Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nyomortelep a 24 milliárdos sportcsarnok közelében

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Még mielőtt Orbánék feje tágulna a sok öndicsérettől, itt vannak a tények. Nőtt a mélyszegénységben élők száma 2014 és 2017 között, a társadalom legszegényebb 30 százaléka neveli a magyar gyerekek több mint felét – derült ki egy tanulmányból. Többéves javulás után megint romlani kezdett a legszegényebb családok és azokban élő gyerekek helyzete – idézi a Népszava a Gyerekesély Közhasznú Egyesület (GYERE) friss tanulmánykötetének megállapítását. A felmérés készítői a 2014-2017 közötti években vizsgálták a gyerekek körülményeit, otthoni és intézményi ellátásuk minőségét valamint esélyeiket.

„A társadalom alsó szeletében élők életkörülményeiben nem hozott változást a közfoglalkoztatási bér vagy a rendszeresen kapott segély minimális emelése, hisz közben a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a családi pótlék és a gyes összege nem változott, az adómentes jövedelmi sáv megszüntetése pedig még rontott is a helyzetükön. A nagy nehézségek árán megélni képes gyerekes háztartások aránya két évvel ezelőtt 18,5 százalék volt, ami az uniós átlag duplája. A társadalom legrosszabb jövedelemmel rendelkező 10 százalékának egy főre jutó nettó jövedelme 2017-ben nem érte el a 32 ezer forintot. Jelenleg legalább 125 ezer gyerekkel lehet számolni a tanulmány szerint, aki olyan háztartásban él, ahol senki nem foglalkoztatott és esélye sem nagyon van a munkavállalásra. A társadalom legszegényebb 30 százaléka neveli a magyar gyerekek több mint felét. A nagyon rossz lakáskörülmények között élő gyerekek aránya 19,7 százalékról 27,3 százalékra emelkedett, míg az uniós átlag 2017-ben csak hat százalék volt.”

Ennyi, család- és gyerekbarát kormány! Nyomor és luxus. Ez van ma Magyarországon. Mutatok képeket is, minden magyarázat nélkül is látható, milyen országban élünk. Megyeszékhely, a fővárostól 60 kilométerre. Nem az Isten háta mögött. Így éltek ti abban a fideszesek uralta a városban, ahol Schmidt Csaba a polgármester, és ahol a fél vagy háromnegyed területen már Mészáros Lőrinc az úr. Miközben a luxus beruházásoktól néhány kilométerre embertelen körülmények között élnek kicsik és nagyok. Fideszes örökségül ezt hagyta a városra húsz év polgármesterség után Bencsik János, ma a Fidesz országgyűlési képviselője és kilenc évi városvezetés után a fideszes Schmidt Csaba. Tatabánya, Mésztelep. Lakótelep, kitaszítottaknak.

A városrészt egykor virágos Mésztelepnek hívták, most leginkább mocskot és nyomort látni, remény nélkül. Egy gettót, ahonnan szinte lehetetlen kitörni, és a város nem segíti az ott élőket, csak néhány látszat intézkedéssel. Pedig volt rá, és most is lenne pénz. Akarat az nincs. Fontosabbak a milliárdos kinek kell beruházások.

Mésztelep. Ezt a lakást, házat, vagy mit, kiutalták, de nem jelentkezett érte senki

 

Mésztelep. Magyarország, a NER oszága

Szücsné Posztovics Ilona, az ellenzék közös polgármesterjelöltje feltette a Facebook oldalára azt a tervet, amivel 300 millió forintot elnyert az önkormányzat támogatásként a VI-os telep leromlott területeinek rehabilitációjára.

„Schmidt Csaba polgármesterként benyújtott – és a Fidesz frakció által megszavazott településfejlesztési stratégia tartalmazza ezt a tervet, amelyet most idézek: „A Mésztelep teljes felszámolását célozza meg a város. A lakókat fokozatosan a VI-os telepi szociális bérlakásokba költöztetné az önkormányzat, melynek előfeltétele, hogy ún. kiléptető lakások létrehozásával a telepen lakások szabadulnának fel. A kiléptető lakások átmeneti lakhatási megoldást biztosítanának, és a telepen túli, más városrészekbe történő költözéseket hívatottak elősegíteni” …Bereznai Csaba a szociális ügyekért felelős alpolgármester arról beszél, hogy a Hatos- és a Mésztelepen élőknek segítséget kell nyújtanunk, azonközben az elmúlt kilenc év alatt a telepekkel kapcsolatban annyit tudtak – vagy akartak – tenni, hogy a megüresedett mésztelepi lakásokat befalazták, lebontották, ez az ő megoldásuk a telepi problémára. Bár Schmidt Csaba folyton a városban folyó beruházások „tömkelegével” büszkélkedik, ám a két telepen élők életminőségének javításáért semmit nem tett. Mindeközben különböző, az ott élők felzárkóztatását biztosító programokra százmilliók lettek eltapsolva minden látható eredmény nélkül.” – írja Szücsné Posztovics Ilona

Szegénység befalazva

Mindeközben.

