Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Pillanat. Mintha rendben lenne a világ

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek. Vidám nap volt a mai.

…hát amikor eltemettük a kipukkadt lufit! Az egyik legkedvesebb emlékem a gimnáziumból. Május elseje után néhányan vittünk a suliba ünnepi lufit. Azokkal szórakoztunk. Ám az egyik játékszerünk kilyukadt. Szegény. Ez így nem maradhatott, nem tartottuk méltónak azt, hogy a kukába dobjuk. El kell temetni – jött az őrült ötlet. Korábban láttuk a Rómeó és Júlia balettet, abban volt egy jellegzetes vonulás. Akkor mi is úgy. Közben énekeltük: ta-ta-ta-tam, ta-ta-ta-tam. Gondolhatják, harminchat lány egyszerre bolondult meg. Annyira röhögött rajtunk az egész iskola – diákostul, tanárostul -, hogy aznapra még a diri is elrendelte a szigor szünetet. Vidámság volt. Talán szegény lufi még most is ott van valahol az udvar földjében.

Lököttnek lenni jó volt fiatalon. Mára azért kiderült számomra is, hogy a hangyás felnőtt emberek meg a politika puszi pajtások. A sajóvárkonyi Szent Miklós püspök templom homlokzata előtt felavattak egy vadonatúj zászlótartót. Kivonult a Fidesz ózdi polgármesterjelöltje, Eke István; az egykori polgármester Fürjes Pál, valamint Obbágy Csaba területi képviselő. Átadták a város pár ezer forintos új büszkeségét – írja a 444. Várjunk csak, ott volt még a „közösségi összefogásból megvalósuló projektnek” nevezett akción a pap és tűzoltóautó is; kivezényelték az ottani KDNP-s és fideszes egyházközösségi tagokat, a peremkerületi óvoda vezetőjét, és egy misét is rögtönöztek az utcán.

Fejlődgetünk, fejlődgetünk. Hatalmas közösségi összefogással valósult meg a projekt

Egyszerű ez: Fürjes Pál önkormányzati képviselő cége legyártotta a tárgyat, Eke István vállalkozó pedig egy magyar zászlót ajándékozott a plébániának; Talián Zoltán diakónus Isten áldását kérte a zászlóra és annak tartójára is, majd megszentelte azokat. A zászlót meg a rúdját. Ha nem gurulnak még a röhögéstől, akkor elmondom: „Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság emelőkosaras autójának segítségével szerelték fel a galvanizált csövet, amely évtizedekig szolgálja majd célját. Végül elhelyezték benne a lobogót.” 

Isten is vigyázza, amit ember alkotott. Ha Mátrai tanár-igazgató úr élne, akkor ezeknek az embereknek órát tartana arról: hogyan menjünk le kutyába egy kis párt kegyeiért? Azt a mindenit! Fejlődgetünk, fejlődgetünk. A birkák meg jól vannak, legelnek. Kis magyar életkép a keresztény Orbániádában. Emberek, akiknek ez a boldogságuk – tettek valamit a hazáért meg a zászlórúdért. Minta az utókornak: fiam, egy botdarabot is meg kell becsülni és megszentelni, meglátod, ebből a fadarabból épül fel szép Magyarország! Úristen, hová jutottunk, hová megyünk? Ez a mai életünk tragikomédiája. Egy rohadt nagy kilyukaszthatatlan lufi!

Kaptam a barátnőmtől levelet. Nem postán jött, mert akkor csak jövő tavasszal tudnék beszámolni arról, amit írt. Megosztom egy részét önökkel. Csak úgy tapasztalat meg örömködés miatt. Mert van az úgy, amikor az ember rálel a boldogság szigetére. Kicsit. Aztán onnan mégis el kell menni – haza.

„Ahol a fák is sokáig élnek, az Evia szigete. Edipsos városának minden utcája tele van többszázéves fával. Nem is tudnám megszámolni, mennyi ilyen fa van. A görögök ezeket a fákat semmilyen okból nem bántják. Ha építkeznek, és egy öreg fa van a telken, úgy terveznek, hogy az ott is maradhasson. Ha járdát építenek, ezeknek a fáknak hagynak körben életteret. A főutcán van egy hosszú szakasz, ahol fél méterrel megemelték a járdát, hogy az öreg fák gyökere elférjen alatta.

