Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egyre nagyobb a baj, Viktor

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Amennyiben igaz az – miért ne lenne igaz -, amit a finn kormányfő, Antti Rinne állít, úgy Orbán Viktor igen komoly gondba kerülhet. Hogy mégis miről van szó? Lássuk:

Minden EU-tagállam késznek tűnik elfogadni azt, hogy az uniós forrásokat a demokratikus értékek tiszteletbentartásához kötik – közölte a finn miniszterelnök hazája közszolgálati csatornáján.

Rinne hétfőn érkezik Magyarországra, ahol vélhetően Orbán Viktor nem fogja túl nagy szeretettel fogadni őt. Azt ugyanis szinte mindenki tudja – még a Fidesz is – hogy az EU-s pénzek nélkül a NER bajba fog kerülni. Ha nem érkeznek milliárdok az Uniótól, amelyekből el lehet tartani a maffia tagjait, akkor bizony komoly viták alakulhatnak ki. Van persze, akik szinte ingyen is hazaárulóvá válnak, de a legtöbben megkérik az árát a dolognak. Egy bizonyos összeg alatt nem hajlandóak támogatni a maffiát tovább, ami gondba sodorhatja az egész rendszert. Hogy ezzel Orbán mennyire számolt, azt csak sejteni lehet, mindenesetre nekem az az érzésem, hogy még őt is meglepte az, hogy a soros elnök, Finnország komolyan is veszi amit megígért.

Mert ugyan már korábban is szóba került az, hogy megfenyítenék azokat az államokat, amelyek folyamatosan lopnak a közösből, ezzel terhelve a kasszát, azonban eddig erről csak beszélgetések voltak, semmi lényeges nem történt. A 7. Cikk szerinti eljárás megindítása sem hozta el a hozzá fűzött reményeket, a magyar kormány ugyanis bevédte magát. A román és lengyel kormányokat rávették arra, hogy lassítsák a folyamatokat, ami végső soron szinte nevetségessé tette Sargentini munkáját. Igen ám, de a román soros elnökséget a finn követte, amely már az első perctől kezdve komolyan kiáll amellett, hogy az uniós forrásokat a demokratikus értékek tiszteletbentrartásához kell kötni. De nem elég, hogy kiáll emellett a finn vezetés, de úgy tűnik a teljes EU beállt a soros elnökség mögé és elérhetik azt, ami Orbán egyik legrosszabb rémálmává válhat hamarosan.

A magyar kormány már ezt megelőzően is azon volt, hogy megpróbálja lejáratni a finn kormányt, de ez nem nagyon sikerült nekik. Már csak azért sem, mert olyan dolgokkal vádolták meg őket, aminek semmi alapja sincs, hiszen a legtöbb európai állam számára Finnország egy mintademokrácia. Úgy a sajtószabadság, mint az emberi jogok tiszteletbentartása terén. Finnországot úgy beállítani, mint egy antidemokratikusan működő liberális szemétdomb, mindenképpen nevetséges, noha a magyar kormány ezzel próbálkozott meg és vélhetően a továbbiakban is ezzel fog próbálkozni. A gond azonban az, hogy ettől nem riad meg a finn vezetés, mint ahogy azt már korábban is kifejtették:

A magyar vádak mögött talán az a gondolat rejtőzik, hogy a támadás a legjobb védekezés. De ez nem normális két EU-tagállam kommunikációjában – Pekka Haavisto finn külügyminiszter

A magyar kormánynak csak és kizárólag vesztenivalója van ebben az ügyben. Az EU-s támogatások megcsappanását nem lehet majd más államokra fogni, sőt, meglepő módon ehhez a menekülteknek sincs az égvilágon semmi közük. Ez persze még nem jelenti azt, hogy a kormány ne próbálná majd meg arra fogni a dolgot, esetleg Soros Györgyre. Azt soha nem fogják beismerni, hogy a történet egyetlen felelősei pont ők maguk. Ha pedig az EU-s tagországok mindegyike beleegyezik a finn tervbe, úgy nem lehet majd a haldokló nyugatot szidni azért, mert milliárdokkal nyesték meg a Magyarországra érkező pénzeket.

A HVG szemlézte a Reuters cikkét is, amelyből kiderül, hogy a finnek nem Magyarországot pécézték ki maguknak egyszerűen csak arról van szó, hogy nem nézik jó szemmel azt, ha egy állam meglopja az uniós családot.

A cél nem az, hogy bármely tagállamot kipécézzünk, hanem az, hogy megvédjük az európai embereket a jogállami elveket nem tisztelő zsarnoki rezsimektől.

Ezzel a kijelentéssel pedig nehéz lenne vitatkozni, az ugyanis, amit Orbán Magyarországon kiépített, egy jogállami elveket nem tisztelő, zsarnoki rezsim. Bár ne így lenne.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.