Új sportcsarnok épül. A csarnok 6000 férőhelyéből a páholyban 452-en foglalhatnak majd helyet. 2017-ben még úgy volt, hogy 17 milliárd forintba kerül a csarnok. A Magyar Közlönyben megjelent határozatban viszont 24 milliárd 256 millió forint szerepel. A multifunkciós csarnokot a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságra építik. Tatabánya csak tartalékhelyszín lesz az Eb-n. A Mészáros Lőrinc és gyerekei tulajdonában levő Fejér-B.Á.L. Zrt. és a budapesti Épkar Zrt. konzorciuma a beruházó.

Új sportcsarnok épül a nyomorteleptől alig néhány kilométerre

Állami közpénzből katolikus gimnázium is lesz. Megkezdődött Tatabányán egy 12 osztályos katolikus gimnázium felépítése az egykori bányakórház területén. Az egyházmegye a Modern városok programban 3,6 milliárd forintot kapott a beruházásra. Az összegből első ütemként a kulcsrakész középiskolai főépület, valamint a szerkezetkész tornacsarnok készülhet el. De ez a közpénz nem elég az építkezés befejezésére, ezért szükség lenne még 2,2 milliárd forintra. Meglesz az, mert az egyházmegye az összeget már kérte a kormánytól.

Közpénzből ez is. A városban semmi más nem hiányzott, mint egy egyházi gimnázium

A belváros olyan, mintha bomba robbant volna fel. De az nem volt bomba hír, hogy az elkezdett mélygarázs és üzletközpont java része Mészáros Lőrinc tulajdona: a volt gázszerelő gyarmata lett az egykori bányász város – természetesen pályáztatás nélkül. Mészáros cégének elővásárlási joga van a város üzletrészeire, így tovább növelheti a tulajdonát. Megjegyzem, a zsebkendőnyi területre bezsúfolt, leendő üzletközpont szomszédjában, alig 200 méterre működik egy pláza. A főteret szétbarmolták, pedig uniós fejlesztési pénzekből 2012-ben és 2013-ban összesen 1,5 milliárd forintért kicsicsázták, ennek kétharmada volt EU-s forrás.

Szórják a pénzt, amire ők akarják, nem számít semmi. Gondolom, nem csak Tatabánya a Fidesz állatorvosi lova, minden gazság megtalálható szinte minden városban. Azért egyet még hadd mondjak, ha arra járnak, mondjuk, vonattal, ne nagyon csodálkozzanak, hogy kőkorszaki vasútállomáson kell leszállniuk. Ez is a város szégyene, mert az ígéretek ellenére nem történt semmi a korszerűsítésével. Tudják miért? Mert a vezető fideszes uraknak nincs dolguk a vasúttal – autón járnak, de azt is mi fizetjük.

Az önök véleménye

Milosevics pont ezt csinálta Jugoszláviában. Szétesett a társadalalom. Mikor választást tartottak, külföldi ujságírók látták, hogy a szavazóhelységben, amikor üres, a bizottsági elnök egy köteg, kitöltött szavazólapot erőltet be az urnába, meglátta, hogy kívülről nézik, elvigyorodott, megvonta a vállát és tömködte tovább. Szerintem itt is az lesz. (agador)

A prostitúció a jog szerint magán illetve családi ügy. Viszont a prostitúció segítése – prostik beszerzése, helyszín lakás biztosítása – már bűncselekmény. (István)

Kár, hogy nálunk nincsenek olyan fogadások, mint a briteknél, ahol minden abszurd eseményre lehet fogadni. Most érdemes lenne tenni arra, hogy botrányok ide vagy oda, mégis narancsba borul az ország. Lehetne fogadni, hogy hánykor dől be a választási informatika, hogy hány órától indul az egyszerűsített határátlépés Ukrajna felől, hány mozgásképtelen szavazópolgárnál bukkan fel megrendelés nélkül a mozgóurna… MINDIG van lejjebb. Írtam többször, gyalogsági ásóval dolgoznak a gödör alján. (Madárlátta)

Nem tudom, meddig lehet migráncsokkal riogatni, de az biztos, hogy a kormány által behozott ukrán, szerb stb. sztrájktörőnek érkezőkön fog csattanni az ostor, arra fogadást ajánlok. És nem, nem a mocsok libsik fognak bedühödni, hanem a 2 bitesek (c. by Rogán banda.) (Judit)

Így írtunk mi

Ez a NER igazi arca

Most akkor jönnek, vagy nem jönnek? Ez itt a kérdés

Egyetlen öntudatos Fidesz-barát magyar emberben sem merül fel a kétely?

Színek és érvek

A pók nagyon-nagyon ideges

Erdő Péter és a bosszú

Most, hogy a fideszes média is megtanulta néhány nap leforgása alatt a korrupció szót

Kinek volt igaza és ki volt a hibás?

Súgás az ősznek

Kitartják őket a hülye magyarok

A NER-t a saját végtelen arroganciája döntheti romba

A nap kommentje:

Csak az jön haza, akinek honvágya van, vagy megbetegednek a szülei és segítségre szorulnak, vagy aki örökölt valakitől házat, pénzt. Rajtuk kívül csak az aki nem szeret dolgozni és ezért ott sem él meg. Ha én kimehettem volna, vissza sem néznék. (Transzporter)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.