Edipsos városának minden utcája tele van több, százéves fával. Nem bántják azokat

A görögök minden egyebet is tisztelnek, ami öreg. Az idős szülők ott ülnek naphosszat a fiatalok háza udvarán vagy erkélyén, vagy a ház előtt az utcán. Edipsos városnak nyolcvan gyógyforrása van, szabadon csordogálnak szinte mindenütt, alájuk lehet ülni. A másik, ami megfogott, a tenger. Ami itt mindenkié. Egyetlen strandon sem szednek belépőt, senki sem sajátít ki egyetlen darabot sem belőle. Ott fürdik mindenki, ahol akar. A kiépített strandokat is bárki használhatja. Nem hiszem, hogy valaki is meg merné kockáztatni ezt elvenni a görögöktől. Szerintem, csak addig élne. Egyébként szabályok nincsenek, illetve, ha vannak, senki nem tartja be őket. A közlekedésben sem. Mégsem láttunk egyetlen balesetet sem, egyetlen rendőrt sem.” A rövid beszámolót így zárja:

– Ha még meg tudnánk görögül tanulni, nem is mennénk innen soha vissza. Fantasztikus klíma, gyönyörű színek. A tenger sehol sem olyan kék, mint itt. Barátságos, életvidám emberek. Itt az ember úgy érzi, hogy a világ rendben van. Pedig tudjuk, hogy nincs rendben.

Igen, nagyon nincs rendben, pedig a barátnőm nem Orbánisztán lakója. Németországban él már harminc éve. Csak tudják, úgy van ez: kellene valamennyiünk életében egy sziget – az emberi méltóságé és szabadságé. Talán úgy könnyebb boldognak (is) lenni.

Az önök véleménye

Nincs új a nap alatt! Megboldogult Kerényi Imre is meghirdette annak idején a pozitív kicsengésű művek megírását! Ugye emlékszünk? ” Kinyílott a hóvirág, megírom!” stb. Hát miért kéne folyton a lerobbant iskolákat, a lepusztult kórházakat, a kilakoltatott családokat mutogatni, amikor bőven van mivel eldicsekedni? (Ilona)

Hazaszeretet , fotó pályázat … hogy kerültek ezek egy mondatba??? Már azon se csodálkoznék , ha kétnyelvű szótár lenne hivatalosan ..”tanulj magyarul/ fideszul”…:( (Krisztina)

Palkovicsnak mi a terve az irányítása ala került egyetemekkel? Mert arra, hogy fizetősebb lesz, mint valaha mérget vennék. Úgy tudom, a humán szakok háttérbe kerülnek, helyette az innovációs, informatikai, műszaki területet fogja erősíteni. Ja, M.on hol, kik a középosztály? Persze, a létük, létezésük nemcsak anyagi helyzetüktől függ, hanem kultúrális, művészetek iránti affinitásoktól is. Ezt egy handó, orbán, geri, palkovics úgysem érti meg, kár is lenne erőltetni. (anima)

Előre félek. Az unokám most lesz elsős, állami iskolában. A szülei szerencsére külön órákat még meg tudnak fizetni egyenlőre, de elit iskolára nem telik nekik. Még szerencse, hogy az anyja olyan, hogy sokat fog foglalkozni vele, neki felsőfokú végzettsége van és nagyon jó anya, de ezt nem mindenki tudja megoldani. Az egyszerűbb családokban nem telik még külön órákra sem, de talán idejük és képességük sincs arra, hogy foglalkozzanak eleget a gyerekkel. (Transzporter)

Miért? A fidesztalpasok talán nem mesterséges, intelligenciák? Olyanok, mint az okostelefonok,masszírozod az ujjaddal,és csinálja amit kell,vagy amit tud. (janos)

Így írtunk mi

Körbehordozta az ezeréves államiságot az országban, mint Orbán Ráhel a szaros pelenkát

Nem minden család gyermekének jár minőségi oktatás

Rossz vicc

Csupa irodalom

Hamarosan lehull az álarc

Kövér szerint aggasztó az emberi intelligencia csökkenése. Vajon kire gondolhatott?

A legprimitívebb valóságshow

Egy csepp a tengerben

Ajánlás

Eladó?

A GDP nem a demokrácia fokmérője

A nap kommentje:

Régi vágású keresztény demokrácia,azaz Fidesz Magyarországa 2019! Gyűlölni kell mindig valakit,kell az ellenségkép. Megvédeni,háborúban állni a nem létező ellenfelekkel. Rendszerváltáskor voltam középiskolás. Nekem nem ilyen országot vízionáltak. Szégyellem már azt is hogy ide születtem. (Kolompár)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.