján jó erőben lévő tűzoltónak vélhető – munkavállaló. (*De lehetett volna bármelyik megye lapja, mert mind teljesen egyforma, és központilag szerkesztett.) – Két tűzoltóautóval (egy pirossal és egy narancsszínűvel), 16 fős párthovatartozástól független személyzettel, 3 frissenlefőzött kávéval teli termosszal és 11 órás szolgálattal a hátunk mögött szálltunk ki a helyszínre. Az ingyenes újságokat, ahova maga is tartozik, nem hoztuk magunkkal, mert itt nem tudjuk a méltó módon felhasználni. 

– És mit találtak itt, amikor nagy sokára ideértek?

– Nagyobb anyagi kárral járó, 4-es kiemelt fokozatú az eset. A porrobbanás következtében a létesítmény környékén a száraz fű is lángra kapott. Égő volt az is, ahogy a közmunkások próbálták eltüntetni a nyomokat. Szívlapátokkal és szívvel-lélekkel. Magasból mentő szer alkalmazására nem mutatkozott szükség. A keletkezett tűz elfojtása már megtörtént, vízágyú bevetésével.

– Vízágy? Minek ide?!…

– A vizelet ide kevés lett volna. Ezután már csak némi korpa izzott a tartály tetején. Eztet mink eltávolítottuk, mert aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók. 

– Korpa?!… Hogyhogy?

– A korpa a gabonafélék őrlésekor keletkező melléktermék. Leginkább terméshéj– (pericarpium) és csírarészekbőlaleuronszemcsékből (a raktározó szövetekben előforduló fehérjeszemecske) és az ezekhez tapadt lisztből áll. Elsősorban takarmányozásra használják, ám kedvező élettani hatása miatt (a hántolt magvaknál több fehérjététkezési rostotfoszfort tartalmaz), az emberi táplálkozásban is szerepe van, leggyakrabban korpás kenyér vagy étkezési korpa formájában.

– Magvas tájékoztatás! Hivatásos tűzoltóknak tetszik lönni?

– Szél fuvatlan, tűzoltó hívatlan nem indul. Az egyik kocsi Hetvenkedből, a másik a szedtevettei állomásunkról sietett ide. 

– Tudják már, mi okozta a detonációt?

– A micsodát? Ja, hogy a robbanást! Aztat tudjuk, de azt még nem, hogy nyilvános-e a tudásunk. A baleset okát, körülményeit a katasztrófavédelem a munkavédelmi hatóság és a rendőrség bevonásával, szupervizori ellenőrzés keretében fogja majd kivizsgálni. Annyit elárulhatok, hogy a zárt tér levegőjében szálló finom por valamilyen külső vagy belső behatásra égni kezdett, majd berobbant. A robbanási nyomás levezetése nem volt megfelelő. Mint látja, nem állunk értetlenül a történtek előtt. De bűncselekmény alapos gyanúja eddig nem került megállapításra.

– Honnan tudják, hogy idegenkezűség esete nem forog fönn?

– Még senki nem vállalta magára a merényletet. Az idegeneket meg különben sem szeressük.

– Mi van még hátra?

– A világvégére gondol?

– Az még odébb van!

– A helyszínre tart a katasztrófavédelmi mobil labor, valamint egy mentőautó, a halál beálltának amegállapítására. Érkezésük az esti vagy az éjjeli órákban várható. Vagy a csillagok – és a csillagközi por – tudják csak, mikor! Eladdig a mi elhivatott egységeink a helyi szakemberek közreműködésével elvégzik a műszaki mentést. A többtonnás tartályt leürítik, a sok köbméter silókukorica szilázst is el kell elszállítani biztonságos helyre. Aztán Ágyő, Pepi! Hazamennek a legények.

– Otthon, édös otthon…

-Valóban, minekünk a pihenőszoba a második otthonunk.

(POLITIKAI HIRDETÉS HELYE)

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot maroktelefonon értük el.

– Halló, halló! – szóltunk bele a szerkentyűbe.

 – Igen, tessék! Itt a katasztrófavédelem – válaszolta a katasztrófavédelem. – Nekünk Magyarország az első! Miben segíthetünk?

– Itt az Énekes Vazul beszélünk, a BAZ megyei Vidéki élettől. Úgy informáltak bennünket, hogy az Önök irányítása mellett zajlott Sohonyán a tűzoltás. 

– Valóban, ittasan vezette a Polgármester Úr a falu Lada kombiját, hirtelen elébe ugrott egy autóbuszmegálló, tele nyugdíjemelésre várakozó vén trottyokkal. Gyorsan el kellett tüntetni a nyomokat. 

– Nem pontosan erre a balesetre gondoltunk, hanem hogy Sohonyán …

– Ja, tényleg, az Böhönyén történt, hogy a Polgármester Úr…  Ne tudja meg, mennyi vért kellett minékünk ottan felmosnunk! Az nem érdekli, amikor migránsokat vettünk helikopterrel üldözőbe? 

– Dehogynem! Az olvasóink imádnak rettögni és asztalt táncoltatni a Mökiben.

– A migráns- és csodavárás is a mi hatáskörünk is, amióta Bakondi a mi urunk. Elég későre, de végül sikerült befogni az illegális betolakodókat. Három barna füzikét vettünk őrizetbe, akik a szibériai tajgáról repültek be országunkba, iratok nélkül. Magyarországon eddig mindössze hét alkalommal észlelték ezt a fajt, vonulása általában elkerüli Közép-Európát. A gyanúsítottak megpróbálták verébnek álcázni magukat, de a gyakorlott szem észreveszi a különbözőséget. Érti, ugye? Barna füzikékről beszélünk… A faszpörgetős helikopterezés a mi erősségünk különben.

– Mi a sohonyai….

– Én Jenei vagyok, az ügyeletes.

– Por favor… A silóban történt robbanásról kérdözném…

– Miért nem mindjárt ezt mondta? Kérődzzön nyugodtan, én ráérek.

(KERESKEDELMI HIRDETÉS HELYE)

Végül megkérdeztük a helyi önkormányzati közmunkások egyikét, mit tudnak az esetről.

– Bemutatkozna olvasóinknak?

– Dr. jur. Szabó Bence vagyok, a mellettünk fekvő Sohonyáról, önkéntes lokálpatrióta és őstörténet-kutató. A település a lebujjá züllött Budapesttől keleti irányban, az ellenség kezére játszott Miskolctól körülbelül 7 kilométerre fekszik, a Szentendrét az Óperenciás tengerrel összekötő képzeletbeli vonalnak kb. a tizedénél, az Avas keleti szélétől nem messze. Ön – remélem – nem a Szalonnától jött?!.. Merthogy az nekünk szintén avas.

– Nem én a Vidéki élettől származom.

– A Sohonyához legközelebb elfekvő falvak Kissáp és Szomor, de Lábatlan is csak egy lábdagadásnyira van innen. Írott történelme a 11. századig vezethető vissza, hiszen már 1087-ben egyházashely volt. Királyi földjét…

– Már bocsánat, amiért félbeszakítom, de minköt most a porrobbanás

– Igen, persze. Csak egy kicsit elkalandoztam, mint áderjános az októberi nemzeti ünnepünkön. Gondolom, épp a japán-magyar közös határ kérdését repült el megvitatni sürgősen Tokióba. Szóval, itt tettünk-vettünk a PhD habil. tanár kollegával, a Bélával. Etettük a teheneket – a monodiétikus takarmányozás jegyében a tehenekkel egész évben folyamatosan azonos tömegtakarmányokat etetünk -, kialmoztunk, üzembe helyeztük a fejő- és nyerőgépeket. Feltettük a lemezjátszóra Poór Péter: Fekete vonat című örökzöldjét – a tehenek nagyon szeretik a művész urat -, amikor hatalmas robbanás zaja ütötte meg a füleinket. Nagyon megijedtünk! 

– Mit csináltak ekkor?

– Én konkrétan becsináltam. Nem is tudtam róla, hogy tudok becsinált levest csinálni. De megcsináltam! Segített az is, hogy sehol sem láttuk a harmadik társunkat, a Petit. Megtekintettük a dologház minden zegét-zugát, de sehol nem volt. 

– Később sem találták?

– De igen, meglelénk. Ott feküdt a szerencsétlen a siló alatt. A robbanás erejétől a lábakon álló fémszerkezet éppen rá dőlt. Hiába mondtuk neki korábban, hogy ne ott alukáljon, szenderegjen megfeszített munkában, ne ott iddogáljon, pettingeljen a cigijeivel, mert az veszélyesebb, mint a Soros György. De nem hallgatott az senkire, csak a saját hiányzó eszére. Hát most megszívta! A szegény megboldogult figyelmen kívül hagyta a szeszesital- és dohánytermék-fogyasztást tiltó táblák figyelmeztetéseit is. Pedig rendes, istenfélő ember volt. Igazán kár érte most, hogy megholt. Láttyátuk feleim szümtükkel mik vogymuk. Isa pur es chomuu vogymuk.

 – Bizonybizony, porból lettünk és porrá leszünk… Mit fognak most tönni a hasonló balesetek megelőzése érdekében?

– Beszerzünk pár működő poroltót – az előzőek még az Átkosban kerültek ide, egy porszívót néhány por- és lábtörlőt, valamint Temesi Ferenc Kossuth-díjas írónk Por című szótárregényét. A képviselőtestület már el is rendelte az általános portalanítást. Remélhetőleg találnak felelőst is, akinek a fenekét elporolhatják. És kéne még ide egy másik Peti is – aki nem a bűzrudacskák rabja. 

– Én is cigizek rendszeresen. Nem örülök, hogy a cigarettákat kitiltották a munkahelyekről. A pártalapszervezeteket sem köllött volna!

– Hogy is hívják magát?

Énekes vagyok, a kiküldött tudósító.

– Mondja, magát el még sosem küldték sehova?!…

Az eseményről az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság is hírt adott a honlapján (www.megvedjukakatasztrofat.hu). Mint írják: „Szerencsésen túl vagyunk a 70 000 migráns kerítésünket ért támadásán, amelyet sikeresen megvédtünk ill. elhárítottunk. A csetepátéban álló országokban és fejletlen világ különböző – jellemzően tőlünk délre eső – részein újabb százezrek dédelgetik a gondolatot, hogy legalább egyszer az életben megérinthessék a mi csodatevő kerítésünket, megcsókolhassák annak rezsiszilárd lábazatát. Büszkeséggel tölti el keblünket a hír, hogy a Nagy Magyar Kerítés a Holdról is látható.  Erről maga Neil Armstrong számolt be holdsétája során, ezt a részt azonban cenzúrázták a gátlástalan háttérhatalmak. Sohonyán és az elcsavart fejekben csapataink helyreállították a Rendet és a polkorrektséget. Az elhárítás a legköri zavarok és az időközi választások ellenére zavartalanul katasztrofális országszerte.”

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.